Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξέφρενες ανατιμήσεις απογειώνουν τα εταιρικά κέρδη – Πώς ξεπέρασαν τα αυξημένα κόστη

Ξέφρενες ανατιμήσεις απογειώνουν τα εταιρικά κέρδη – Πώς ξεπέρασαν τα αυξημένα κόστη
Είναι τέλος ενδεικτικό πως αν και δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα εννεάμηνου όλες οι εισηγμένες, ήδη καταγράφεται αύξηση τζίρου 62,5% από τις εισηγμένες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου και αύξηση EBITDA 69%. Τα κέρδη έχουν άνοδο 136%.
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν λίγους μήνες στάθηκε η αφορμή για νέα αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να «τσιμπάει» λόγω της πανδημίας και των ελλείψεων που υπήρχαν, αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων.
Ακόμα η παγκόσμια αγορά δεν έχει συνέλθει αφού ακόμα στην Κίνα, η πολιτική μηδενικών κρουσμάτων (που τώρα συζητιέται να αλλάξει) βάζει σκληρά περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα να μην έχει επανέλθει η προσφορά σε κανονικά επίπεδα.
Από την ανάγνωση πάντως των πρώτων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, φαίνεται πως η πίεση που ασκήθηκε στα κέρδη τους προηγούμενους μήνες έχει ξεπεραστεί από τις μεγάλες ανατιμήσεις που έχουν κάνει οι εταιρείες.
Λίγες εταιρείες έχουν ανακοινώσει τα ποσοστά των αυξήσεων, αλλά κάποιες κάνουν ακόμα ανατιμήσεις και τιμολογούν ανάλογα με την περιοχή (ανά ταχυδρομικό κωδικό είπε πρόσφατα η Τιτάν).
Πολλές πάντως είτε στη λογιστική κατάσταση, είτε στις τηλεδιασκέψεις είχαν σημειώσει πως έκαναν αυξήσεις χωρίς να επηρεάζεται η ζήτηση.
Οι τζίροι εμφανίζουν τεράστια αύξηση έναντι των περσινών με σημαντικό μέρος να οφείλεται στις ανατιμήσεις που έχουν γίνει.
Η πίεση φαίνεται στα περιθώρια κέρδους που είναι πιεσμένα σε κάποιες περιπτώσεις, ή στο δανεισμό λόγω των υψηλών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης (το έχουν θίξει εδώ και μήνες πολλές εισηγμένες), αλλά η κερδοφορία είναι υψηλότερη της περσινής και πολλοί τζίροι έχουν πάει σε ύψος ρεκόρ (π.χ. διυλιστήρια όπου τα περιθώρια διύλισης ήταν στα ύψη).
Η εταιρείες ενέργειας έχουν εμφανίσει απίστευτη κερδοφορία, με κάποιες περιπτώσεις (π.χ. Μυτιληναίος) να είναι ανώτερη και από τις εκτιμήσεις των διοικήσεων.
Ο τουρισμός έβαλε το λιθαράκι του να ξεπεράσουν επιδόσεις ακόμα και του 2019 κάποιες εταιρείες (πχ Μοτοδυναμική, Autohellas).
Στελέχη της αγοράς αυτοκινήτου που γνωρίζουν σημειώνουν πως πήγε εξαιρετικά ο τουρισμός αλλά τα περσινά κέρδη ήταν δύσκολο να ξεπεραστούν, καθώς λόγω περιορισμών που υπήρχαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι επισκέπτες νοίκιαζαν αυτοκίνητα, στέλνοντας στα ύψη της τιμές και αδειάζοντας ακόμα και από τις μάντρες τα αυτοκίνητα που ήταν προς πώληση. Όμως και αυτές οι επιδόσεις ξεπεράστηκαν με άνεση.
Επιπλέον, οι ακτοπλοϊκές εμφάνισαν εξαιρετικό τρίτο τρίμηνο (πχ Attica Group) την ώρα που το πετρέλαιο κάλπαζε πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Όμως οι τιμές των εισιτηρίων έφτασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα στις ακτοπλοϊκές αλλά και στις αεροπορικές εταιρείες.
Είναι τέλος ενδεικτικό πως αν και δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα εννεαμήνου όλες οι εισηγμένες, ήδη καταγράφεται αύξηση τζίρου 62,5% από τις εισηγμένες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου και αύξηση EBITDA 69%.
Τα κέρδη έχουν άνοδο 136%.
Ο καταναλωτής περιμένει να πέσουν οι τιμές…

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης