Η Σουηδία αρνήθηκε να συμμετάσχει σε κοινή διεθνή έρευνα για την πρόσφατη επίθεση στους ρωσικούς αγωγούς Nord Stream 1 και 2, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική της ασφάλεια.
Σύμφωνα με τον Mats Ljungqvist, τον Σουηδό εισαγγελέα που εμπλέκεται στην ποινική έρευνα της χώρας για τις διαρροές στη σουηδική οικονομική ζώνη, η χώρα δεν θα συμμετάσχει σε Κοινή Ομάδα Έρευνας της Eurojust, η οποία θα απαιτούσε να μοιραστούν τα ευρήματά τους με τη Γερμανία και τη Δανία.
Η Σουηδία ανέφερε συγκεκριμένα την ανίχνευση υποβρύχιων εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, λίγο μετά από τις οποίες μπορούσαν να φανούν στην επιφάνεια στην ίδια περιοχή μεγάλες επιφάνειες αερίου.
Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι η αρχική έρευνά της για τις εκρήξεις «ενίσχυσε τις υποψίες για σοβαρή δολιοφθορά».
Οι σουηδικές ανησυχίες
Η Eurojust - μια υπηρεσία της ΕΕ που συντονίζει τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις μεταξύ των υπηρεσιών των κρατών μελών – ανέφερε ότι η Κοινή Ομάδα Έρευνας είναι «ένα από τα πιο προηγμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στη διεθνή συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, που περιλαμβάνει μια νομική συμφωνία μεταξύ αρμόδιων αρχών δύο ή περισσοτέρων κρατών με σκοπό τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών».
Την Παρασκευή (14/10/2022), το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η Γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία ολοκλήρωσε το μέρος της έρευνας και παρέδωσε τα ευρήματά της.
Οι ανησυχίες της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στην ομάδα διερεύνησης της υπόθεσης - που συνήθως χρειάζονται 12-24 μήνες για την εξαγωγή πορισμάτων - «συνδέονται άμεσα με την εθνική ασφάλεια», σύμφωνα με τον Ljungqvist ο οποίος μίλησε στο Reuters.
Οι δηλώσεις του Ljungqvist έρχονται αφότου η γερμανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Der Spiegel αποκάλυψε παρόμοια κατάσταση, επικαλούμενη ανώνυμες γερμανικές πηγές ασφαλείας.
Ανέφερε ότι η Σουηδία είχε απορρίψει την ιδέα να μοιραστεί πληροφορίες που αποκάλυψε από την έρευνά της για τις διαρροές του Nord Stream με τη Γερμανία και τη Δανία, λέγοντας ότι «το επίπεδο εμπιστευτικότητας των αποτελεσμάτων της έρευνάς της είναι πολύ υψηλό για να τις μοιραστεί με άλλα κράτη».
Ο Ljungqvist σημείωσε ότι εκτός της προτεινόμενης επίσημης ομάδας έρευνας, η Σουηδία κατά τα άλλα συνεργαζόταν με τη Δανία και τη Γερμανία για τη διερεύνηση της διαρροής του Nord Stream.
Άρνηση στη Ρωσία
Ωστόσο λίγες μέρες νωρίτερα, η Σουηδία είχε αναφέρει ότι δεν ήταν διατεθειμένη να μοιραστεί πληροφορίες με τη Ρωσία σχετικά με την έρευνά τους. «Στη Σουηδία υπάρχει μυστικότητα γύρω από την προκαταρκτική έρευνα και αυτό ισχύει και σε αυτήν την περίπτωση», δήλωσε η απερχόμενη πρωθυπουργός Magdalena Andersson στο AP.
Ο εκπρόσωπος των Σουηδικών Υπηρεσιών Ασφαλείας έκανε γνωστό πως συνεργάζονται με «άλλες αρχές», συμπεριλαμβανομένων διεθνώς, ως μέρος της δικής τους έρευνας.
Συνολικά τέσσερις διαρροές εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream—δύο στον Nord Stream 1 και δύο στον Nord Stream 2—στα τέλη Σεπτεμβρίου, πυροδοτώντας ευρείες υποψίες και ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, για δολιοφθορά.
Ενώ και οι δύο αγωγοί Nord Stream, που διασχίζουν τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία στη Γερμανία, δεν λειτουργούσαν, και οι δύο ήταν γεμάτοι με αέριο που διέρρευσε στην επιφάνεια του νερού.
Ο Nord Stream 1 είχε πρόσφατα σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο και ο Nord Stream 2 δεν άρχισε ποτέ να λειτουργεί.
Οι διαρροές
Η τέταρτη διαρροή, ανοιχτά της νότιας Σουηδίας, αναφέρθηκε από τη σουηδική ακτοφυλακή στις 29 Σεπτεμβρίου.
Οι τρεις προηγούμενες διαρροές αναφέρθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου.
Η Nord Stream AG, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, εξέδωσε μια δήλωση που επισήμανε το χρονοδιάγραμμα κλεισίματος οι τρεις διαρροές.
«Η καταστροφή που σημειώθηκε την ίδια ημέρα ταυτόχρονα σε τρεις διαδρομές των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου του συστήματος Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου», ανακοίνωσε.
Πριν από τις αναφορές για τις τρεις διαρροές, καταγράφηκαν εκρήξεις κατά μήκος των αγωγών Nord Stream.
Μια πρώτη έκρηξη καταγράφηκε από σεισμολόγους νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm της Δανίας.
Μια δεύτερη, ισχυρότερη έκρηξη βορειοανατολικά του νησιού εκείνη τη νύχτα ισοδυναμούσε με σεισμό μεγέθους 2,3 Ρίχτερ. Σεισμικοί σταθμοί στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία κατέγραψαν επίσης τις εκρήξεις.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας δήλωσε στο TASS ότι έχει στοιχεία για δολιοφθορές στους δύο αγωγούς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Nord Stream 1 ήταν η κύρια πηγή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέχρι τα τέλη του Αυγούστου, όταν η ρωσική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Gazprom έκλεισε το φυσικό αέριο για συντήρηση.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι είχε εγκαταλείψει τα σχέδια για επανεκκίνηση των ροών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού προς τη Γερμανία επ' αόριστον, λέγοντας ότι μια διαρροή πετρελαίου σε έναν κρίσιμο στρόβιλο δεν έχει ακόμη διορθωθεί.
Η Ρωσία κατηγόρησε τις διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία για την αποτροπή της τακτικής συντήρησης του αγωγού.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών