Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κυνική παραδοχή Πλεύρη ότι δεν θέλει την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών - Παράκαμψη δικαστικής απόφασης;

Κυνική παραδοχή Πλεύρη ότι δεν θέλει την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών - Παράκαμψη δικαστικής απόφασης;
Την ερχόμενη εβδομάδα η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ
Σχετικά Άρθρα
Στο θέμα της επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών αναφέρθηκε σε συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2022 προαναγγέλλοντας με κυνικό τρόπο ότι θα αναζητήσει τρόπους για να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν τους υγειονομικούς που δεν δέχθηκαν να εμβολιαστούν.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89 αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ, αλλά και την έλλειψη φαρμάκων.
«Πρώτα απ’ όλα γιατί έχω διαβάσει διάφορα να πούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Ολομέλειά του έκρινε το μέτρο συνταγματικό.
Το μέτρο αυτό έχει παραταθεί δύο φορές από τότε που ίσχυσε.
Τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο και το 3ο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η αιτιολογία που είχαμε για την τελευταία παράταση του μέτρου που έγινε τον Απρίλιο, κατά την κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αιτιολογείται με τέτοιο τρόπο που να δικαιολογείται βάσει της αρχής της αναλογικότητας.
Υπό αυτήν την έννοια περιμένουμε την άλλη εβδομάδα να δούμε την απόφαση, φαντάζομαι ότι θα υπάρχει απόφαση.
Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχουμε είναι το απόσπασμα.
Εμείς έχουμε πει, και αυτό ισχύει για όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων γίνονται σεβαστές και τηρούνται.
Από εκεί και πέρα μόλις πάρουμε την απόφαση θα δούμε το πλαίσιο το οποίο ορίζει η ίδια η απόφαση και αυτό το οποίο έχω πει και ισχύει, είναι ότι η τήρηση της απόφασης θα γίνει με τέτοιο τρόπο που η ίδια η απόφαση να μη δημιουργεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία», δημιουργώντας το πλαίσιο για την αναζήτηση τρόπου παράκαμψης των δικαστκών αποφάσεων.

Η απόφαση – χαστούκι του ΣτΕ


Τον δρόμο για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στα νοσοκομεία ανοίγει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμού των εργαζομένων στο χώρο της υγείας.

Ειδικότερα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31/12/2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Η αυξημένη (επταμελής) σύνθεσης του Γ' Τμήματος του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2332/2022 απόφασή της (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Τσιμέκας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλης Ανδρουλάκης), έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Παράλληλα, το ΣτΕ ακύρωσε την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Το Γ' Τμήμα του ΣτΕ αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης