Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επικίνδυνες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή - Οι φιλοαμερικανοί Κούρδοι της Συρίας καλούν τις ΗΠΑ να επέμβουν κατά του Erdogan!

Επικίνδυνες καταστάσεις στη Μέση Ανατολή - Οι φιλοαμερικανοί Κούρδοι της Συρίας καλούν τις ΗΠΑ να επέμβουν κατά του Erdogan!
Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκονται οι Αμερικανοί μετά την έναρξη της επιχείρησης Γαμψό Ξίφος σε Συρία και Ιράκ
Σχετικά Άρθρα

Από τις 20 Νοεμβρίου 2022 η Τουρκία πραγματοποιεί μεγάλες αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων της κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία και το Ιράκ, καθώς κατηγορεί το PKK και τις συνεργαζόμενες κουρδικές ομάδες για την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει προειδοποιήσει ότι επίκειται χερσαία επιχείρηση, η οποία θα ξεκινήσει «την πιο βολική στιγμή για εμάς» ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν σφυροκοπήσει περίπου 500 στόχους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 250 νεκρούς.

Εύθραυστες ισορροπίες

Η δήλωση του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε: «Η κλιμάκωση στη Συρία και κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων τις τελευταίες ημέρες είναι επικίνδυνη και συνιστά απειλή για την ασφάλεια των πολιτών και του προσωπικού των ΗΠΑ στη Συρία».
Και όμως ο Λευκός Οίκος έχει επίσης υποστηρίξει ότι η σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει «δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της».
Ωστόσο, το κουρδικό PKK και το συριακό YPG απέρριψαν την κατηγορία ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τη θανατηφόρα βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας αντίθετα ότι το ISIS βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση.

Επέμβαση κατά του Erdogan

Ο διοικητής των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), στρατηγός Mazloum Kobane Abdi, τόνισε ότι η Άγκυρα την χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για να εξαπολύσει επίθεση κατά των Κούρδων κατά μήκος των συριακών συνόρων, προειδοποιώντας περαιτέρω ότι η Τουρκία ακολουθεί πολιτική εθνοκάθαρσης.
Εξήγησε ότι «τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν μια στρατιωτική βάση που μοιράζεται ο στρατός των ΗΠΑ με αυτούς τους Κούρδους μαχητές έξω από το Qamishli, περίπου 30 μίλια από τα σύνορα της Τουρκίας».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο στρατηγός Abdi λέει ότι οι ΗΠΑ έχουν «ηθικό καθήκον» να επέμβουν κατά του Ερντογάν και προς υπεράσπιση των Κούρδων συμμάχων.
Προτρέπει την Ουάσιγκτον και το Πεντάγωνο να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την πιθανή χερσαία εισβολή και την εναέρια επίθεση.

Η στρατηγική της Τουρκίας


Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατηγική της Τουρκίας αποσκοπούσε στο να ανακοινώσει την επιχείρηση, να πραγματοποιήσει κάποιες προετοιμασίες και μετά να βολιδοσκοπήσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
«Πιστεύω ότι μόλις (η Τουρκία) δει ότι δεν υπάρχει έντονη αντίθεση από τους βασικούς παίκτες, θα προχωρήσει», λέει.
«Πιστεύουμε ότι οι αντιδράσεις δεν είναι ακόμη αρκετές για να εμποδίσουν τους Τούρκους να ξεκινήσουν αυτή την επιχείρηση», διευκρίνισε.
Αναμένεται ότι η νέα τουρκική επιχείρηση θα είναι η μεγαλύτερη από το 2019, όταν τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν και κατέλαβαν σημαντική ποσότητα συριακού εδάφους. «Χτυπάμε τους τρομοκράτες εδώ και λίγες μέρες με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα όπλα μας», είπε ο Erdogan.
«Θεού θέλοντος, θα τους ξεριζώσουμε όλους όσο το δυνατόν συντομότερα, μαζί με τα τανκς μας, τους στρατιώτες μας».
Η Ρωσία έχει εν τω μεταξύ προειδοποιήσει για μία νέα τουρκική εισβολή στη Συρία.
«Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με τη διασφάλιση της δικής της ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι νόμιμο δικαίωμα της Τουρκίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Ταυτόχρονα, καλούμε όλα τα μέρη να απόσχουν από βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση της συνολικής κατάστασης», πρόσθεσε.

 

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης