Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξεκαθαρίζει η Zakharova (Ρωσία): Καμία πρόταση από την Τουρκία για να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία

Ξεκαθαρίζει η Zakharova (Ρωσία): Καμία πρόταση από την Τουρκία για να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία
Ο Πρόεδρος Putin πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη 13/10 με τον Τούρκο ομόλογο του Erdogan, όπου και οι δύο θα συζητήσουν μια τουρκική πρόταση για τη φιλοξενία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Δύσης

Η Μόσχα δεν έχει λάβει ακόμη πρόταση από την Τουρκία για τη διοργάνωση ειρηνευτικών συζητήσεων με την Ουκρανία και τις δυτικές χώρες, δήλωσε η Ρωσίδα αξιωματούχος Maria Zakharova την Τρίτη 11/10, καθώς οι εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μετά από περισσότερους από επτά μήνες του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος Putin πρόκειται να συναντηθεί την Πέμπτη 13/10 με τον Τούρκο ομόλογο του Erdogan, όπου και οι δύο θα συζητήσουν μια τουρκική πρόταση για τη φιλοξενία ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Δύσης.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ότι καμία τέτοια πρόταση δεν έχει ληφθεί ακόμα μέσω της διπλωματικής οδού, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση αλλάζει «δυναμικά».
Η Τουρκία θεωρείται πιθανός μεσολαβητής μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης και τον Ιούλιο 2022 βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί στα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu είπε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία πρόσφατα απομακρύνθηκαν από τη διπλωματία και την ειρηνευτική διαδικασία.
«Δυστυχώς και οι δύο πλευρές απομακρύνθηκαν από τις διαπραγματεύσεις και την ειρηνευτική διαδικασία.
Οι ισορροπίες έχουν αλλάξει αφού και οι δύο πλευρές επιδιώκουν κέρδη.
Ο αγώνας για ανωτερότητα συνεχίζεται», είπε ο Cavusoglu σε τηλεοπτική συνέντευξη στο TVNET.
Οι τελευταίες ενέργειες της Ουκρανίας και της Ρωσίας «έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη», τόνισε, λέγοντας ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν την ισορροπημένη πολιτική της Τουρκίας σχετικά με την κατάσταση.
Η Τουρκία συνεχίζει τη διπλωματία της χωρίς να διαταράξει τις σχέσεις της με τη Ρωσία και την Ουκρανία, επιβεβαίωσε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας ότι η χώρα του επιδεικνύει θέση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.
Τόνισε επίσης ότι όλοι, ιδιαίτερα η Ουκρανία, πληρώνουν το τίμημα για τον τερματισμό του διαλόγου με τη Ρωσία.
Η Τουρκία εφαρμόζει πολιτικές που στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του πολέμου, είπε επίσης ο Cavusoglu και σημείωσε ότι δεν θα υπήρχε συμφωνία σιτηρών εάν η Τουρκία είχε προσχωρήσει στη θέση και τις κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με τη Δύση για τον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη κάποια σοβαρή πρόταση για διαπραγμάτευση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης