Τελευταία Νέα
Διεθνή

The National Interest: Οι αντιρωσικές κυρώσεις απειλούν την κυριαρχία του δολαρίου

The National Interest: Οι αντιρωσικές κυρώσεις απειλούν την κυριαρχία του δολαρίου
Ο πρόεδρος Putin έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Δύση και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Η κυριαρχία του δολαρίου στον κόσμο θα αποδυναμωθεί καθώς περισσότερες χώρες εκφράζουν δυσαρέσκεια για την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε συνεργάτης του Christian Wheaton σε στήλη του The National Interest.

"Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ αμφισβητείται μακροπρόθεσμα.
Όχι μόνο οι κυβερνήσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, αλλά και η Ρωσία , η Κίνα , η Σαουδική Αραβία και πολλές άλλες χώρες δεν τους αρέσει η δύναμη που έχει η Ουάσιγκτον λόγω της κατοχής το υψηλότερο αποθεματικό νόμισμα», έγραψε ο ειδικός.
Όπως σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, η Κίνα λαμβάνει μέτρα για να προστατευθεί από τον κίνδυνο οικονομικών κυρώσεων παρόμοιων με αυτές που επιβλήθηκαν από την Ουάσιγκτον κατά της Ρωσίας, «συμπεριλαμβανομένης της άνευ προηγουμένου απαλλοτρίωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Μόσχας».
Έτσι, το Πεκίνο έχει ήδη μειώσει τις κατοχές του σε αμερικανικά ομόλογα, παρά τη συνεχή συσσώρευση δολαρίων ως αποτέλεσμα του μη ισορροπημένου εμπορίου.
«Μεγάλες χώρες όπως η Βραζιλία , η Ινδία , η Ινδονησία και τα κράτη του Κόλπου έχουν αρνηθεί να ενταχθούν στις οικονομικές κυρώσεις της Ουάσιγκτον και θα είναι ανοιχτές σε ένα νομισματικό σύστημα λιγότερο εξαρτημένο από το δολάριο», δήλωσε ο Γουίτον.
Τόνισε επίσης ότι ορισμένες ρωσικές τράπεζες μπορούν πλέον να μεταφέρουν κεφάλαια και να εκδίδουν δάνεια σε γιουάν εκτός του δυτικού μηχανισμού SWIFT που χρησιμοποιούν οι περισσότερες τράπεζες.
Ο συγγραφέας ανέφερε το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο να δεχτεί πληρωμή για το πετρέλαιο από την Κίνα σε γιουάν αντί για δολάρια.
«Αυτή είναι μια πολύ μικρή αρχή, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν περισσότερες εναλλακτικές σε όλες τις διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές μέσω του δολαρίου, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για αυτό στον κόσμο», κατέληξε ο Wheaton.
Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία , η Δύση αύξησε την πίεση των κυρώσεων στη Μόσχα , η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των τροφίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι εκκλήσεις για εγκατάλειψη των ρωσικών ενεργειακών πηγών έχουν γίνει πιο δυνατές.
Ο πρόεδρος Putin έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη Δύση και οι κυρώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος στόχος των δυτικών χωρών είναι να επιδεινώσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Ρωσία θα λύσει όλα τα προβλήματα που της δημιουργούν τα μη φιλικά κράτη.
Εν τω μεταξύ, στη Δύση έχουν ακουστεί πολλές φορές απόψεις ότι οι αντιρωσικές κυρώσεις είναι αναποτελεσματικές, ότι πλήττουν τις δυτικές χώρες και ότι πρέπει να αρθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης