Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pierre Castel: Ο... παλιομοδίτης που έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού - Εξορίστηκε στην Ελβετία, η μυστήρια περιουσία

Pierre Castel: Ο... παλιομοδίτης που έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού - Εξορίστηκε στην Ελβετία, η μυστήρια περιουσία
Καθώς ο Castel ασκεί έφεση κατά της απόφασης, η νομική διαμάχη ρίχνει φως στη λειτουργία σε μιας από τις πιο μυστικές περιουσίες της Ευρώπης
Ο Pierre Castel έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού και μπύρας από ένα μικρό εμπορικό φυλάκιο στο Μπορντό, αλλά σε ποιον ανήκει στην πραγματικότητα η επιχείρηση και τι θα συμβεί μετά τον θάνατο του 96χρονου;
Ο Catsel πάντα απέφευγε τα κινητά τηλέφωνα και τους υπολογιστές, προτιμώντας να σφραγίζει συμφωνίες με τον λόγο του και μια χειραψία.
Για τους θαυμαστές του, αυτό είναι εμβληματικό για τον παλιομοδίτικο τρόπο που ο 96χρονος πρώην εργάτης του αμπελώνα έχτισε μια παγκόσμια αυτοκρατορία κρασιού, μπύρας και σόδας, ξεκινώντας από ένα μικρό εμπορικό φυλάκιο στη Μπορντό.
Αλλά οι φορολογικές αρχές στην Ελβετία, όπου ο Καστέλ έζησε για τέσσερις δεκαετίες αυτοεξόριστος από τη Γαλλία, είναι λιγότερο εντυπωσιασμένες.
Μια δικαστική απόφαση της Γενεύης που ζητούσε από τον Castel να πληρώσει περίπου 415 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (443 εκατομμύρια δολάρια) σε αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα έσοδα και πλούτο, δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο, σε μια υπόθεση που αποκάλυψε τη λειτουργία της αυτοκρατορίας του γράφει το Bloomberg.
Καθώς ο Castel ασκεί έφεση κατά της απόφασης, η νομική διαμάχη ρίχνει φως στη λειτουργία σε μιας από τις πιο μυστικές περιουσίες της Ευρώπης - ο Bloomberg Billionaires Index υπολογίζει την περιουσία της οικογένειάς του σε 5 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση γνωστά περιουσιακά στοιχεία, αλλά είναι πιθανότατα πολύ περισσότερα.
Οι ισχυρισμοί που έγιναν κατά τη διάρκεια της υπόθεσης σχετικά με τη δομή εγείρουν επίσης ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του ομίλου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους κρασιού στον κόσμο, ο δεύτερος μεγαλύτερος ζυθοποιός στην Αφρική και ιδιοκτήτης μιας μάρκας πανταχού παρών καταστημάτων κρασιού σε όλη τη Γαλλία που ονομάζεται Nicolas.
Οι εκπρόσωποι των κύριων μονάδων του Castel στη Γαλλία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δραστηριότητες του ομίλου και παρέπεμψαν ερωτήματα σχετικά με τη δικαστική υπόθεση στον δικηγόρο του με έδρα τη Γενεύη, Γκρέγκορι Κλερκ , ο οποίος είπε ότι ο ιδρυτής έχει σταδιακά αποσυρθεί από την επιχείρηση.
Για περίπου επτά δεκαετίες, η Castel ήταν το κύριο πρόσωπο του ομίλου που έχει τώρα ετήσια έσοδα περίπου 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,6 δισεκατομμύρια δολάρια) και παγκόσμιο εργατικό δυναμικό 32.000. Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του, ασχολήθηκε με τους γάλλους προέδρους Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ηγέτες σε όλη την Αφρική. Αλλά υπάρχουν ελάχιστες, έως καθόλου, πληροφορίες για το πώς διευθύνεται η τεράστια οργάνωσή του, η ιδιοκτησία της και ποιος θα αναλάβει το τιμόνι της ηγεσίας μετά τον θάνατο του 96χρονου.
«Ο τρόπος με τον οποίο ο Pierre Castel έχει οργανώσει τις εταιρείες του σίγουρα δεν είναι διαφανής, αλλά αυτό δεν είναι ασυνήθιστο», δήλωσε ο Philippe Pele-Clamour, επίκουρος καθηγητής στη σχολή επιχειρήσεων HEC Paris. «Δημιουργήθηκε από έναν άνθρωπο που έχτισε τα πάντα από την αρχή και ήθελε να διατηρήσει τον έλεγχο.
Ο Pierre Castel είναι ο τύπος του ιδρυτή της εταιρείας που πιθανότατα θα πεθάνει στο τιμόνι».

Ο αθέατος κόσμος... 

Αλλά στο επίκεντρο της μάχης του Castel με τις ελβετικές φορολογικές αρχές είναι ο ισχυρισμός του ότι η αυτοκρατορία που έχτισε δεν είναι μόνο δική του, αλλά μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε ως επιχείρηση παραγωγής προϊόντων και κρασιού από τον ίδιο και τέσσερα από τα οκτώ αδέρφια του το 1949. Οι δικηγόροι του Castel υποστήριξαν ότι έχει απομακρυνθεί από τις επιχειρήσεις και ότι το 1992, σε μεγάλο βαθμό απομακρύνθηκε από την ιδιοκτησία του ομίλου. Είπαν ότι το μερίδιό του στα έσοδα του ομίλου ήταν λιγότερο από το ένα πέμπτο, με τα υπόλοιπα να πηγαίνουν σε τέσσερα άλλα υποκαταστήματα της οικογένειας και ότι ο τίτλος του προέδρου εκείνη την εποχή ήταν απλώς για εμπορικούς σκοπούς για να καθησυχάσει τους εταίρους και να αποκρούσει τους ανταγωνιστές.
Ωστόσο, η αποστροφή του για τις γραπτές συμφωνίες, που ευνοούσε τις πρακτικές χειραψίας και ομιλίας «παλιού τύπου διαχείρισης», σήμαινε ότι οι ισχυρισμοί του δεν τεκμηριώνονταν πάντα με έγγραφα και το ελβετικό δικαστήριο απεφάνθη εναντίον του λόγω έλλειψης αποδείξεων. Τα μόνα στοιχεία που παρασχέθηκαν για μια αλλαγή στη δομή ιδιοκτησίας το 1992 ήταν τα πρακτικά μιας συνεδρίασης της 12ης Ιουλίου για τη δημιουργία ενός ιδρύματος στο Λιχτενστάιν.
Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν αβεβαιότητα σχετικά με το πώς θα αλληλεπιδράσουν οι διάφοροι κλάδοι της οικογένειας μετά το θάνατο του ιδρυτή της και αν θα ήταν δυνατή μια πώληση.
Για να αποφευχθεί η «σύγκρουση εντός της οικογένειας», να διασφαλιστεί η επιβίωσή της και να αποτελέσει «φραγμό έναντι πιθανών αγοραστών» οι εταιρείες του ομίλου μεταφέρθηκαν σε μια ανεξάρτητη οντότητα στο Λιχτενστάιν και στη συνέχεια σε ένα καταπίστευμα της Σιγκαπούρης, είπαν οι δικηγόροι του Castel στα ελβετικά δικαστήρια. Άτομα που γνωρίζουν τη σκέψη του Castel λένε ότι το σχέδιο διαδοχής του ετοιμάστηκε πριν από πολλά χρόνια και ότι η βαθιά του επιθυμία είναι η ομάδα να παραμείνει οικογενειακή και ανεξάρτητη - ακριβώς όπως ξεκίνησε.
Ο Castel, γιος Ισπανών μεταναστών,γεννήθηκε στο χωριό Μπερσόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας και άφησε το σχολείο σε ηλικία 11 ετών για να εργαστεί σε έναν αμπελώνα κοντά στο Μπορντό μαζί με τον πατέρα του, Σαντιάγο. Μερικά χρόνια αργότερα, αυτός και τα αδέρφια του ξεκίνησαν το Castel Freres, το υποκατάστημα κρασιού που τώρα διευθύνεται από τους γιους του αείμνηστου αδελφού του Angel και είναι μια επιχείρηση 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Castel Freres έχει τουλάχιστον 20 αμπελουργικές ιδιοκτησίες στη Γαλλία με περισσότερα από 1.000 εκτάρια, ή 2.471 στρέμματα, αμπέλια. Διαθέτει επίσης περίπου 500 καταστήματα κρασιού Nicolas σε όλη τη χώρα και επεκτείνεται φέτος με την προγραμματισμένη εξαγορά του διαδικτυακού διανομέα αλκοόλ Vinatis .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης