Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να πιέζονται - Αβεβαιότητα για τα μέτρα σε δάνεια-καταθέσεις

Morgan Stanley: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσουν να πιέζονται - Αβεβαιότητα για τα μέτρα σε δάνεια-καταθέσεις
Πόσο θα κοστίσουν στις τράπεζες τα μέτρα που ζητά η ελληνική κυβέρνηση
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις τις τελευταίες από τη φημολογία περί των μέτρων στήριξης που ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η οποία εκτιμά ότι αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τις προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Morgan Stanley διατηρεί τις τιμές – στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, με θετική σύσταση για Eurobank και Πειραιώς και ουδέτερη για την Alpha Bank.
Ειδικότερα, για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με τιμή-στόχο το 1,96 ευρώ ανά μετοχή.
Για την Alpha Βank δίνει σύσταση ίσης απόδοσης με την αγορά (equalweight), με τιμή-στόχο το 1,34 ευρώ.
Για τη Eurobank δίνει σύσταση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (overweight), με τιμή-στόχο το 1,38 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις ακόλουθες προτάσεις για τις ελληνικές τράπεζες:

1) Στήριξη των ενυπόθηκων δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών μέσω επιδότησης 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων.
2) Τέλη και προμήθειες, με την κυβέρνηση να φέρεται να έχει ζητήσει από τις τράπεζες να υποβάλουν προτάσεις για την περικοπή 12 κατηγοριών προμηθειών, όπως τα τέλη ανάληψης μετρητών, τα τέλη για την αξιολόγηση των επιλογών δανείων, τέλη εμβασμάτων, κ.λπ.
3) Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι "θα πρέπει (οι τράπεζες) να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων αμέσως και σημαντικά (...)" δίνοντας προθεσμία 10 ημερών.
2_449.JPG
3_300.JPG
Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες

Σύμφωνα με τις αρχικές συζητήσεις της Morgan Stanley με τις τράπεζες, καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν επίσημες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση τα προαναφερθέντα μέτρα και αλλαγές θα προκαλέσουν:

1) Στήριξη για ενυπόθηκα δάνεια

Οι συζητήσεις της Morgan Stanley με τις τράπεζες δείχνουν ότι, με βάση τις προκαταρκτικές συζητήσεις, το ενδεχόμενο πρόγραμμα στήριξης των ενυπόθηκων δανείων θα στοχεύει σε ευάλωτα νοικοκυριά, παρόμοια με τα νοικοκυριά στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης Γέφυρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αυτό θα αφορούσε νοικοκυριά με επίπεδο εισοδήματος κάτω των 21 χιλ. ευρώ ετησίως, και ότι η κατηγορία αυτή αντιπροσωπεύει ~1 δισ. ευρώ σε επίπεδο τομέα (~3,5% του συνόλου του τομέα).
Με βάση την αρχική εκτίμηση του 1 δισ. ευρώ για την έκθεση του τομέα σε ευάλωτα νοικοκυριά, η Morgan Stanley υπολογίζει τον αντίκτυπο στο καθαρό εισόδημα του 2023 από το 50% επιδότησης των ενυπόθηκων δανείων θα ήταν μικρότερη από 1%
Υποθέτοντας ότι η εν λόγω επιδότηση 50% εφαρμόζεται στο σύνολο της έκθεσης σε ενυπόθηκα δάνεια, ο αντίκτυπος θα αυξανόταν σε ~9% του καθαρού εισοδήματος του 2023.
Τα ενυπόθηκα δάνεια αντιπροσωπεύουν μεταξύ 21% - 25% του ακαθάριστου χαρτοφυλακίου δανείων στην Ελλάδα για τις ελληνικές τράπεζες.

2) Τέλη και προμήθειες

Οι αμοιβές αντιπροσωπεύουν το 20-23% των συνολικών λειτουργικών εσόδων για τις ελληνικές τράπεζες και κυμαίνονται μεταξύ 0,55% - 0,68% του μέσου ενεργητικού.
Δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στις αμοιβές- ωστόσο, κάθε 0,01% χαμηλότερη παραδοχή για τις αμοιβές ως ποσοστό του μέσου ενεργητικού συνεπάγεται ~1% αντίκτυπο στα κέρδη των τραπεζών.

3) Υψηλότερα επιτόκια καταθέσεων

Οι πρόσφατες συζητήσεις με τις τράπεζες δείχνουν ότι τα beta καταθέσεων στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι χαμηλά, κάτω από 10% και υποδηλώνουν ότι αναμένουν τα beta των προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα να αυξηθούν σε 50-65% το 2023, με δυνατότητα αύξησης σε ~80% έως το 2024.
Κάθε 5% υψηλότερο beta καταθέσεων για το 2023 έχει ως αποτέλεσμα μια επίπτωση 1,5-2% στις εκτιμήσεις της Morgan Stanley για τα κέρδη του 2023.

1_597.JPG

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι τραπεζικές μετοχές δέχτηκαν ισχυρές πιέσεις από τη φημολογία περί των μέτρων, ενώ αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με τις προτάσεις τις επόμενες εβδομάδες.

AXIA: Ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων από τις προτάσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τις Τράπεζες

Όπως ήταν αναμενόμενο, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας συναντήθηκαν με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, για να συζητήσουν τις δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Οι λεπτομέρειες δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά η αρχική εκτίμηση της ΑΧΙΑ είναι ότι:
(α) η ευάλωτη στήριξη των νοικοκυριών θα μπορούσε να προκαλέσει περίπου 100 εκατ. ευρώ απώλεια επιτοκιακών εσόδων (NII) σε σχέση με τις εκτιμήσις της (3% μείωση EPS κατά μέσο όρο) για το 2023, αλλά κατά την άποψή της ο βασικός κίνδυνος είναι ο πιθανός σχηματισμός νέων NPEs (και το υψηλότερο κόστος κινδύνου), και η βραδύτερη μείωση του υφιστάμενου αποθέματος των NPEs που έχουν μεταβιβαστεί,
(β) τα υψηλότερα beta καταθέσεων κατά 5 π.μ. θα μπορούσαν να μειώσουν τα EPS κατά 5% με τα μοντέλα της να υποθέτουν ήδη ένα πολύ συνετό 35% ποσοστό μετακύλισης στις χορηγήσεις και
(γ) η μείωση των προμηθειών συναλλαγών κατά 20% θα μπορούσε να μειώσει τα EPS κατά 4%.
Συνολικά, ο συνολικός αντίκτυπος είναι απίθανο να εκτροχιάσει τις ισχυρές ανοδικές τάσεις για τα κέρδη ανά μετοχή.
Ωστόσο, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να καταλήξει διαφορετικό, αναφέρει η ΑΧΙΑ.
Οι νέες προτάσεις είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης