Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

State Department προς Ελλάδα - Τουρκία: Βρείτε τα διπλωματικά - Ουδέν νεώτερο για τα F16

State Department προς Ελλάδα - Τουρκία: Βρείτε τα διπλωματικά - Ουδέν νεώτερο για τα F16
Να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Συρία καλεί την Τουρκία το State Department
Σχετικά Άρθρα
Μια ακόμα παρέμβαση στη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έκανε το State Department, το οποίο προέτρεψε τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να επιλύουν τις μεταξύ τους διαφορές με διπλωματικό τρόπο.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη του ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price υποστήριξε ότι «η Ελλάδα είναι σημαντικός σύμμαχος, η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος».
«Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με όλα τα μέρη για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή όσον αφορά την Τουρκία, όσον αφορά την Συρία και όσον αφορά άλλες εντάσεις στην περιοχή» είπε ο εκπρόσωπος του State Department.

Ουδέν νεότερο για την πώληση F16 στην Τουρκία

Ερωτηθείς από τον ανταποκριτή του τουρκικού δικτύου TRT για τις τελευταίες εκτιμήσεις του State Department σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία της πώλησης των F-16, ο Price επί της ουσίας απάντησε ότι δεν υπάρχει ακόμα κανένα νεότερο.
«Η Τουρκία είναι σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός σύμμαχος για την ασφάλεια.
Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι αμυντικές μας δυνατότητες είναι ενσωματωμένες και ότι η Τουρκία έχει ότι χρειάζεται να αντιμετωπίσει την τρομερή απειλή που υφίσταται.
Κανένας σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει αντιμετωπίσει περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφός του από τους Τούρκους συμμάχους μας.
Οπότε η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας είναι μεγίστης σημασίας για εμάς.
Αυτό ήταν ένα θέμα που συζήτησαν οι δύο πρόεδροι όταν συναντήθηκαν το καλοκαίρι στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη.
Έχει επίσης συζητηθεί και σε χαμηλότερο επίπεδο.
Είναι μια συζήτηση που είχαμε με το Κογκρέσο και φυσικά έχουμε έναν συνεχιζόμενο διάλογο με το Κογκρέσο για αυτό το θέμα αλλά δεν έχω κάτι νεότερο να πω δημοσίως» είπε ο Price.

Τι είπε για Menendez

Στην ερώτηση για την αντίδραση του γερουσιαστή Robert Menendez, ο οποίος υποστήριξε με ανάρτηση του στο Twitter ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία πώληση F16 στην Τουρκία εάν δεν αλλάξει η επιθετική πολιτική του προέδρου της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, ο Price επί της ουσίας και πάλι δεν απάντησε, επαναλαμβάνοντας την αρχική τοποθέτηση του, λέγοντας πως οι συζητήσεις που έχει το State Department επικεντρώνονται στη διασφάλιση των δυνατοτήτων που χρειάζεται να έχει η Τουρκία προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει τον ρόλο της ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει αλλάξει η θέση μας για τη Συρία

Ωστόσο, ο Price επέμεινε κυρίως στο θέμα της Συρίας και στο σενάριο μιας χερσαίας εισβολής της Τουρκίας
Όπως είπε, η θέση των ΗΠΑ δεν έχει αλλάξει, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική δράση στη Συρία.
«Συνεχίζουμε να ξεκαθαρίζουμε δημόσια και κατ' ιδίαν ότι αντιτιθέμεθα σθεναρά σε μια στρατιωτική δράση, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής χερσαίας εισβολής η οποία θα αποσταθεροποιούσε περαιτέρω τις ζωές των κοινοτήτων στην Συρία και θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο εκ μέρους του παγκόσμιου συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) τα τελευταία χρόνια.
Πιστεύουμε ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποκλιμακώσουν (την κατάσταση) άμεσα.
Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων ή μέσα στη Συρία ή μέσα στην Βορειοανατολική Συρία.
Όχι μόνο θα θέσει σε κίνδυνο την πρόοδο που επιτεύχθηκε με κόπο από τον συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και το δικό μας προσωπικό – αμερικανικό προσωπικό» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης