Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικοινωνία Erdogan - Putin μετά τους G20 - Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κόμβος φυσικού αερίου και τα σιτηρά

Επικοινωνία Erdogan - Putin μετά τους G20 - Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο κόμβος φυσικού αερίου και τα σιτηρά
H επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των συναντήσεων του Erdogan με Biden και Macron αλλά και της παράτασης της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά
Σχετικά Άρθρα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών Ρωσίας και Τουρκίας λίγα 24ωρα μετά τη Σύνοδο του G20 στο Μπαλί. Εκεί ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό αλλά και τον Γάλλο ομόλογο του, Joe Biden και Emmanuel Macron, αντίστοιχα. Γεωπολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στις επαφές του Τούρκου προέδρου συζητήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι ρωσοτουρκικές σχέσεις.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών ΗΠΑ και Ρωσίας όπου φαίνεται πως κυριάρχησε η αποτροπή της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας

Σύμφωνα πάντως με την επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις αλλά και ο διάδρομής των σιτηρών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος Erdogan ευχαρίστησε τον Ρώσο πρόεδρο Putin για την εποικοδομητική του στάση σχετικά με την παράταση 120 ημερών της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τις εξαγωγές σιτηρών. 
Δηλώνοντας ότι η παράταση του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας θα αυξήσει τους κινδύνους και επομένως οι διπλωματικές συνομιλίες θα πρέπει να αναζωπυρωθούν, ο πρόεδρος Erdogan υποστήριξε ότι οι επαφές των αρχηγών πληροφοριών Ρωσίας και Αμερικής στην Τουρκία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αποτροπή μιας ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης στο πεδίο. 
Εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόταση του Ρώσου προέδρου Putin για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, ο πρόεδρος Erdogan σημείωσε ότι οι ομάδες θα κάνουν τις απαραίτητες τεχνικές, νομικές και εμπορικές αξιολογήσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι το συντομότερο δυνατό.
Ο πρόεδρος Erdogan ευχαρίστησε επίσης τον Ρώσο πρόεδρο Putin για τα συλλυπητήρια του για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης