Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Εξαπλάσια τα κρούσματα γρίπης - Έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού

Γώγος: Εξαπλάσια τα κρούσματα γρίπης - Έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού
Ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία πέρυσι, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι στους 50 με 60, σύμφωνα με τον Χ. Γώγο
Για μεγάλη έξαρση ιώσεων του αναπνευστικού, όπως η στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, αλλά και εξαπλάσια κρούσματα γρίπης και μάλιστα πρώιμα, έκανε λόγο ο λοιμωξιολόγος – παθολόγος, Χ. Γώγος.
Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος μιλώντας στην ΕΡΤ, πέρυσι ο αριθμός των ασθενών με γρίπη ήταν περίπου 10 ανά χίλιες επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ φέτος φαίνεται ότι είναι στους 50 με 60.
Ενόψει εορτών, ο κ. Γώγος είπε χαρακτηριστικά πως «ήρθε ο καιρός, αρκεί να μην υπάρχουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος, πυρετού, πονόλαιμου, πονοκέφαλου κλπ., ώστε να αποτραπεί η διασπορά».

Για κορωνοϊό

Αναφερόμενος στον κορωνοϊό, αφού σημείωσε ότι εξελίσσεται περίπου σαν τις άλλες ιώσεις, πρόσθεσε πως υπάρχει μικρότερη νοσηρότητα και θνητότητα μικρότερες από πέρυσι και πλέον, με τα δεδομένα της παρουσίας των νέων στελεχών της Omicron και της μεγάλης εμβολιαστικής κάλυψης, η νόσος είναι ηπιότερη καλύτερα ελεγχόμενη.
Συνέστησε δε, οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα «να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο, το οποίο φαίνεται να καλύπτει και τις νέες μεταλλάξεις».

Για χρήση αντιβιοτικών

Αντιμικροβιακή αγωγή, δηλαδή χρήση αντιβιοτικών, ενδείκνυνται μόνο όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης από κάποια μικροβιακή λοίμωξη, εξήγησε ο κ. Γώγος.
Σημείωσε ότι όσο πιο πολλά τεστ έχουμε στη διάθεσή μας, τόσο καλύτερα γιατί κάνουμε ακριβή διάγνωση της νόσου, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές ιώσεις.
«Με λήψη επιχρίσματος μέσα σε λίγα λεπτά έχουμε διάγνωση και κάνουμε οικονομία αντιβιοτικών», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης