Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Κανένα τέλος στην κρίση με τις ΗΠΑ λόγω της ανταλλαγής κρατουμένων – Εγκώμιο Putin

Ρωσία: Κανένα τέλος στην κρίση με τις ΗΠΑ λόγω της ανταλλαγής κρατουμένων – Εγκώμιο Putin
Οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν αποκλειστικά το θέμα της ανταλλαγής επισημαίνει το Κρεμλίνο
Σχετικά Άρθρα
Κάθε ελπίδα περί βελτίωσης των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ «έσβησε» το Κρεμλίνο μετά την ανταλλαγή της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Brittney Griner που κρατούνταν στη Μόσχα με τον Ρώσο επιχειρηματία, Viktor Bout, τον οποίο ωστόσο οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων παγκοσμίως.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν σηματοδοτούν κάποιο βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
«Αυτές οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν αποκλειστικά το ζήτημα της ανταλλαγής των αιχμαλώτων.
Είναι λάθος να εξαχθούν υποθετικά συμπεράσματα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βήμα προς μια έξοδο από την κρίση που έχουμε τώρα στις διμερείς μας σχέσεις» υποστήριξε ο Peskov, ο οποίος ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον Victor Bout.

Καμία αποκάλυψη

Ο Peskov αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τη συμφωνία για την ανταλλαγή των κρατουμένων.
«Είναι απολύτως αδύνατο να αποκαλυφθεί το οτιδήποτε.
Η διαδικασία περιλάμβανε την εμπλοκή των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο κρατών.
Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι ο Ρώσος υπήκοος που πέρασε 14 χρόνια αιχμάλωτος των ΗΠΑ, υπό εντελώς παράνομο περιορισμό, επέστρεψε στην πατρίδα του» είπε ο Peskov.
Υπενθυμίζεται πως ο Bout συνελήφθη από Αμερικάνους πράκτορες στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης το 2008, με την κατηγορία της παράδοσης όπλων σε μια οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από τις ΗΠΑ.
Το 2010 ο Bout εκδόθηκε στις ΗΠΑ και τον Απρίλιο του 2012 καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αν και η Ρωσία χαρακτηρίζει τον Bout επιχειρηματία, η Δύση κάνει λόγο για έναν περιβόητο λαθρέμπορο όπλων με μεγάλη δράση στην Αφρική, τον οποίο χαρακτηρίζουν και ως «έμπορο θανάτου».
Αν και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως ο Bout πωλούσε όπλα σε τρομοκράτες και εχθρούς των ΗΠΑ, αυτός αρνείται όλες τις κατηγορίες.
23.webp
135.jpg
Προσωπική εντολή Biden

Όσον αφορά την Αμερικανίδα Brittney Griner αυτή συνελήφθη και πέρασε 10 μήνες στην φυλακή επειδή βρέθηκε στην κατοχή της ένα γραμμάριο χασίς.
Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως η ανταλλαγή έγινε με προσωπική εντολή του προέδρου Biden.
Η Griner έχει ήδη μεταφερθεί από τη Ρωσία προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τόσο η Griner όσο και ο Bout μεταφέρθηκαν με ιδιωτικές πτήσεις προς τους προορισμούς τους.
Πάντως, δεν έλειψαν και τα πυρά για τη μη απελευθέρωση του Αμερικάνου στρατιώτη Paul Whelan, ο οποίος κρατείται από τη Ρωσία με κατηγορίες κατασκοπίας.
Στα πυρά, ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken υποστήριξε πως η Ρωσία είχε ξεκαθαρίσει πως η ανταλλαγή θα αφορούσε μόνο έναν Αμερικανό, διαφορετικά κανένα, ενώ οι Ρώσοι ήταν και κατηγορηματικοί για την ανταλλαγή με τον Bout.

Εγκώμιο Putin

Τα ρωσικά ΜΜΕ έπλεξαν σήμερα το εγκώμιο του προέδρου Putin ισχυριζόμενα πως «κέρδισε» στην ανταλλαγή κρατουμένων με τις ΗΠΑ.
Ο Bout έφτασε χθες Πέμπτη 8/12 το βράδυ στη Μόσχα αφού η Ρωσία και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην ανταλλαγή στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι.
«Είναι μια συνθηκολόγηση από την Αμερική.
Δείχνει πως η Ρωσία δεν εγκαταλείπει τους δικούς της ενώ η Αμερική έδειξε την ήττα της» είπε η Ρωσίδα βουλευτής, Maria Boutina ενώ την επιστροφή του στη Ρωσία χαιρέτισε και ο Yevgeny Prigozhin, o ιδρυτής του ομίλου μισθοφόρων Wagner Group.
Μάλιστα ρωσικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως αξιωματούχοι του State Department εμφανίζονται αναστατωμένοι από την ανταλλαγή.

Πυρά από Trump

Για την ανταλλαγή αυτή εξαπέλυσε τα πυρά του και ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Πόσο 'βλακώδης' και μη πατριωτικός πονοκέφαλος για τις ΗΠΑ!!!» έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Trump, ο οποίος διερωτάται γιατί η Griner ανταλλάχθηκε με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στον κόσμο και γιατί η ανταλλαγή δεν περιέλαβε τον Paul Whelan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης