Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Ινδία στρέφεται η Ρωσία για εισαγωγές ανταλλακτικών και πρώτων υλών, προκειμένου να καλύψει τα κενά από τις δυτικές κυρώσεις

Στην Ινδία στρέφεται η Ρωσία για εισαγωγές ανταλλακτικών και πρώτων υλών, προκειμένου να καλύψει τα κενά από τις δυτικές κυρώσεις
Αλλά κι η Ινδία επιθυμεί να ενισχύσει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία επειδή θέλει να περιορίσει το αυξανόμενο διμερές εμπορικό της έλλειμμα
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία έστειλε στην Ινδία μια λίστα με περισσότερα από 500 προϊόντα ζητώντας να προχωρήσει σε εισαγωγές.
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ανταλλακτικά αυτοκινήτων, αεροσκαφών και τρένων, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς οι δυτικές κυρώσεις στραγγαλίζουν τις δυνατότητες της Ρωσίας να διατηρεί σε λειτουργία ζωτικής σημασίας βιομηχανίες.
Ο κατάλογος, μια έκδοση του οποίου είδε το Reuters στο Νέο Δελχί, είναι προσωρινός και δεν είναι σαφές πόσα από τα ζητούμενα είδη θα μπορεί τελικά να εξάγει η Ινδία στη Ρωσία και σε ποιες ποσότητες, αλλά μια ινδική κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το αίτημα ήταν ασυνήθιστο ως προς το εύρος του.
Η Ινδία επιθυμεί να ενισχύσει τις εξαγωγές της προς τη Ρωσία επειδή επιδιώκει να περιορίσει το αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα με τη Ρωσία.
Ορισμένες εταιρείες εξέφρασαν, ωστόσο, ανησυχίες για το ενδεχόμενο να τους επιβληθούν κυρώσεις από τη Δύση.
Μια κυβερνητική πηγή στη Ρωσία η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, είπε ότι το ρωσικό Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου ζήτησε από τις μεγάλες εταιρείες να παρέχουν λίστες πρώτων υλών και εξοπλισμού που χρειάζονται.
Η πηγή πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω συζήτηση για να συμφωνηθούν οι προδιαγραφές και οι όγκοι και ότι η Μόσχα δεν προσέγγισε μόνο την Ινδία.
Το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ρωσίας και τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου της Ινδίας δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Monti δεν συμμετέχει στις κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία, και έχει σε μεγάλο βαθμό τις αγορές ρωσικού πετρελαίου μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας - Ουκρανίας.
Το αίτημα της Ρωσίας είχε υποβληθεί αρκετές εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar στη Μόσχα που έγινε στις 7 Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Jaishankar είπε ότι η Ινδία πρέπει να ενισχύσει τις εξαγωγές στη Ρωσία για να εξισορροπήσει το διμερές εμπόριο που τώρα κλίνει προς τη Ρωσία.
Στην επίσκεψη τον συνόδευαν ανώτεροι αξιωματούχοι αρμόδιοι για τη γεωργία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα λιμάνια και τη ναυτιλία, τα οικονομικά, τα χημικά και τα λιπάσματα και το εμπόριο - κάτι που, όπως είπε, δείχνει τη σημασία των δεσμών με τη Ρωσία.

Ποια είδη αναζητά η Ρωσία 

Πηγή από τη βιομηχανία πωλήσεων αυτοκινήτων της Ρωσίας είπε ότι το υπουργείο Εμπορίου έστειλε μια λίστα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων που χρειάζονται σε αντίστοιχα υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας.
Η λίστα των ζητούμενων ειδών περιλαμβάνει εξαρτήματα κινητήρων αυτοκινήτου όπως έμβολα, αντλίες λαδιού και πολλαπλασιαστές.
Υπάρχει επίσης ζήτηση για προφυλακτήρες, ζώνες ασφαλείας και συστήματα infotainment.
Για αεροσκάφη και ελικόπτερα, η Ρωσία ζήτησε 41 αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων εξοπλισμού προσγείωσης, συστήματα καυσίμων, συστήματα επικοινωνίας και 

πυροσβεστικά συστήματα, σωσίβια και ελαστικά αεροπορίας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται επίσης πρώτες ύλες για την παραγωγή χαρτιού, χάρτινες σακούλες και συσκευασίες καταναλωτών και υλικά και εξοπλισμός για την παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων νημάτων και βαφών, σύμφωνα με το έγγραφο που εξέτασε το Reuters.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικού εξοπλισμού της Ινδίας εδώ και δεκαετίες και είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά για ινδικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Αλλά με τις αγορές ρωσικού πετρελαίου να εκτινάσσονται στα ύψη και τις αποστολές άνθρακα και λιπασμάτων επίσης ισχυρές, η Ινδία αναζητά τρόπους για να εξισορροπήσει το εμπορικό της ισοζύγιο με τη Ρωσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης