Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας - Στο -0,56% o Dow, ο Nasdaq +0,13%

Μεικτά πρόσημα στη Wall, με το βλέμμα στην αγορά εργασίας - Στο -0,56% o Dow, ο Nasdaq +0,13%
Νευρικότητα διαπιστώνεται στη Wall Street...

Νευρικότητα διακατείχε τους κυριότερους δείκτες της Wall Street την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου, παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο του πληθωρισμού... και τη «δέσμευση» του πρόεδρου της Fed, Jerome Powell, για επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων, ενόψει των ανακοινώσεων για την απασχόληση.
Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,56%, στις 34.395 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -0,07%, στις 4.076 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο -0,13%, στις 11.482 μονάδες 
ο_1.JPG
Στο ταμπλό, η μετοχή της Salesforce υποχωρούσε 7% λόγω της είδησης ότι ο συν-CEO Bret Taylor αποχωρεί.
Η εταιρεία λιανικής Dollar General σημείωνε πτώση 6%.
Από την άλλη πλευρά, η Okta εκτοξευόταν σχεδόν 16%, μετά την έκδοση λογισμικού διαχείρισης ταυτότητας με αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές για ολόκληρο το έτος.
Οι Five Below και Kroger κέρδιζαν περίπου 9% και 3%, αντίστοιχα, μετά από αναφορές που δείχνουν ότι οι εταιρείες ξεπέρασαν τις προσδοκίες για τα πιο πρόσφατα τρίμηνα.
«Είτε σκόπιμα είτε όχι, ο Powell έστειλε ένα μήνυμα ότι, υπό το φως της αυστηροποίησης που έχει ήδη συμβεί, πλέον είναι περισσότερο επικεντρωμένος στις προοπτικές ανάπτυξης και στην εικόνα της απασχόλησης, παρά στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%» είπε ο Chris Senyek, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στη Wolfe Research.

Στα μάκρο, ο Δείκτης Βασικών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών τον Οκτώβριο αυξήθηκε 0,2%, κάτω από τη εκτίμηση για αύξηση 0,3%.
Συγκεκριμένα, «έγραψε» +5%, έναντι +6% τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 2,5 χρόνια τον Νοέμβριο καθώς το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιορίζει τη ζήτηση για ααγαθά.
Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM βούτηξε στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο.
Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.
Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω από το 50 καταδεικνύει συρρίκνωση του τομέα της μεταποίησης.
Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 49,8 μονάδες.

Oριακές μεταβολές στη ευρωαγορές...

To ράλι της Wall Street δεν έπεισε τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές,παρά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Jerome Powell που αποτέλεσαν σήμα ότι ακολουθούν μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 0,65%, στις 14.490 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε πτώση 0,2%, στις 7.558 μονάδες.
Στις 6.753 μονάδες με οριακές μεταβολές διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε άνοδο 0,31%, στις 24.685 μονάδες.

Στα μάκρο, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι γερμανικές λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο, δίνοντας έναν δυσοίωνο τόνο για το τέταρτο τρίμηνο κατά το οποίο η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης αναμένεται ευρέως να συρρικνωθεί.
Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 2,8% σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθωρισμό, και κατά 1,7% σε απόλυτους όρους, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους για μη απαραίτητα είδη, ιδίως λόγω της εκτίναξης των λογαριασμών καυσίμων.
Οι πωλήσεις μη τροφίμων μειώθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο και ήταν μειωμένες κατά 5,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με τον μήνα και κατά 3,9% σε σχέση με το έτος.
Τα στοιχεία ενισχύουν την τάση που έχει διαμορφωθεί όλο το έτος, καθώς η στρέβλωση των καταναλωτικών προτύπων που προκλήθηκε από την πανδημία σιγά-σιγά εκτονώνεται.
Οι πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, οι οποίες είχαν ευδοκιμήσει κατά τη διάρκεια δύο ετών λόγω lockdown, υποχώρησαν κατά 1,8% τον μήνα και 7,1% το έτος.
Ωστόσο, παρέμειναν πάνω από 27% υψηλότερες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μετάβαση στις ηλεκτρονικές αγορές έχει τουλάχιστον εν μέρει «κολλήσει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης