Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Στα «κάγκελα» οι φοιτητές μετά από ξαφνική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης – Τι συνέβη

Ανοιχτό Πανεπιστήμιο: Στα «κάγκελα» οι φοιτητές μετά από ξαφνική αλλαγή στον τρόπο εξέτασης – Τι συνέβη

Διαμαρτυρία των φοιτητών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τον τρόπο εξέτασης

 

Η ξαφνική ανακοίνωση κάποιων τμημάτων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των φοιτητών. Ειδικότερα, τμήματα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου ενημέρωσαν, μετά την καταβολή των διδάκτρων από τους φοιτητές, πως οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης και όχι εξ αποστάσεως.
Παλαιότερα, οι εξετάσεις αυτές πραγματοποιούνταν αποκλειστικά δια ζώσης, όμως η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα και το Πανεπιστήμιο έδωσε τη δυνατότητα στους φοιτητές να εξετάζονται εξ αποστάσεως. Μετά από αυτήν την ξαφνική αλλαγή, περίπου 1.500 φοιτητές έχουν υπογράψει επιστολή, την οποία έστειλαν στη Διοίκηση του Ιδρύματος, ζητώντας να μάθουν αν πρόκειται για μια απόφαση που αφορά σε όλα τα τμήματα, ενώ διεκδικούν οι εξετάσεις να γίνονται εξ αποστάσεως καθώς για λόγους κυρίως οικονομίας αλλά και της πανδημίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις δια ζώσης εξετάσεις και υπάρχει φόβος να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

Τι αναφέρει η επιστολή

Σύμφωνα με τους φοιτητές, τα εξασφαλισμένα εξεταστικά κέντρα είναι μόλις 3 σε ολόκληρη τη χώρα ενώ τίθεται το ερώτημα γιατί η ενημέρωση δεν έγινε πριν τη λήξη της προθεσμίας για τη δήλωση θεματικών ενοτήτων και την πληρωμή αυτών από τους φοιτητές.
Αν κάποιος φοιτητής έχει επιλέξει 3 θεματικές ενότητες και ο ίδιος μένει στην επαρχία, θα πρέπει να πληρώσει για τη μετακίνησή του στο εξεταστικό κέντρο. Επιπλέον, οι ημερομηνίες των εξετάσεων δεν είναι ίδιες, οπότε ο φοιτητής θα πρέπει να ταξιδέψει 3 φορές.
«Αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει φοιτητές α΄ και β΄ κατηγορίας αντιβαίνοντας στον Κώδικα Δεοντολογίας του ΕΑΠ, αφού όπως σας έχει γνωστοποιηθεί η δια ζώσης εξέταση δεν μπορεί να υποστηριχθεί για οικονομικούς και πρακτικούς λόγους από την πλειονότητα των φοιτητών που επέλεξαν το ΕΑΠ, τουλάχιστον από το 2020 και ύστερα, πολλώ μάλλον σε συνέχεια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει κάθε οικογενειακό προγραμματισμό, αλλά και της πανδημίας που μόνο την προηγούμενη εβδομάδα σημείωσε 56.000 κρούσματα».
Επίσης, οι φοιτητές προσδοκούν αποσαφήνιση της κατάστασης και επιθυμούν να μάθουν εάν αυτή είναι η τελική απόφαση του Πανεπιστημίου.
Πιο συγκεκριμένα:
«Αιτούμαστε την αποσαφήνιση της κατάστασης αναφορικά με το αν η απόφαση της ΣΚΕ αποτελεί εισήγηση όπως αρχικώς μας είχε επικοινωνηθεί ή εάν πρόκειται για τελική απόφαση του πανεπιστημίου, καθώς σε περίπτωση δια ζώσης εξέτασης πολλοί φοιτητές θα αναγκαστούν να προβούν σε μερική ή ολική διακοπή των σπουδών τους.
Τέλος, εμμένουμε στο αίτημά μας για εξ αποστάσεως εξέταση με όποια συνθήκη κρίνει το πανεπιστήμιο –για παράδειγμα χρήση συγκεκριμένου λογισμικού- διεκδικώντας το θεμελιώδες δικαίωμά μας για ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως οικονομικής ή οικογενειακής κατάστασης, επαγγελματικών υποχρεώσεων, τόπου διαμονής και οποιουδήποτε άλλου λόγου μας θέτει σε δυσχερέστερη θέση από άλλους συναδέλφους μας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης