Τελευταία Νέα
Διεθνή

Knot (EKT): Νέα αύξηση επιτοκίων ακόμη και 75 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο – Είμαστε ακόμη στο «πρώτο ημίχρονο»

tags :
Knot (EKT):  Νέα αύξηση επιτοκίων ακόμη και 75 μονάδες βάσης το Δεκέμβριο – Είμαστε ακόμη στο «πρώτο ημίχρονο»

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Klaas Knot , σύμφωνα με το Reuters τη Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022.
Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 1,5%, το υψηλότερο επίπεδο από το 2009.
«Θα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για το επιτόκιο και πάλι τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Klaas Knot σε συνέντευξή του στην ολλανδική τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό η επόμενη αύξηση να είναι μεταξύ 50 και 75 μονάδων βάσης.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη ούτε στο ημίχρονο», δήλωσε όσον αγορά τη μάχη της ΕΚΤ κατά του ραγδαία αυξανόμενου πληθωρισμού της ευρωζώνης.
«Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να επαναφέρουμε τα επιτόκια προς το ουδέτερο επίπεδό τους, για το οποίο θα χρειαστούμε και τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».

Σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να σφίγγει τη νομισματική της πολιτική και το επόμενο έτος, δήλωσε ο Knot, σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται σήμερα κοντά στο 10% στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.
«Από το 2023 θα παίξουμε το δεύτερο ημίχρονο, με μικρότερα βήματα στις αυξήσεις επιτοκίων και συρρικνώνοντας τον ισολογισμό μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας.
«Τότε θα βρεθούμε στη ζώνη όπου θα ισορροπήσουμε αποτελεσματικά την οικονομία, κάτι που είναι απαραίτητο για να μειωθεί ο πληθωρισμός από το 10% στο 2% τους επόμενους 18 με 24 μήνες».
ECB Interest Rates | Barron's
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης