Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Βλέπουν μείωση αποδόσεων στα ακίνητα οι επενδυτές – Με discount οι περισσότερες μετοχές των ΑΕΕΑΠ

Βλέπουν μείωση αποδόσεων στα ακίνητα οι επενδυτές – Με discount οι περισσότερες μετοχές των ΑΕΕΑΠ
Το BN συγκέντρωσε τα αποτελέσματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων και προχώρησε στη σύγκριση των εταιρειών.
Σχετικά Άρθρα

Παρά τα καλά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, για την πλειονότητα των εταιρειών ακινήτων του Χ.Α. δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αλλάξει η εικόνα τους.
Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να προεξοφλούν οι επενδυτές.
Ήδη στο εξωτερικό οι ανησυχίες για το κόστος χρηματοδότησης είναι έντονες και οι αντίστοιχοι κλάδοι σημειώνουν πτώση, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ίσως μπει ένα τέλος στην πολυετή άνοδο του κλάδου του real estate.
Οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνουν αν συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία και οι επιλεκτικές ρευστοποιήσεις είναι εμφανείς.
Η αύξηση των επιτοκίων, αλλά και η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί με τον υψηλό πληθωρισμό, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ανησυχίες για ύφεση, έχει ήδη πλήξει τις αποδόσεις των ακινήτων.
Οι επενδυτές προεξοφλούν πως το επόμενο διάστημα ίσως πιεστούν και οι αποτιμήσεις και έτσι η καθαρή εσωτερική λογιστική αξία ανά μετοχή (NAV per share) να υποχωρήσει.
Έτσι δικαιολογείται το discount που υπάρχει.
Το BN συγκέντρωσε τα αποτελέσματα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακινήτων και προχώρησε στη σύγκριση των εταιρειών.
Ο κλάδος έχει την Alpha Αστικά Ακίνητα, η οποία όμως σύντομα θα ολοκληρώσει την πώληση όλων των ακινήτων της και έτσι θα μείνει με μετρητά και την παροχή υπηρεσιών.
Το ενδιαφέρον είναι στα καθαρά μετρητά που θα έχει και στο πόσο θα αποφέρει η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών.
Μετά τη διανομή ενός μεγάλου μερίσματος η μετοχή υποχωρεί 23% από την αρχή του έτους, ένα discount που μάλλον είναι μεγάλο.
Η BriQ Properties είχε στο τέλος του εξαμήνου εσωτερική λογιστική αξία 2,62 ευρώ με τη μετοχή να είναι στα 1,90 ευρώ και να υποχωρεί από την αρχή του έτους 14% περίπου και το discount έναντι της λογιστικής αξίας να είναι 27%.
Ο καθαρός δανεισμός ήταν στα 30,2 εκατ. ευρώ και τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 6,3 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ.
Η Dimand είναι μία εταιρεία που εισήχθη πρόσφατα στο Χ.Α. με τη λογιστική κατάσταση να μην έχει τα στοιχεία της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή τα μετρητά και τη μεταβολή στην καθαρή θέση.
Επίσης δεν έχει και την αποπληρωμή ενός ακριβού δανείου που τραβούσε ένα μεγάλο μέρος των λειτουργικών κερδών μην αφήνοντας περιθώρια να μείνει κάτι στους μετόχους.
Η καθαρή λογιστική αξία της Intercontinental International ήταν 7,34 ευρώ στο τέλος του εξαμήνου και σε σχέση με τη μετοχή έχει discount 14%. Η μετοχή υποχωρεί 12% από την αρχή του έτους.
Στο εξάμηνο είχε καθαρό δανεισμό 36,1 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή αξία ενεργητικού της Lamda ήταν στα 7,69 ευρώ στο τέλος του εξαμήνου ενώ η μετοχή ήταν στα 5,66 ευρώ με απώλειες από την αρχή του έτους 17% και discount έναντι του NAV 26%.
Στο εξάμηνο είχε ζημιές 22 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Premia τους τελευταίους μήνες έχει επηρεαστεί από την προσπάθεια μεγάλου fund να αποχωρήσει κίνηση που συνδέεται με τις προοπτικές που εκτιμά ότι θα έχει ο κλάδος.
Έτσι υποχωρεί 31% από την αρχή του έτους αν και εμφάνισε καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ και έχει καθαρό δανεισμό 95 εκατ. ευρώ.
Η εσωτερική αξία της μετοχής ήταν στα 1,54 ευρώ με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με discount 28%.
Η Prodea είναι μεταξύ των λίγων μετοχών που διαπραγματεύονται με premium και μάλιστα μεγάλο.
Στο τέλος εξαμήνου η καθαρή λογιστική αξία της μετοχής ήταν στα 5,64 ευρώ με τη μετοχή να έχει premium 54% και από την αρχή του έτους να ενισχύεται 17%.
Η πορεία βέβαια συνδέεται με την ελάχιστη διασπορά που έχει η μετοχή. Στο εξάμηνο είχε μειωμένα κέρδη 81 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 1,04 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της REDS λόγω δημόσιας πρότασης ενισχύεται από την αρχή του έτους 4% ενώ παίζει και αυτή με premium 43%.
Στο εξάμηνο είχε καθαρό δανεισμό 22,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 407 χιλ. ευρώ.
Η Trastor λόγω δημόσιας πρότασης έχει άνοδο από την αρχή του έτους 24%.
Η εσωτερική αξία της μετοχής είναι στα 1,322 ευρώ με τη μετοχή να βρίσκεται σε discount 16%. Ο καθαρός δανεισμός ανέρχεται στα 169,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη που δημοσιεύτηκαν ήταν στα 21 εκατ. ευρώ.
Για την Κέκροψ μετά την αρνητική εξέλιξη με τη δικαστική εμπλοκή της έκτασης στα Τουρκοβούνια, η αγορά περιμένει να μάθει τι θα αποφασίσει για το μέλλον της η διοίκηση, αν και οι ελπίδες δεν είναι σημαντικές, αφού δεν έχει κεφάλαια να αναπτυχθεί και το υπόλοιπο της περιουσίας της πάλι είναι σε δικαστικές διαμάχες.
Τέλος η Μπλε Κέδρος που πρόσφατα εισήχθη στο Χ.Α. είχε αρνητικό καθαρό δανεισμό στο εξάμηνο 15,7 εκατ. ευρώ και κέρδη 10,3 εκατ. ευρώ.
Η εσωτερική αξία της μετοχής ήταν στα 2,88 ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται στα 2,13 ευρώ με discount 26%.
ΑΕΕΑΠ_1Η_2022.jpg
Σημ. Τα ποσά είναι σε χιλ. ευρώ

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης