Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα σώσει η ΑΜΚ την Credit Suisse; Καταρρέει η μετοχή κάτω από τα 3 φράγκα - «Βουτιά» πάνω από 65% το 2022

Θα σώσει η ΑΜΚ την Credit Suisse; Καταρρέει η μετοχή κάτω από τα 3 φράγκα - «Βουτιά» πάνω από 65% το 2022
Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την Credit Suisse
Σχετικά Άρθρα
Κάτω από τα 3 ελβετικά φράγκα υποχώρησε η μετοχή της Credit Suisse, καθώς οι επενδυτές απέρριψαν τα δικαιώματα εγγραφής σε νέες μετοχές στο πλαίσιο της πρόσκλησης για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την άντληση 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη ζημιογόνο τράπεζα.
Η προσφορά των δικαιωμάτων, μέρος της ΑΜΚ ύψους 4 δισεκατομμυρίων φράγκων που εγκρίθηκε από τους μετόχους  την περασμένη εβδομάδα, έχει ως στόχο να συμβάλει στη χρηματοδότηση της προσπάθειας της Credit Suisse να ανακάμψει από τη μεγαλύτερη κρίση στην 166χρονη ιστορία της.
Οι μέτοχοι της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν δύο νέες μετοχές προς 2,52 φράγκα η καθεμία για κάθε 7 δικαιώματα που κατέχουν έως τις 8 Δεκεμβρίου.
Οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 3,3% στα 2,911 φράγκα, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, καθώς τα δικαιώματα υποχώρησαν έως και 29,9% και έφτασαν έως και τα 0,105 φράγκα κατά τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στη Ζυρίχη.
Αυτό οδήγησε τις απώλειες για τις μετοχές της Credit Suisse το 2022 σε πάνω από 65%, συρρικνώνοντας περαιτέρω την αγοραία αξία της στα 12 δισ. φράγκα και θέτοντας σταθερά τη μετοχή για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση της.
Στο αποκορύφωμά της το 2007 η τράπεζα άξιζε περίπου δέκα φορές περισσότερο.

Φόβοι για κατάρρευση της Credit Suisse

Οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανακεφαλαιοποίηση μπορεί να μην είναι αρκετή για να σταθεροποιήσει την τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μπορούσε να καταγράψει ζημίες προ φόρων έως και 1,5 δισ. φράγκα στο τέταρτο τρίμηνο και αποκάλυψε ότι πλούσιοι πελάτες της έκαναν μεγάλες αναλήψεις, σημειώνει το Reuters.
Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της ρευστότητας, παραβιάζοντας ορισμένα ρυθμιστικά όρια.
"Το πρόβλημα τώρα για την Credit Suisse είναι να καλύψει τις εκροές προσωπικού και περιουσιακών στοιχείων πελατών: η ζημιά έχει γίνει και σίγουρα θα υπάρξει αντίκτυπος", δήλωσε ο Angelo Meda, επικεφαλής μετοχών και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Banor SIM στο Μιλάνο.
Η προσφορά, η οποία είναι εγγυημένη από ομάδα τραπεζών, θα συγκεντρώσει έως και 2,24 δισ. ελβετικά φράγκα (2,3 δισ. δολάρια) και ακολουθεί την τοποθέτηση μετοχών ύψους 1,76 δισ. φράγκων, όπου η Saudi National Bank απέκτησε ποσοστό 9,9% των μετοχών της Credit Suisse.



Tα πενταετή CDS της Credit Suisse, μια μορφή ασφάλισης για τους κατόχους ομολόγων σε περίπτωση χρεοκοπίας, εκτοξεύθηκαν στο νέο υψηλό των 403 μονάδων βάσης, σύμφωνα με την S&P Market Intelligence.

Credit_suisse_CDS.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης