Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιθέσεις ουκρανικών drones σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια - Με «βροχή» πυραύλων απάντησαν οι Ρώσοι

Επιθέσεις ουκρανικών drones σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια - Με «βροχή» πυραύλων απάντησαν οι Ρώσοι
Χωρίς ρεύμα έμεινε ξανά η μισή Ουκρανία και το 40% του Κιέβου
Σχετικά Άρθρα
(upd2) Μεγάλες καταστροφές στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας και πλήρης κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ο απολογισμός των πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 η Ρωσία, απαντώντας στις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν από ουκρανικά drones σε βάρος δύο ρωσικών στρατιωτικών αεροδρομίων.
Μάλιστα, σειρήνες για νέες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις ήχησαν και σήμερα Τρίτη 6/12 σε Kharkiv, Dnepropetrovsk και στην περιοχή του Donetsk που είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου, τη στιγμή που έγινε γνωστό πως υπήρξε και τρίτη ουκρανική επίθεση με drone σε δεξαμενή καυσίμων κοντά σε αεροπορική βάση στη ρωσική επαρχία Kursk που συνορεύει με την Ουκρανία.
Απόρροια των επιθέσεων αυτών είναι να υποστούν μεγαλύτερες ζημιές οι ήδη βεβαρυμένες από τους προηγουμένους βομβαρδισμούς ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας με άμεση συνέπεια να έπεται ένας νέος γύρος διακοπών στην ηλεκτροδότηση σε μια χρονική στιγμή που οι θερμοκρασίες κυμαίνονται πολύ κάτω από το μηδέν.
Την ίδια στιγμή, ερωτηματικά εγείρονται για το τι ακριβώς σηματοδοτεί η νέα αυτή τακτική των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, καθώς πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για μια επικίνδυνη στροφή των στρατιωτικών συγκρούσεων, ενώ άγνωστη παραμένει και η αντίδραση του ΝΑΤΟ.

Επιθέσεις με drones

Οι επιθέσεις κατά των δύο αεροπορικών βάσεων έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας και αυτό που προκάλεσε εντύπωση, είναι ότι έγιναν πολλά εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία και τη γραμμή του μετώπου.
Η μία από αυτές η βάση Ένγκελς στην περιοχή Saratov η οποία φιλοξενεί πυρηνικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη του ρωσικού στρατού.
Στην δεύτερη ρωσική αεροπορική βάση που χτυπήθηκε, την αποκαλούμενη βάση Ριαζάν, σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι όταν ένα βυτιοφόρο με καύσιμα εξερράγη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Η αεροπορική βάση του Ριαζάν βρίσκεται 185 χλμ. (115 μίλια) νοτιοανατολικά της Μόσχας, ενώ η βάση του Ένγκελς βρίσκεται περίπου 730 χλμ. (455 μίλια) νότια της Μόσχας και είναι μία από τις δύο στρατηγικές βάσεις ρωσικών πυρηνικών βομβαρδιστικών.
Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Saratov Roman Busargin, διαβεβαίωσε τους κατοίκους ότι είναι ασφαλείς μετά τις αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είπε, για «δυνατό κρότο και λάμψη» στην αεροπορική βάση Ένγκελς.
«Οι πληροφορίες για επεισόδια σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ελέγχονται από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», είπε αρχικά ο ίδιος.

Τρομοκρατική ενέργεια

Λίγες ώρες όμως αργότερα το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με ανακοίνωσή του, απέδωσε τις επιθέσεις σε ουκρανικά drones και τη χαρακτήρισε τρομοκρατική επίθεση. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις αμέσως προηγούμενες ώρες είχαν προηγηθεί και άλλες εκρήξεις οι οποίες προκάλεσαν ζημιές σε αποθήκες όπλων και αποθήκες καυσίμων σε ρωσικές περιοχές κοντά στην Ουκρανία και ανέτρεψαν τουλάχιστον επτά πολεμικά αεροσκάφη στην Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία από την Ουκρανία το 2014.
Το Κίεβο δεν ανέλαβε πάντως την ευθύνη για καμία από τις επιθέσεις, αν και ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου υπαινίχθηκε ένα τύπο ουκρανικής εμπλοκής, υποστηρίζοντας ότι τα πλήγματα αποτελούν «καρμική τιμωρία» για τη ρωσική εισβολή.
«Αν κάποιος εκτοξεύει κάτι στον εναέριο χώρο άλλων χωρών, αργά ή γρήγορα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο σημείο της αναχώρησής τους», έγραψε τη Δευτέρα στο Twitter ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Mykhailo Podolyak.
vaseis.JPG
Με μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων απάντησαν οι Ρώσοι 

Απαντώντας στα πλήγματα κατά των στρατιωτικών αεροπορικών της βάσεων, η Ρωσία εξαπέλυσε νέο μπαράζ των πυραυλικών επιθέσεων, όπως άλλωστε αναμενόταν εδώ και μέρες.
Το σημερινό μπαράζ σημειώθηκε μάλιστα ακριβώς την ημέρα που επρόκειτο να λήξουν οι έκτακτες διακοπές ρεύματος στην Ουκρανία, καθώς αποκαθίσταντο οι ζημιές από τις πρηγούμενες επιθέσεις.
Οι νέες πυραυλικές επιθέσεις βύθισαν μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας ξανά στο παγωμένο σκοτάδι καθώς οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα να είναι πλέον σταθερά κάτω από το μηδέν.
Ωστόσο, το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η αεράμυνα του περιόρισε τη ζημιά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την αποχώρηση της από την περιοχή της Kherson, η Ρωσία πλήττει τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας περίπου μια φορά την εβδομάδα.
Αυτή τη φορά, η αστυνομία στη γειτονική Μολδαβία αναφέρθηκε ότι βρήκε θραύσματα πυραύλων στο έδαφός της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Στη νότια περιοχή Zaporizhzhia της Ουκρανίας, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια καταστράφηκαν, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Kyrylo Tymoshenko.
Πύραυλοι έπληξαν επίσης ενεργειακές εγκαταστάσεις στις περιοχές του Κιέβου και της Βίνιτσα στην κεντρική Ουκρανία, της Οδησσού στο νότο και του Σούμι στο βορρά, δήλωσαν αξιωματούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Oleksiy Kuleba, επαινώντας το έργο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας, ισχυρίστηκε ότι  η Ρωσία δεν πέτυχε τους στόχους της καθώς η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας κατέρριψε περισσότερους από 60 από τους 70 ρωσικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν μέσα στη μέρα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας.
Αυτό περιελάμβανε εννέα στους 10 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Κίεβο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Νέα επίθεση ουκρανικού drone σε δεξαμενή καυσίμων σε ρωσική αεροπορική βάση στο Kursk

Νέα επίθεση ουκρανικού drone σε δεξαμενή καυσίμων κοντά σε αεροπορική βάση στο Kursk, επαρχία της Ρωσίας που συνορεύει με την Ουκρανία, ανέφεραν οι ρωσικές αρχές.
«Μια δεξαμενή καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες ως αποτέλεσμα μιας επίθεσης drone κοντά στην αεροπορική βάση του Kursk.
Δεν υπάρχουν απώλειες.
Η φωτιά έχει περιοριστεί» ανέφερε σε μήνυμα του στο Telegram ο Roman Starovoit, κυβερνήτης της επαρχίας του Kursk, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, όλα τα συνεργεία έκτακτης κατάστασης επιχειρούν στο σημείο.
Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο του Kursk έχει παύσει να λειτουργεί από τις 24 Φεβρουαρίου λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε πολλά αεροδρόμια της δυτικής και νότιας Ρωσίας.

Σειρήνες ξανά στην ανατολική Ουκρανία

Μετά τις ουκρανικές επιθέσεις με drones σε τρεις αεροπορικές βάσεις σε ρωσικό έδαφος, η Ρωσία απαντά με νέες πυραυλικές επιθέσεις.
Νωρίτερα σήμερα Τρίτη 6/12 το πρωί ήχησαν και πάλι οι σειρήνες που προειδοποιούν για αεροπορικές επιθέσεις σε Kharkiv και Dnepropetrovsk .
Αναφέρεται μάλιστα ότι σειρήνες ήχησαν και στην επαρχία του Donetsk, στο τμήμα που ελέγχει η Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως και χθες Δευτέρα 5/12 σήμαναν οι αντιαεροπορικές σειρήνες σε όλη την Ουκρανία καθώς η Ρωσία προχώρησε σε νέο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, οι περισσότεροι από τους 70 και πλέον πυραύλους που εκτόξευσε η Ρωσία, κατερρίφθησαν, αν και οι υπόλοιποι επέφεραν πλήγματα στις ήδη επιβαρυμένες από τους προηγούμενους βομβαρδισμούς, ενεργειακές υποδομές.
Συνέπεια των πυραυλικών αυτών επιθέσεων είναι να αναμένονται νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε όλη σχεδόν την Ουκρανία.
Μάλιστα η ουκρανική πλευρά αναφέρει πως στην τελευταία πυραυλική επίθεση, οι Ρώσοι στρατηγοί πρέπει να συμβουλεύτηκαν και Ρώσους ειδικούς στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, εάν κρίνει κανείς, όπως είπαν, από τη στόχευση των πυραύλων.

Χωρίς ρεύμα το 40% του Κιέβου - Νέες έκτακτες διακοπές ρεύματος

Παράλληλα όμως ο Kuleba υποχρεώθηκε να αναγνωρίσει ότι το  40% της περιφέρειας της πρωτεύουσας του Κιέβου έμεινε πάλι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 
Και λίγες ώρες αργότερα, η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας Ukrenergo ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί ξανά το σύστημα των έκτακτων διακοπών ρεύματος σε όλη τη χώρα, λόγω των νέων ρωσικών πληγμάτων.
«Λόγω των συνεπειών των βομβαρδισμών (…) για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα εκτάκτων διακοπών σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παραχωρείται κατά προτεραιότητα στις βασικές υποδομές», ανακοίνωσε μέσω του Telegram η εταιρεία.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε η Ukrenergo.
Ωστόσο, «ορισμένες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν πλήρως για κάποιο διάστημα» και «σε συνδυασμό με την παγωνιά που θα ενταθεί τις επόμενες 24 ώρες, αυτό θα οδηγήσει σε έλλειμμα του συστήματος», εξήγησε η εταιρεία.

OdessA1.jpg

kievo.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης