Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ η Γαλλία, αρνητικό παραμένει το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑ η Γαλλία, αρνητικό παραμένει το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γαλλίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΑΑ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, oι αξιολογήσεις υποστηρίζονται από μια μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και ρεκόρ μακροοικονομικής σταθερότητας. Ωστόσο, τα δημόσια οικονομικά, και ειδικότερα το υψηλό επίπεδο δημόσιου χρέους, αποτελούν αδυναμίες. Ο αντίκτυπος της πανδημίας άφησε το δημόσιο χρέος σημαντικά υψηλότερο από τα προηγούμενα χρόνια.
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν σημαντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους που απορρέουν από την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας και την αποδυνάμωση των μακροοικονομικών προοπτικών στην Ευρώπη, που αυξάνουν την αβεβαιότητα γύρω από την τροχιά του δημόσιου χρέους.
Η Fitch αναμένει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 5,2% του ΑΕΠ φέτος, από 6,4% το 2021. Για το 2023, αναμένει μια πολύ μικρή μείωση του δείκτη του ελλείμματος στο 4,9% και στη συνέχεια παρόμοια σταδιακή πτώση το 2024 στο 4,6%. Αυτές οι προβλέψεις υποδηλώνουν ότι το δημόσιο χρέος ως μερίδιο του ΑΕΠ θα παραμείνει γύρω στο 112,5% φέτος και το επόμενο έτος, πριν μειωθεί στο 112,1% το 2024. Πέρα από το 2024, οι βασικές προβλέψεις υποθέτουν ότι ο δείκτης χρέους θα είναι σταθερό μεσοπρόθεσμα.
Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση σε πραγματικούς όρους, έναντι 0,5% το δεύτερο τρίμηνο. Ο οίκος αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2022. Το ενεργειακό μείγμα της Γαλλίας, με σχετικά χαμηλή εξάρτηση από το φυσικό αέριο ως πηγή κατανάλωσης ενέργειας, υποδηλώνει ότι η γαλλική οικονομία αντιμετωπίζει μια πιο ήπια επιβράδυνση από την Ευρωζώνη.
Οι οικονομικές προοπτικές θα βελτιωθούν το 2024, γεγονός που συνεπάγεται ανάκαμψη του προβλεπόμενου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 1,9%.
Ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι στην Ευρωζώνη στο σύνολό της και μειωθεί κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους -θα α μειώνεται σταθερά το επόμενο έτος σε 3,4% στο τέλος του 2022, 2,9% το 2023 και 2,2% το 2024.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης