Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνονται οι short θέσεις στο δολάριο… - Η σημασία για την παγκόσμια οικονομία

Αυξάνονται οι short θέσεις στο δολάριο… - Η σημασία για την παγκόσμια οικονομία
Το δολάριο έχει… σκοντάψει τις τελευταίες εβδομάδες
Η εντυπωσιακή άνοδος του δολαρίου αύξησε τα εταιρικά κέρδη και χάρισε στους επενδυτές αποδόσεις.
Και παρότι το δολάριο έχει… σκοντάψει τις τελευταίες εβδομάδες, οι ανησυχίες για ύφεση μπορεί να το κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα το 2023.
Οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου ήταν βασικός καταλύτης για το ράλι του δολαρίου, ωστόσο συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες για το ράλι το οποίο σημείωσε.
Οι επενδυτές συνέρρεαν προς το δολάριο - έναν δημοφιλή προορισμό σε αβέβαιες εποχές - για να προστατευτούν από την αστάθεια της αγοράς που υποκινήθηκε από τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό, τις απότομες αυξήσεις στην Ενέργεια και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κάπως έτσι, ακόμα και μετά τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, το δολάριο εξακολουθεί να βρίσκεται στον δρόμο προκειμένου να διαγράψει την καλύτερη χρονιά του από το 2014.

Για έχει σημασία…

Το δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, επηρεάζει τα πάντα: από τα εταιρικά κέρδη ως τις τιμές πρώτων υλών, όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός.
Ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά τα εξαγωγικά προϊόντα των ΗΠΑ λιγότερο ανταγωνιστικά, ενώ πλήττει τις αμερικανικές πολυεθνικές…
Η έκθεση του S&P 500 στο εξωτερικό βρίσκεται περίπου στο 30%, σύμφωνα με την Bank of America, με τους τομείς της τεχνολογίας και των πρώτων υλών να είναι πιο ευάλωτοι.
Η Nike, η IBM και η Meta Platforms συγκαταλέγονται στο ευρύ φάσμα εταιρειών που προειδοποίησαν για ένα χτύπημα από το ισχυρότερο δολάριο φέτος.
Για τον υπόλοιπο κόσμο, το δολάριο θα πιέσει την τιμή του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων που εκφράζονται σε δολάρια, καθιστώντας τα πιο ακριβά για τους ξένους αγοραστές.
Και ενώ ένα ισχυρό δολάριο μπορεί να μειώσει τις τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, πιέζει επίσης τα νομίσματα άλλων χωρών, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.
Κατά μέσο όρο, η εκτιμώμενη μετακύλιση μιας ανατίμησης 10% του δολαρίου στον πληθωρισμό είναι 1%, όπως υπολόγισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο.

Τι σημαίνει για το 2023;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το συναίσθημα της Wall Street για το δολάριο μπορεί να μετατοπιστεί.
Τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι τιμές καταναλωτή μειώθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο βοήθησαν στην πτώση του κατά 5% έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων τον περασμένο μήνα, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2010.
Στις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, οι κερδοσκοπικοί έμποροι κινήθηκαν σε καθαρή short θέση σε σχέση με το δολάριο ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και 16 μήνες τον Νοέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters με βάση τα στοιχεία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Συμβάσεων Συμβάσεων Εμπορευμάτων των ΗΠΑ.
Το αν θα συνεχιστεί η πτώση του δολαρίου μπορεί να εξαρτάται από την ικανότητα της Fed να συγκρατήσει τον πληθωρισμό αρκετά ώστε τελικά να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική.
Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Fed για τη νομισματική πολιτική στις 14 Δεκεμβρίου, στην οποία η κεντρική τράπεζα αναμένεται σε γενικές γραμμές να επιβραδύνει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων επιτυγχάνοντας αύξηση 50 μονάδων βάσης.
Μακροπρόθεσμα, οι οικονομικές ανησυχίες μπορεί να αποτελέσουν τον μοχλό των κινήσεων του δολαρίου.
Σχεδόν το 80% των αναλυτών στρατηγικής που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέφεραν ότι υπάρχουν λίγα περιθώρια ανόδου του δολαρίου με βάση τη νομισματική πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης