Διεθνή

CNBC: Ο Putin θέλει νίκη πάση θυσία στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει η επιλογή της ήττας», λένε πολιτικοί αναλυτές

CNBC: Ο Putin θέλει νίκη πάση θυσία στην Ουκρανία: «Δεν υπάρχει η επιλογή της ήττας», λένε πολιτικοί αναλυτές

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι πολιτικοί αναλυτές για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντίδραση του Putin

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι πολιτικοί αναλυτές σχετικά με τις επιδιώξεις του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το CNBC, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, κανείς στον στενό κύκλο του Ρώσου προέδρου δεν περίμενε ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε περισσότερο από μερικούς μήνες.
Καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι ρωσικές δυνάμεις έρχονται εκ νέου αντιμέτωπες με τις συνθήκες που βίωσαν κατά την εισβολή στην αρχή του πολέμου, η Μόσχα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο πόλεμο που μπορεί να κρατήσει αρκετούς μήνες ακόμη, με στρατιωτικές απώλειες και την πιθανότητα ήττας.
Ωστόσο, Ρώσοι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αυτό το σενάριο είναι καταστροφικό για τον Putin και το Κρεμλίνο, καθώς έχουν ποντάρει στην νίκη κατά της Ουκρανίας. Οι ίδιοι αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι η ανησυχία αυξάνεται στη Μόσχα σχετικά με την εξέλιξη του πολέμου.
«Από τον Σεπτέμβριο, βλέπω πολλές αλλαγές στη Ρωσία και πολλούς φόβους», δήλωσε η Tatiana Stanovaya, ερευνήτρια στο Carnegie Endowment for International Peace. «Για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου οι άνθρωποι αρχίζουν να εξετάζουν το χειρότερο σενάριο, ότι η Ρωσία μπορεί να χάσει, δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν πώς η Ρωσία μπορεί να βγει από αυτή τη σύγκρουση χωρίς να καταστραφεί. Οι άνθρωποι είναι πολύ ανήσυχοι, πιστεύουν ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια καταστροφή» επεσήμανε η ίδια.
Η Ρωσία έχει ήδη σημειώσει κάποιες ήττες με την αποχώρηση από το Κίεβο, στη συνέχεια από το Kharkiv και πρόσφατα με την αποχώρησε από ένα κομμάτι της Kherson, μια περιοχή που ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει ότι θα ήταν «για πάντα» τμήμα της Ρωσίας μόλις έξι εβδομάδες πριν από την υποχώρηση.
Σχολιαστές φιλικά προσκείμενοι στο Κρεμλίνο και στρατιωτικοί αναλυτές έχουν ασκήσει βαριά κριτική στη στρατιωτική διοίκηση της Ρωσίας για τις ήττες αυτές, ενώ οι περισσότεροι έχουν φροντίσει να μην επικρίνουν άμεσα τον Putin, γεγονός που θα αποτελούσε μια επικίνδυνη ενέργεια σε μια χώρα όπου η κριτική στον πόλεμο (ή στην "ειδική στρατιωτική επιχείρηση", όπως την αποκαλεί το Κρεμλίνο) μπορεί να επιφέρει ποινή φυλάκισης.

Νίκη πάση θυσία

Ένας άλλος Ρώσος αναλυτής υποστηρίζει ότι ο Putin είναι όλο και πιο απελπισμένος να μην χάσει στον πόλεμο.
«Το γεγονός και μόνο ότι η Ρωσία εξακολουθεί να διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, παρά τις προφανείς ήττες της τον Μάρτιο (όταν οι δυνάμεις της αποσύρθηκαν από το Κίεβο), δείχνει ότι ο Putin θέλει απεγνωσμένα να μην χάσει. Το να χάσει δεν αποτελεί επιλογή για αυτόν», δήλωσε στο CNBC ο Ilya Matveev, πολιτικός επιστήμονας και ακαδημαϊκός. «Νομίζω ότι ήδη όλοι, συμπεριλαμβανομένου του Putin, έχουν συνειδητοποιήσει ότι ακόμη και τα τακτικά πυρηνικά όπλα δεν θα λύσουν το πρόβλημα για τη Ρωσία. Δεν μπορούν απλά να σταματήσουν τις στρατιωτικές προόδους του ουκρανικού στρατού, είναι αδύνατo» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ευάλωτος ο Putin

«Από τη στιγμή που στις 24 Φεβρουαρίου, ο Putin ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, έχει γίνει πιο ευάλωτος από ποτέ», δήλωσε η Stanovaya από το Carnegie Endowment for International Peace. «Δεν υπάρχει σενάριο όπου μπορεί να κερδίσει. Κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι είναι πολιτικά καταδικασμένος», πρόσθεσε η ίδια. «Φυσικά, σε ένα φανταστικό σενάριο όπου ο (Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr) Zelensky πει: "Εντάξει, πρέπει να συνθηκολογήσουμε, υπογράφουμε όλες τις απαιτήσεις της Ρωσίας", τότε σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε ότι ο Putin μπορεί να έχει μια μικρή ευκαιρία να αποκαταστήσει την εικόνα του στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε και συνέχισε «μπορούμε να περιμένουμε νέες αποτυχίες, νέες οπισθοχωρήσεις».

«Ο Putin δεν θα τα παρατήσει»

Αν και ο πόλεμος σίγουρα δεν έχει εξελιχθεί όπως ήλπιζε η Μόσχα, η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι στρατιωτικοί διοικητές του Putin τον έκαναν να πιστέψει ότι ο πόλεμος θα διαρκούσε μονάχα μερικές εβδομάδες και ότι η Ουκρανία θα έχανε εύκολα.
Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές διερωτώνται τι θα συμβεί στην Ουκρανία.
Ο Putin είναι απίθανο να αποθαρρυνθεί από οποιονδήποτε πόλεμο φθοράς, τονίζουν οι αναλυτές.
«Ο Putin δεν θα τα παρατήσει. Δεν θα εγκαταλείψει τους αρχικούς του στόχους σε αυτόν τον πόλεμο. Πιστεύει και θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραδοθεί μια μέρα, οπότε δεν θα κάνει βήμα πίσω», δήλωσε η Stanovaya, προσθέτοντας ότι αυτό αφήνει μόνο δύο σενάρια για το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος.
«Το πρώτο σενάριο είναι να αλλάξει το καθεστώς στην Ουκρανία, αλλά δεν πιστεύω πραγματικά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και το δεύτερο είναι να αλλάξει το καθεστώς στη Ρωσία, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αύριο, μπορεί να πάρει ίσως ένα ή δύο χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε: «Αν η Ρωσία αλλάξει καθεστώς, θα αναθεωρήσει και θα επανεξετάσει τους στόχους της στην Ουκρανία».
Στο καλύτερο σενάριο για το καθεστώς Putin, η Stanovaya ανέφερε ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση «να εξασφαλίσει τουλάχιστον κάποια λίγα κέρδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Στο χειρότερο σενάριο, σημείωσε, «θα πρέπει να υποχωρήσει εντελώς και να βιώσει όλες τις συνέπειες που συνεπάγονται για το ρωσικό κράτος και τη ρωσική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης