Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωθυπουργός η Meloni, η πρώτη γυναίκα για την Ιταλία - Η κυβέρνησή της και ο... διαφορετικός υπουργός Οικονομικών

Πρωθυπουργός η Meloni, η πρώτη γυναίκα για την Ιταλία - Η κυβέρνησή της και ο... διαφορετικός υπουργός Οικονομικών
Tην Κυριακή 23/10 στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης - παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Mario Draghi στην Giorgia Meloni
Σχετικά Άρθρα

Η νέα κυβέρνηση της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού για την Ιταλία, Giorgia Meloni ορκίσθηκε στις 10 το πρωί του Σαββάτου 22 Οκτωβρίου, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο.
Η κυβερνητική ομάδα απαρτίζεται από την πρωθυπουργό, 24 υπουργούς και 1 υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ.
Συνολικά, 6 υπουργοί είναι γυναίκες.
Εννέα ανήκουν στα Αδέλφια της Ιταλίας, πέντε στην Λέγκα, πέντε στην Φόρτσα Ιτάλια και πέντε είναι τεχνοκράτες
Πριν την τελετή ορκωμοσίας, η νέα πρωθυπουργός Giorgia Meloni είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella.
Στην αίθουσα του ιταλικού προεδρικού μεγάρου ήταν παρόντες και συγγενικά πρόσωπα των μελών της νέας κυβέρνησης.
Ανάμεσά τους, ο σύντροφος της Meloni, Andrea Giambruno, δημοσιογράφος του ομίλου Berlusconi, με την εξάχρονη κόρη τους Ginevra.
Και ο Matteo Salvini μετέβη στο Κυρινάλιο με τη σύντροφό του Φραντσέσκα και τα δύο παιδιά του.

Τα... απρόοπτα, η παράδοση και η πρώτη συνεδρίαση

Όλοι οι υπουργοί ορκίσθηκαν ότι «θα είναι πιστοί στην αβασίλευτη Δημοκρατία, ότι θα σέβονται με αφοσίωση τους νόμους και το Σύνταγμα και ότι θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, προς το απόλυτο συμφέρον του έθνους». Η Meloni, η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ιταλίας, ήταν εμφανώς συγκινημένη ενώ για λίγα δευτερόλεπτα το στυλό γλίστρησε από τα χέρια του Matteo Salvini, νέου υπουργού υποδομών.
Στις ιδιαιτερότητες της ημέρας και ένα μικρό «σαρδάμ» του νέου υπουργού εξωτερικών, Antonio Tajani, κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας.
Αύριο στις 10.30 το πρωί, τοπική ώρα, στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης- παραλαβής, όπου και το παραδοσιακό «καμπανάκι» θα παραδοθεί από τον Mario Draghi στην Giorgia Meloni.
Στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο δεν αποκλείεται να ληφθούν και αποφάσεις που να αφορούν την ιδιαίτερη περίοδο ενεργειακής και οικονομικής κρίση που διέρχεται και η Ιταλία.
1_526.JPG
Οι νέοι Υπουργοί

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα υπουργεία, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Meloni στους δημοσιογράφους,
το Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Antonio Tajani, της Φόρτσα Ιτάλια και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,
το υπουργείο Οικονομικών ο Giancarlo Giorgetti από τη Λέγκα,
το Εσωτερικών ο πρώην νομάρχης Matteo Piandedozi, ενώ
ο γραμματέας της Λέγκα, Salvini εξασφάλισε το υπουργείο Υποδομών,
το υπουργείο Άμυνας ο Guido Grozetto, του κόμματος της Meloni και
το υπουργείο Δικαιοσύνης ο πρώην δικαστικός Carlo Nordio.
Στο υπουργείο Γεωργίας επικεφαλής θα είναι ο Francesco Lollobrigida, σύζυγος της αδελφής της Ιταλίδας πρωθυπουργού και
στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Paolo Giangrillo.
Συνολικά, τα υπουργεία της κυβέρνησης Meloni είναι είκοσι έξι.
Οι Salvini και Antonio Tajani θα είναι και αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός

Η Meloni αποδέχθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Ιταλία, ανοίγοντας το δρόμο για να γίνει έτσι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, ανέφερε το Politico.
Η Meloni ως επικεφαλής των «Αδελφών της Ιταλίας», ηγείται μιας συμμαχίας συντηρητικών κομμάτων μετά την συντριπτική νίκη στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, αποδέχτηκε την εντολή και παρουσίασε τον κατάλογο των υπουργών της στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Mattarella.
Μετά από μια εβδομάδα εσωτερικών συγκρούσεων που επισκίασαν τις διαπραγματεύσεις, ο εμπόλεμος συνασπισμός της Meloni έβαλε μπροστά ένα ενιαίο μέτωπο, υποστηρίζοντας την Meloni να ηγηθεί της χώρας κατά τη διάρκεια επίσημων συνομιλιών με τον Πρόεδρο Mattarella, την Παρασκευή 21/10.
Αργότερα την Παρασκευή ο Mattarella ζήτησε από τη Meloni να σχηματίσει κυβέρνηση.
Η Meloni, αφού έφτασε για συνομιλίες με ένα.... Fiat 500, δέχτηκε άνευ όρων την εντολή, δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου.
Ο δεξιός συνασπισμός αναδείχθηκε θριαμβευτής από τις εκλογές, με 44% των ψήφων, με επικεφαλής το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας την Meloni, το οποίο έλαβε το 26%.
Ωστόσο, πριν μπορέσει να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση, σημειώθηκαν συγκρούσεις στο εσωτερικό του συνασπισμού, με τους συμμάχους να διαφωνούν για την απροθυμία της Meloni να υποδεχθεί τις προτιμώμενες υποψηφιότητες του Silvio Berlusconi στο υπουργικό της συμβούλιο.
Στα εγκαίνια του νέου κοινοβουλίου, ο Berlusconi, ηγέτης του κόμματος Forza Italia, ανέφερε την Meloni ως «αυστηρή… δεσποτική… αλαζονική… προσβλητική».
2_411.JPG
O... διαφορετικός υπουργός Οικονομικών Giancarlo Giorgetti 

Ο Giancarlo Giorgetti δείχνει να είναι ο πλέον ξεχωριστός υπουργός Οικονομικών από όσους που έχουν συνηθίσει οι Ιταλοί, στον πλέον κομβικό ρόλο που αναλαμβάνει στην πολιτική της ευρωζώνης, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Η αξιοπιστία του 55χρονου πολιτικού βετεράνου και αναπληρωτή ηγέτη του δεξιού κόμματος της Λέγκας πηγάζει από το ότι:
1. υπηρέτησε στην κυβέρνηση του προκατόχου της Giorgia Meloni στην πρωθυπουργία, Mario Draghi.
2. ο ρόλος του στο υπουργικό συμβούλιο του Draghi μπορεί να προσφέρει κάποια καθησυχαστικά στοιχεία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
3. έρχεται σε αντίθεση με τους προηγούμενους κατόχους της θέσης, καθώς δεν είναι ούτε πρώην ακαδημαϊκός, ούτε προϊόν της τεχνοκρατικής ελίτ της Ιταλίας.

Ο... εξισορροπιστής

Αυτή η διαφορά στην καταγωγή και το πολιτικό υπόβαθρο του Giorgetti μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ισορροπίας εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, μιας τριμερούς συμμαχίας που αποτελείται από τους Fratelli D'Italia της Meloni, τη Λέγκα και τη Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Berlusconi.
Ο Giorgetti, ο οποίος αναδείχθηκε ως συμβιβαστικός υποψήφιος μετά από εβδομάδες πολιτικών παζαριών, θα πρέπει να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μέσα από μια ενεργειακή κρίση που απειλεί να προκαλέσει ύφεση.
Θα αντιμετωπίσει ένα βουνό χρέους που αντιστοιχεί στο περίπου 150% του ΑΕΠ, το οποίο έχει γίνει μόνιμος πονοκέφαλος για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους ομολόγους του στις πρωτεύουσες της περιοχής.
"Για έναν πολιτικό, όσο μετριοπαθής και καλοπροαίρετος και αν είναι, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσφέρει και να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις", δήλωσε ο αναλυτής της JP Morgan Securities Μάρκο Πρωτοπαπάς σε σημείωμα προς τους πελάτες του.

Δεν ήταν η πρώτη επιλογή για ΥΠΟΙΚ

Η Meloni αρχικά δυσκολεύτηκε να βρει μια διεθνώς αξιόπιστη προσωπικότητα για να κατευνάσει τις ανησυχίες τόσο των επενδυτών όσο και των ευρωπαίων εταίρων της Ιταλίας.
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Fabio Panetta αποχώρησε από την κούρσα και οι εταίροι του συνασπισμού ήθελαν μια αλλαγή από τον σημερινό υπουργό Daniele Franco, οπότε η προσοχή άρχισε να επικεντρώνεται στον Giorgetti.
Ως υπουργός Ανάπτυξης, εργάστηκε για την επίτευξη όλων των στόχων του υπουργείου του που ήταν απαραίτητοι για να ξεκλειδώσει μετρητά από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός ταμείου για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και των φορολογικών ελαφρύνσεων για την ψηφιακή μετάβαση.
Πιο πρόσφατα αγωνίστηκε με το πώς θα βοηθήσει στην προστασία των επιχειρήσεων της Ιταλίας από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας.
Όλοι οι 10 προκάτοχοί του, από τότε που δημιουργήθηκε η θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών με τη συγχώνευση των ρόλων το 2001, ήταν είτε πρώην ακαδημαϊκοί είτε αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ή της Τράπεζας της Ιταλίας.

Το κοινό σημείο με τους προκατόχους του

Ο Giorgetti μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά αυτό που έχει κοινό με τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς είναι ότι είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Bocconi του Μιλάνου, όπου απέκτησε πτυχίο διοίκησης επιχειρήσεων.
Στη δεκαετία του 1990, ήταν μέλος του ακροδεξιού νεανικού κινήματος Fronte della Gioventu, που συνδέεται με το Movimento Sociale της Ιταλίας, την ίδια πολιτική οργάνωση στην οποία θα ενταχθεί η Meloni κατά την ίδια δεκαετία.
Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής της επιτροπής προϋπολογισμού της κάτω βουλής του Κοινοβουλίου, ενώ διετέλεσε και υφυπουργός του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του ηγέτη των Πέντε Αστέρων Giuseppe Konte.
Αυτό τον τοποθετεί καλά για να αναλάβει επίσης πολιτικό ρόλο στην κυβέρνηση.
Ο διορισμός του είναι μια νίκη για τη Λέγκα, αν και όχι τόσο για τον αμφιλεγόμενο ηγέτη της Matteo Salvini, ο οποίος έχει έρθει συχνά σε αντιπαράθεση με τον πιο μετριοπαθή Giorgetti.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό της Βόρειας Ιταλίας κοντά στη λίμνη Βαρέζε, όχι μακριά από τα ελβετικά σύνορα.
Ο πατέρας του ήταν ψαράς και η μητέρα του εργαζόταν σε εργοστάσιο υφαντουργίας.
Παντρεμένος με μία κόρη, ο Giorgetti είναι φανατικός οπαδός του ποδοσφαίρου τόσο της τοπικής ομάδας Varese Calcio όσο και της αγγλικής Southampton, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών μέσων ενημέρωσης.

Michel και Von der Leyen (ΕΕ) συγχαίρουν την πρωθυπουργό Meloni

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen συνεχάρησαν την Giorgia Meloni για την ανάληψη των καθηκόντων της ως νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας.
"Συγχαρητήρια Giorgia Meloni, καθώς αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Ας εργαστούμε μαζί προς όφελος της Ιταλίας και της ΕΕ.
Σας περιμένω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να εργαστούμε μαζί για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης" αναφέρει στην ανάρτησή του στο τουίτερ ο Charles Michel.
Από την πλευρά της η Ursula Von der Leyen σημειώνει: "Συγχαρητήρια στην Giorgia Meloni για τον διορισμό της ως πρωθυπουργού της Ιταλίας, την πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση. Βασίζομαι και προσβλέπω σε εποικοδομητική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε μαζί".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης