Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η Γερμανία, σταθερό το outlook

Scope: Επιβεβαιώνεται σε ΑΑΑ η Γερμανία, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γερμανίας από τη Scope Ratings

Σε «ΑΑΑ» -ανώτατη- επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας η Scope Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Σύμφωνα με τον -γερμανικό- οίκο αξιολόγησης, οι βαθμολογίες της Γερμανίας υποστηρίζονται από τα ακόλουθα πλεονεκτήματα: i) την πλούσια, μεγάλη, διαφοροποιημένη οικονομία της ii) το ισχυρό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής και το ισχυρό ιστορικό δημοσιονομικής πειθαρχίας και iii) έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό εξωτερικό τομέα. Αυτοί οι παράγοντες έχουν αυξήσει την ανθεκτικότητα της χώρας σε οικονομικούς κραδασμούς, μεταξύ άλλων από την πανδημία Covid-19 και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις μετά την κλιμάκωση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Παρέχουν επίσης στην κυβέρνηση τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την οικονομία με αντικυκλικά δημοσιονομικά μέτρα. Οι προκλήσεις σχετίζονται με: i) κινδύνους μετάβασης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες λόγω των στόχων ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα και των χαμηλών επιπέδων επενδύσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε σχέση με ομοτίμους και ii) γήρανση του πληθυσμού, με αποτέλεσμα αύξηση των συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων και πτωτική πίεση στο μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας.
Η Scope αναμένει οικονομική ανάπτυξη 1,6% το 2022, αλλά συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ το 2023 -προϋποθέτει ότι δεν θα υπάρξει υποχρεωτικός δελτίο φυσικού αερίου από τις αρχές, κάτι που παραμένει σημαντικός κίνδυνος. Αυτός ο κίνδυνος έχει μετριαστεί μέχρι στιγμής από τις σχετικά ήπιες θερμοκρασίες στην αρχή του χειμώνα και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου που πληρούνται πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης στο 98% στις αρχές Νοεμβρίου. Η άνοδος των επιτοκίων θα περιορίσει τη συνολική ζήτηση και οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης θα εξαρτηθούν από την κλίμακα του σοκ στις τιμές της ενέργειας και σε ποιο βαθμό τα δημοσιονομικά κίνητρα είναι ικανά να την αντισταθμίσουν.
Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ιστορικά, με τον ονομαστικό πληθωρισμό να αυξάνεται στο 10,4% -σε ετήσια βάση- τον Οκτώβριο του 2022 (από 10% τον Σεπτέμβριο), τις τιμές ενέργειας να αυξάνονται κατά 43% και τις τιμές τροφίμων κατά 20%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης