Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Ανακατεύθυνση των όγκων του φυσικού αερίου στον αγωγό Turkish Stream εξαιτίας της δολιοφθοράς στους Nordstream

Gazprom: Ανακατεύθυνση των όγκων του φυσικού αερίου στον αγωγό Turkish Stream εξαιτίας της δολιοφθοράς στους Nordstream
Τι λέει η εταιρεία για το μέλλον της ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία
Σχετικά Άρθρα

Οι όγκοι φυσικού αερίου που μειώθηκαν λόγω της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 μπορούν να ανακατευθυνθούν μέσω του τουρκικού κόμβου, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom, Alexey Miller, στο τηλεοπτικό κανάλι στο Rossiya 1.
«Μιλάμε για όλους αυτούς τους όγκους που χάσαμε λόγω των ενεργειών διεθνούς τρομοκρατίας στο Nord Stream, επομένως αυτοί μπορεί να είναι σημαντικοί όγκοι», διευκρίνισε.
Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι δυνατή η ανακατεύθυνση όλων των βόρειων όγκων μέσω του μελλοντικού κόμβου, τόνισε ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο».
Ο Miller υπενθύμισε ότι η Gazprom έχει εμπειρία στην προετοιμασία για την υλοποίηση του έργου South Stream, το οποίο αναδιαμορφώθηκε και στη συνέχεια μετατράπηκε σε Turkish Stream.
Το South Stream είχε αρχικά προγραμματιστεί για χωρητικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου.
Ο επικεφαλής της Gazprom τόνισε ότι ακόμη και αν μιλάμε για την τεχνική τεκμηρίωση της ανάπτυξης της διαδρομής, τότε στο πλαίσιο εκείνου του έργου, όλα είχαν ήδη γίνει τότε.

Διαπραγματεύσεις Putin - Erdogan

Την περασμένη Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, ο Vladimir Putin, σε ενεργειακό φόρουμ στη Μόσχα , εξέφρασε μια πρόταση για τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να αποκατασταθεί ο μειωμένος όγκος άντλησης μέσω του Nord Stream .
Όπως τόνισε μια τέτοια απόφαση είναι οικονομικά εφικτή, ενώ το επίπεδο ασφάλειας είναι πολύ υψηλότερο.
Αργότερα, σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Tayyip Erdogan, ο Putin σημείωσε ότι με τη δημιουργία του κόμβου φυσικού αερίου, θα ήταν δυνατό να ρυθμιστούν οι τιμές «σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις».
Όπως είπε στο RIA Novosti ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου ηγέτη Dmitry Peskov μετά τις συνομιλίες, η αντίδραση της Τουρκίας ήταν «πολύ θετική, έδειξε έντονο ενδιαφέρον».
Οι πρόεδροι αποφάσισαν να επεξεργαστούν αυτό το θέμα λεπτομερώς και πολύ γρήγορα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης