Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πλαίσιο προτάσεων για την προστασία των δανειοληπτών κατέθεσαν στον Σταϊκούρα οι τραπεζίτες

Πλαίσιο προτάσεων για την προστασία των δανειοληπτών κατέθεσαν στον Σταϊκούρα οι τραπεζίτες
Oι τραπεζίτες παρέδωσαν πλαίσιο προτάσεων στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών από το μπαράζ αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ
Σχετικά Άρθρα

Πλαίσιο προτάσεων στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών παρέδωσαν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των τραπεζών, στο πλαίσιο της νέας συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για το κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την άνοδο των επιτοκίων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:30.
Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες παρέδωσαν πλαίσιο προτάσεων στην κυβέρνηση για την ανακούφιση των δανειοληπτών από το μπαράζ αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Χαμηλά ο πήχης της προστασίας

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr. οι εκπρόσωποι των τραπεζών προτίθεται να βάλουν χαμηλά τον πήχη της προστασίας των δανειοληπτών από την άνοδο των επιτοκίων κάτω από τους 400.000 δανειολήπτες.
Ωστόσο η υψηλή και καθαρή κερδοφορία των τραπεζών που ανήλθε στα 2,3 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2022 έναντι ζημιών ύψους 4 δισ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, επανήλθαν σε κερδοφορία μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις ,αναμένεται να προβάλλει ως επιχείρημα από τη πλευρά του υπουργού.
Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση της 24ης Νοεμβρίου, τα στεγαστικά δάνεια και τα σχέδια της κυβέρνησης να υποστηρίξει τους ενήμερους δανειολήπτες είχαν βρεθεί στο επίκεντρο, με το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές να είναι κακό.
Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Βασίλειος Ράπανος, ο CEO της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς κ.ά.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες τήρησαν σιγήν ιχθύος, παραπέμποντας στις εισηγήσεις του υπουργείου Οικονομικών...
Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε από το Λονδίνο να διαβεβαιώσει τους τραπεζίτες, ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τράπεζες.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγο καιρό είχαν υπάρξει διαβουλεύσεις μεταξύ των τραπεζιτών και της κυβέρνησης ώστε να ληφθούν μέτρα για την προστασία των ενήμερων δανειοληπτών εν μέσω μιας ενεργειακής και γενικότερα οικονομικής κρίσης.
Με τα στεγαστικά δάνεια να διαμορφώνονται στα 29,7 δισεκ. και το σύνολο των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα να ανέρχεται στα 113,6 δισεκ., σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, αυτό που καταγράφεται ως γενική τάση είναι ότι ειδικά στα στεγαστικά δεν παρατηρούνται προβλήματα ή καθυστερήσεις.
Μάλιστα, τα NPEs παραμένουν εντυπωσιακά χαμηλά.
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία παρακολούθησε το μοντέλο της Ισπανίας, που επιδότησε τους ενήμερους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, και αξιολογώντας την κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες, όπου δεν καταγράφεται επιδείνωση, δεν είναι βέβαιο ότι θα παρθούν μέτρα για τους ενήμερους καταναλωτές.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει προληπτικά μέτρα, παρόλο που το τραπεζικό σύστημα δεν φαίνεται να χρειάζεται βοήθεια.
Κάποιες τροποποιήσεις στο πρόγραμμα Γέφυρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, αλλά θα απαιτηθούν θεσμικές αλλαγές στο ήδη υφιστάμενο πλαίσιο νόμου.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης