Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΧΑΕ: Έλαβε αίτημα για remote member από ξένο broker με 20.000 Έλληνες επενδυτές

ΕΧΑΕ: Έλαβε αίτημα για remote member από ξένο broker με 20.000 Έλληνες επενδυτές
Πλατφόρμα για τα μέλη του ΧΑ, λογαριασμοί για νέους-Στο στόχαστρο επενδυτικά κέντρα και οι οίκοι MSCI, FTSE, S&P
Η καλή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου με άνοδο 7% το τελευταίο τρίμηνο, το συνέδριο της Morgan Stanley, και η τακτική επικοινωνία με MSCI, FTSE, S&P για την προετοιμασία της αναβάθμισης της οδού Αθηνών σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς (σε 1-1,5 χρόνο από σήμερα) φέρνουν αποτέλεσμα, καθώς η ΕΧΑΕ δέχθηκε αίτημα για ξένου broker ο οποίος “ενδεχομένως να γίνει remote member στο χρηματιστήριο, έχοντας ήδη 20.000 Έλληνες επενδυτές στην πλατφόρμα του”, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Γ. Κοντόπουλος σε μια αποτίμηση της παρουσίασης 29 ελληνικών εισηγμένων στα γραφεία της Morgan Stanley στο Λονδίνο.
Ο αριθμός των 20.000 επενδυτών δεν είναι αμελητέος καθώς σήμερα οι ενεργοί κωδικοί δεν ξεπερνούν τους 14-18 χιλ. τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο κ. Γ. Κοντόπουλος ο οποίος προχθές αύξησε κατά 5% (σε 55%) την πιθανότητα εισόδου του Αεροδρομίου Αθηνών στο χρηματιστήριο εντός του 2023, θεωρεί πως τη νέα χρονιά οι εισαγωγές μετοχών θα είναι περισσότερες από τα ομόλογα, (άντληση 9 δισ. ευρώ 2020-2021), ενώ επισήμανε χρειάζονται και ναυτιλιακές εισηγμένες, αν και δεν συμφωνούν πολλοί επενδυτές.
Στόν προθάλαμο του ΧΑ, βρίσκονται για εισαγωγή 2-3 εταιρείες, σύμφωνα με την υπεύθυνη νέων εισαγωγών.
Ο Ceo της ΕΧΑΕ, δήλωσε ότι, έχει επενδύσει σε ελληνικές μετοχές – παρότι στο παρελθόν αναγνώρισε πως έχει κάνει λάθη ως διαχειριστής – και πως χρειάζονται άμεσες και έμμεσες κινήσεις ώστε να σημειωθεί ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές.
“Τότε θα ακολουθήσουν και οι Έλληνες επενδυτές”.

Αλλαγές στην τιμολόγηση – μείωση φόρου επί των πωλήσεων – Εκστρατεία σε χώρες όπου υπάρχει χρήμα

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των market makers σε μετοχές και παράγωγα, ενω πραγματοποιούνται τεχνολογικές αναβαθμίσεις προκειμένου να βελτιωθεί κατά τι ο χρόνος εκτέλεσης των εντολών.
Το 2023, εξάλλου αναμένεται η μείωση του φόρου συναλλαγών επι των πωλήσεων σε 0,10%, η φορολογική απαλλαγή των εταιρικών ομολόγων και η θέσπιση φορολογικών κινήτρων για την εισαγωγή μετοχών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το νέο έτος εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankingnews προετοιμάζεται νέα πλατφόρμα για τα μέλη του ΧΑ για αυτοματοποιημένες εγγραφές νέων κωδικών, δίχως τα δεκάδες έγγραφα τα οποία απαιτούνται σήμερα για να ανοίξουν κωδικούς οι επενδυτές.

Από κυβερνητικής πλευράς, εξετάζεται η δημιουργία επιδοτούμενων λογαριασμών για νέους (στα πρότυπα του βρετανικού ISA) καθώς σήμερα η συμμετοχή των νέων κάτω των 30 ετών στο ΧΑ , είναι λιγότερο από 9%.
Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες στις οποίες θα λάβει η ΕΧΑΕ εκτός από τα τρέχοντα συνέδρια (ελληνοαμερικανικό επιμελήτηριο, συνέδριο Capital στη Νέα Υόρκη, Ιανουάριος forum για assets classes, συνέδριο πληροφορικής) θα είναι οι παρουσιάσεις εκεί που βρίσκονται τα χρήματα, με πρώτο στόχο τη Μέση Ανατολή, Ασία και ΗΠΑ.
Σε ότι αφορά την αναβάθμιση του καθεστώτος σε ανεπτυγμένη αγορά, ειδική ομάδα της EXAE έχει αναλάβει την επικοινωνία με τους οίκους αξιολόγησης (MSCI,FTSE, S&P) και μέχρι σήμερα, η Αθήνα πληροί τα κριτήρια για τον FTSE, για την ΜSCI αναμένονται οι ανακοινώσεις ενώ για τον S&P, η ΕXAE θεωρεί ότι είναι εντάξει.

Κατά τον κ. Κοντόπουλο, όπως συμβαίνει και με την αναβάθμιση της οικονομίας αρκεί ένας να προχωρήσει σε αναβάθμιση για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι.
Η διαδικασία είναι πολύπλοκη, γι αυτό δεν πρέπει να φύγουν εταιρείες από το χρηματιστήριο, και να εισέλθουν νέες.
Επίσης, κατά την αναβάθμιση θα ερωτηθούν μεγάλα επενδυτικά “σπίτια” και trading desks εάν η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη αγορά.
Και εδώ φυσικά θα παίξει ρόλο, είναι ικανοποιημένοι από την ρευστότητα, τον δανεισμό μετοχών και φυσικά τις αποδόσεις.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης