Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τους κινδύνους για ύφεση

Lagarde: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων παρά τους κινδύνους για ύφεση
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις
Σχετικά Άρθρα

Το μήνυμα για αυξήσεις επιτοκίων παρά τους κινδύνους για ύφεση επανέλαβε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, τη στιγμή που η ευρωτράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις.
«Η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών και πρέπει να την εκπληρώσουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας» δήλωσε η Lagarde στο λετονικό πρακτορείο ειδήσεων Delfi, επαναλαμβάνοντας σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα που εξέπεμψε η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση.
Κατά την τελευταία συνεδρίαση η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, ενώ οι αγορές αναμένουν επιπλέον αυξήσεις που θα φέρουν το επιτόκιο καταθέσεων από το 1,5% στο 3% το 2023.
«Ο προορισμός είναι σαφής και δεν έχουν φτάσει ακόμα» επεσήμανε η Lagarde χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο σημείο θα σταματήσουν οι αυξήσεις επιτοκίων. «Θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον» επεσήμανε.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 10,7% τον Οκτώβριο και αναμένεται να παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ έως το 2024, αυξάνοντας τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αρχίσουν να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους καθώς χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην προθυμία της ΕΚΤ να τον κατεβάσει ξανά.
«Όσο περισσότερο παραμένει ο πληθωρισμός σε τόσο υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί σε όλη την οικονομία», δήλωσε η Lagarde.

Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό

Η τελευταία έκθεση της Eurostat δεν άφησε περιθώρια για αμφισβήτηση... Η ευρωπαϊκή οικονομία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο κρίσης, ενώ οι πληγές από τα προηγούμενα χτυπήματα παραμένουν ανοιχτές.
Η ακρίβεια στην ενέργεια και το ντόμινο ανατιμήσεων που προκλήθηκε σε όλο το φάσμα των προϊόντων και των υπηρεσιών, έχουν προκαλέσει μία εκτίναξη του πληθωρισμού και της κοινωνικής πίεσης, με συνέπεια οι αναλυτές να εκφράζουν, ανοιχτά πλέον, σοβαρούς φόβους για μία νέα κρίση χρέους για τις χώρες της ευρωζώνης. Ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 10,7% καταγράφοντας νέο ρεκόρ.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού, κυρίως εξαιτίας των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές ενέργειας, είναι η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία με πληθωρισμό γύρω στο 22%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφουν τον Οκτώβριο η Γαλλία και η Ισπανία, με πληθωρισμό γύρω στο 7%.
Στη Γερμανία ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός αγγίζει το 10,4%, σπάζοντας το ένα μεταπολεμικό ρεκόρ μετά το άλλο. Στην Ελλάδα ωστόσο ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έπεσε κάτω από το κρίσιμο όριο του 10% (στο 9,8%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης