Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία απαντά με διάταγμα για απαγόρευση πώλησης πετρελαίου στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν

Η Ρωσία απαντά με διάταγμα για απαγόρευση πώλησης πετρελαίου στις χώρες που θα επιβάλουν πλαφόν
Η Ρωσία συντάσσει διάταγμα που θα απαγορεύει τις πωλήσεις πετρελαίου σε όσους εφαρμόσουν πλαφόν

Το Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα που θα απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες και σε όλους τους traders που αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο να το πουλάνε σε οποιονδήποτε συμμετέχει στην επιβολή του πλαφόν, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το διάταγμα θα απαγορεύει τις συναλλαγές τόσο με εταιρείες όσο και με χώρες που συμμετέχουν στην επιβολή του πλαφόν, δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει ακριβή ορισμό για το πώς θα ορίζεται η συμμετοχή σε έναν τέτοιο μηχανισμό. Ουσιαστικά θα απαγορεύει κάθε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμών στα συμβόλαια για ρωσικό αργό ή προϊόντα και θα απαγορεύει την αποστολή φορτίων που προορίζονται για οποιεσδήποτε χώρες που υιοθετούν το πλαφόν, σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δυσκολεύεται να συμφωνήσει σχετικά με το πόσο αυστηρό θα πρέπει να είναι το πλαφόν. Οι διπλωμάτες ανέστειλαν τις συνομιλίες την Παρασκευή σχετικά με μια πρόταση για ένα ανώτατο όριο περίπου στα 65 δολάρια το βαρέλι, πολύ πάνω από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Οι διαφωνίες σχετικά με το επίπεδο των τιμών παρέμειναν παγιωμένες και οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.
Δεν είναι σαφές πόσο αντίκτυπο θα είχε στο εμπόριο ένα πλαφόν ή ένα διάταγμα του Κρεμλίνου ως απάντηση. Αυτό επειδή οι επίσημοι υποστηρικτές του πλαφόν απέχουν ήδη από την αγορά ρωσικού πετρελαίου. Η απόφαση στην πραγματικότητα απευθύνεται σε άλλους μεγάλους καταναλωτές, όπως η Ινδία, οι οποίοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε δυτικές ασφαλιστικές παροχές και άλλες ναυτιλιακές υπηρεσίες εάν πληρώσουν περισσότερο από το πλαφόν για το ρωσικό αργό.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι η χώρα δεν θα προμηθεύει ενεργειακούς πόρους σε όσους συμμετάσχουν στην επιβολή πλαφόν. Αντ' αυτού, η χώρα θα ανακατευθύνει τις προμήθειές της σε πετρέλαιο σε άλλους εταίρους ή θα μειώσει την παραγωγή, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Η Ινδία, η Τουρκία και άλλοι μεγάλοι αγοραστές δεν συμμετέχουν στην επιβολή πλαφόν. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δεδομένου ότι η τελευταία πρόταση έχει το πλαφόν πολύ πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης