Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι αγορές θα απογοητευτούν από τον S&P – Δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 21/10

JP Morgan: Οι αγορές θα απογοητευτούν από τον S&P – Δεν θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στις 21/10

Η JP Morgan βλέπει χαμηλή πιθανότητα για μια διαδοχική θετική ενέργεια από τον S&P για την Ελλάδα

Οι προσεχείς αξιολογήσεις της Ιταλίας και της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor’s αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από τις αγορές, αλλά σύμφωνα με την JP Morgan δεν θα φέρουν κάποια αναβάθμιση.

Όπως επισημαίνει η JP Morgan, την ερχόμενη Παρασκευή (21 Οκτωβρίου), έχουμε τις αξιολογήσεις της S&P για την Ιταλία (τρέχουσα αξιολόγηση: BBB σταθερές προοπτικές) και την Ελλάδα (τρέχουσα αξιολόγηση: BB+ σταθερές προοπτικές).
Ο S&P υποβάθμισε τις προοπτικές της αξιολόγησης της Ιταλίας από θετικές σε σταθερές στα τέλη Ιουλίου, κατά την περίοδο της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τον πρώην πρωθυπουργό Mario Draghi.
Δεδομένης της έλλειψης ουσιωδώς αρνητικών μακροοικονομικών/πολιτικών εξελίξεων από τα τέλη Ιουλίου, αναμένει ότι ο S&P θα επιβεβαιώσει εκ νέου την αξιολόγηση της Ιταλίας.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο S&P, παρόμοια με την DBRS, έχει επί του παρόντος αξιολόγηση η οποία είναι μόλις μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Fitch είναι δύο βαθμίδες χαμηλότερα (ΒΒ θετική προοπτική) και η Moody's τρεις βαθμίδες χαμηλότερα (Ba3 σταθερές προοπτικές).
3_273.JPG
Δεδομένου ότι ο S&P αναβάθμισε την Ελλάδα μόλις τον Απρίλιο του 2022, με την ευρύτερη μακροοικονομική αβεβαιότητα να συνεχίζεται στην περιοχή, η JP Morgan βλέπει χαμηλή πιθανότητα για μια διαδοχική θετική ενέργεια από τον S&P για την Ελλάδα.
1_521.JPG

Θα βοηθήσουν τα spread τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης

Σύμφωνα με την JP Morgan, η χρήση των δανείων στο πλαίσιο του REPowerEU, όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία, θα μπορούσε να περιορίσει τα spread σε κράτη όπως η Ιταλία/Ελλάδα, τα οποία επί του παρόντος διαπραγματεύονται πάνω από την ΕΕ σε όλη την καμπύλη.
4_206.JPG

Αυτό όμως που προβληματίζει επίσης, είναι ότι η JP Morgan κρατά χαμηλά τον στόχο της ανάπτυξης για την Ελλάδα το 2022, στο 4%, την ώρα μάλιστα που οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για ρυθμούς άνω του 8%.


2_405.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης