Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities για κλάδο κατανάλωσης: Μόλις ανέκαμψαν από τον Covid ήρθε ο πληθωρισμός - ΟΠΑΠ και Jumbo στο επίκεντρο

Eurobank Equities για κλάδο κατανάλωσης: Μόλις ανέκαμψαν από τον Covid ήρθε ο πληθωρισμός - ΟΠΑΠ και Jumbo στο επίκεντρο
Στο μέτωπο της κορυφαίας γραμμής, όλες οι μετοχές (με εξαίρεση την Aegean) έχουν ανακτήσει τις απώλειες που προκάλεσε ο COVID από το β' τρίμηνο του 2022
Οι ελληνικές μετοχές που συνδέονται με τον κλάδο της κατανάλωσης έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 9% από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, επιβαρυνόμενες από την απομείωση του ρίσκου και την αυξανόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.
Οι μετοχές που έχουν επηρεαστεί πιο σοβαρά ήταν ονόματα μικρής κεφαλαιοποίησης/μικρής ρευστότητας, με τον ΟΠΑΠ και την Jumbo να ξεχωρίζουν θετικά, χάρη στη σταθερή λειτουργική δυναμική, τη μεγαλύτερη ορατότητα γύρω από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη και -στην περίπτωση του ΟΠΑΠ- μια πολύ ελκυστική μερισματική απόδοση σε διψήφιο ποσοστό που θέτει ένα όριο στον καθοδικό κίνδυνο, σύμφωνα με την Eurobank Equities.
Εικόνα
Στην κορυφαία γραμμή

Στο μέτωπο της κορυφαίας γραμμής, όλες οι μετοχές (με εξαίρεση την Aegean) έχουν ανακτήσει τις απώλειες που προκάλεσε ο COVID από το β' τρίμηνο του 2022, αλλά η χρονική στιγμή αυτής της εξέλιξης ήταν μάλλον δύσκολη, ανάλογα με την έκθεση στην κατηγορία.
Οι εταιρείες με κλίση στα αγαθά/καταναλωτικά ή εκτεθειμένες στο θέμα του ηλεκτρονικού εμπορίου επωφελήθηκαν από την καταναλωτική έξαρση κατά τη διάρκεια του 2020-21 (π.χ. Quest, Σαράντης, Πλαίσιο) βλέποντας φυσικά ηπιότερες τάσεις το 2022.
Από την άλλη πλευρά, η έντονη ανεκπλήρωτη διακριτική δαπάνη για υπηρεσίες έχει ωθήσει τις επιδόσεις της Aegean και του ΟΠΑΠ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ η διαδοχική δυναμική αναμένεται να είναι ακόμη ισχυρότερη το γ' τρίμηνο.
Το ευρύ γεωγραφικό αποτύπωμα της Coca Cola και οι πρωτοβουλίες τιμών/μίγματος οδήγησαν σε αναπήδηση πάνω από τα προ-COVID επίπεδα όσον αφορά την κορυφαία γραμμή ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2021 (μαζί με την ώθηση από τις συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2022).

Σε εξέλιξη η απομόχλευση

Από την άποψη των κερδών η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη, αν και σε γενικές γραμμές οι περισσότερες εταιρείες φαίνεται ότι ήταν σε θέση να προσφέρουν υψηλότερα κέρδη από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 από το πρώτο εξάμηνο και μετά.
Η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και η συσσώρευση των πιέσεων κόστους έχουν διαβρώσει την κερδοφορία κυρίως για τις Σαράντης και Φουρλής σε ετήσια βάση.
Από τη θετική πλευρά, ωστόσο, η δυναμική αναθεώρησης των κερδών φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί, με τις εκτιμήσεις για το 2022 να φαίνονται εφικτές και τις προβλέψεις για το 2023 να φαίνονται ρεαλιστικές, εκτός αν υπάρξει σοβαρή ύφεση στην Ελλάδα.

"GRECO-land"

Με την ιδιωτική κατανάλωση να αυξάνεται μόλις κατά 1,3% το 2023 (και να αντισταθμίζεται εν μέρει από μια μικρή μείωση της δημόσιας κατανάλωσης), οι ελληνικές καταναλωτικές μετοχές αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο σκηνικό, καθώς οι καταναλωτές σφίγγουν το ζωνάρι.
Από τη θετική πλευρά, τα προβλήματα logistics υποχωρούν, ενώ οι επιπτώσεις της βάσης του ενεργειακού κόστους θα εκτονωθούν.
Ως εκ τούτου, οι επιδόσεις της πρώτης γραμμής και οι δράσεις θα αποτελέσουν το κλειδί για να υλοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα μόχλευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Eurobank Equities αναπροσάρμοσε τις προβλέψεις της για 5 μετοχές του ευρύτερου καταναλωτικού της σύμπαντος (Aegean, CCH, Πλαίσιο, Quest, Σαράντης), έχοντας ήδη αναπροσαρμόσει τα εκτιμήσεις σε ξεχωριστές εκθέσεις για τον ΟΠΑΠ, την Jumbo και τη Fourlis.
Προσαρμόζει επίσης τη μεθοδολογία αποτίμησής της αναιρώντας τις παραδοχές της για το WACC, ώστε να αντικατοπτρίζεται η αυστηροποίηση των ρυθμίσεων της νομισματικής πολιτικής.
Με τα ασφάλιστρα κινδύνου να είναι πιθανό να παραμείνουν αυξημένα, διατηρεί την αμυντική της στάση και προτείνει στους επενδυτές να στρέψουν την έκθεσή τους προς ποιοτικά τμήματα της αγοράς.
Στις προτιμήσεις της είναι οι μετοχές μικρής διάρκειας που προσφέρουν υψηλές μερισματικές αποδόσεις (ΟΠΑΠ), ονόματα με περιορισμένο καθοδικό κίνδυνο κερδών (ΟΠΑΠ, Jumbo) ή θετικές αναθεωρήσεις κερδών (Jumbo).
Τονίζει επίσης την αξιοσημείωτη διαταραχή της αξίας για την Fourlis, υποστηρίζοντας ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής αφήνει μια θετική στρέβλωση κινδύνου-απόδοσης, αν και προειδοποιεί ότι αυτή η πρόταση αξίας μπορεί να μην ξεκλειδωθεί μέχρι να αποκατασταθεί μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη ορατότητα και/ή να υλοποιηθεί ο καταλύτης REIC.
Όσον αφορά τις μετοχές Πλαίσιο και Quest, εκτιμά ότι προσφέρουν ελκυστική αξία για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης