Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μήνυμα Κομισιόν: Μην κατεβάζετε apps για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ

Μήνυμα Κομισιόν: Μην κατεβάζετε apps για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εφαρμογές του Κατάρ για τους χρήστες
Ένα μήνυμα προς τους οπαδούς του ποδοσφαίρου από τους επικεφαλής προστασίας δεδομένων της Ευρώπης: Οι εφαρμογές (apps) για το παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, γι' αυτό μην τις κατεβάσετε.
Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές προστασίας δεδομένων προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι εφαρμογές του Κατάρ για τους χρήστες, με τελευταίο τον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων της Γερμανίας.

Οι προειδοποιήσεις των Γερμανών

Σε δήλωσή τους, οι Γερμανοί δήλωσαν ότι τα δεδομένα που συλλέγονται από δύο εφαρμογές του Κατάρ, τις οποίες οι επισκέπτες καλούνται να κατεβάσουν, "πηγαίνουν πολύ πιο μακριά" από ό,τι δείχνουν οι ειδοποιήσεις απορρήτου των εφαρμογών.
"Μία από τις εφαρμογές συλλέγει δεδομένα σχετικά με το αν και με ποιον αριθμό γίνεται μια τηλεφωνική κλήση", ανέφερε η γερμανική αρχή.
"Η άλλη εφαρμογή εμποδίζει ενεργά τη συσκευή στην οποία έχει εγκατασταθεί να περάσει σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας.
Είναι επίσης προφανές ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται από τις εφαρμογές δεν παραμένουν μόνο τοπικά στη συσκευή, αλλά διαβιβάζονται και σε κεντρικό διακομιστή".
Οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεδομένα λένε ότι αν είναι "απολύτως απαραίτητο" να κατεβάσετε τις εφαρμογές, τότε κάντε το σε ένα άλλο, κενό τηλέφωνο.

Προειδοποιήσεις και από τη Νορβηγία και τη Γαλλία

Οι νορβηγικές και γαλλικές υπηρεσίες προστασίας δεδομένων έχουν ήδη εκδώσει παρόμοιες συμβουλές.
Η νορβηγική ρυθμιστική αρχή δήλωσε ότι "ανησυχεί" για την εκτεταμένη πρόσβαση που απαιτούν οι εφαρμογές.
"Υπάρχει πραγματική πιθανότητα οι χρήστες, και ιδίως οι ευάλωτες ομάδες, να παρακολουθούνται από τις αρχές του Κατάρ", ανέφερε.
Η γαλλική υπηρεσία δήλωσε ότι οι οπαδοί θα πρέπει να δίνουν "ιδιαίτερη προσοχή" στις φωτογραφίες και τα βίντεο και συνιστά στους ταξιδιώτες να εγκαθιστούν τις εφαρμογές λίγο πριν από την αναχώρηση και να τις διαγράφουν μόλις επιστρέψουν στη Γαλλία.
Η γαλλική κυβέρνηση - παρά τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με το Κατάρ - επανέλαβε τη συμβουλή της CNIL την Τρίτη.
"Στη Γαλλία, χάρη στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων, όλες οι εφαρμογές πρέπει να εγγυώνται τα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων και την προστασία των δεδομένων τους.
Αυτό δεν ισχύει στο Κατάρ", έγραψε στο Twitter ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Jean-Noël Barrot, αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές της ρυθμιστικής αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Στα ύψη η διαφθορά

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διαρκεί από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.
Η διοργάνωση μαστίζεται από διαμάχες από τότε που του ανατέθηκε το τουρνουά το 2010.
Οι ισχυρισμοί περί δωροδοκίας και διαφθοράς απασχόλησαν τη διαδικασία υποβολής προσφορών, ενώ το ιστορικό της χώρας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών και η μεταχείριση της κοινότητας LGBTQ+ έχουν επικριθεί από ακτιβιστές, πολιτικούς και ποδοσφαιρικές ενώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης