Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβρασμός στα Βαλκάνια: Κλιμακώνει η Σερβία στέλνοντας 1.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας στο Κόσοβο - Προς ένοπλη σύγκρουση;

Αναβρασμός στα Βαλκάνια: Κλιμακώνει η Σερβία στέλνοντας 1.000 μέλη των σωμάτων ασφαλείας στο Κόσοβο - Προς ένοπλη σύγκρουση;
Οι συγκεκριμένες κινήσεις υποδηλώνουν το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο έχει επιδεινωθεί από το καλοκαίρι
Εκρηκτική η κατάσταση στα Βαλκάνια μετά τις ανησυχητικές δηλώσεις από τον Διευθυντή του Γραφείου της Σερβίας για το Κοσσυφοπέδιο, Petar Petkovic, ο οποίος δήλωσε ότι η Σερβία θα «επανεξετάσει» την επιστροφή μέρους του προσωπικού ασφαλείας της στο Κοσσυφοπέδιο, αφού η δεύτερη «αύξησε την αστυνομική του παρουσία στο σερβικό βόρειο τμήμα της χώρας» όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος.
Οι συγκεκριμένες κινήσεις υποδηλώνουν το ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, το οποίο έχει επιδεινωθεί από το καλοκαίρι.
Την ίδια ώρα, επίθεση δέχθηκε Κοσοβάρος αστυνομικός αλλά και δημοσιογράφοι του BIRN.
«Το Βελιγράδι θα εξετάσει, σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 [ΣΣ του ΟΗΕ], την επιστροφή έως και 1.000 [μελών] των δυνάμεων ασφαλείας μας στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου και της Μετόχιας, όπως προβλέπεται στο ψήφισμα 1244», δήλωσε ο Petar Petkovic στα ΜΜΕ το βράδυ της Πέμπτης 8/12.
Ο Blerim Vela, σύμβουλος του Προέδρου του Κοσόβου, είπε ότι η Σερβία «μετακινείται από τις κρυφές βίαιες ενέργειες των παράνομων δομών της στο Κοσσυφοπέδιο σε απροκάλυπτες απειλές για χρήση αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή επίθεσης κατά του Κοσσυφοπεδίου».
«Σύμφωνα με το παιχνίδι της Ρωσίας, αυτή είναι μια κραυγαλέα απειλή που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο και στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο Blerim Vela στο Twitter.

Οι δηλώσεις από το Κοσόβο - Επετέθησαν σε αστυνομικό - Σοβαρά επεισόδια 

Ώρες νωρίτερα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι προτεραιότητά της είναι «να παρέχουν ασφάλεια για όλους τους πολίτες. Επομένως, αξιολογώντας την κατάσταση και τις τρέχουσες τάσεις στους βόρειους δήμους, η αστυνομία θα αυξήσει την αστυνομική παρουσία στο βορρά τις επόμενες ημέρες για την επίτευξη των στόχων».
Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι γύρω στις 23.00 την Πέμπτη ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο Serbovc, ένα χωριό κοντά στο Zvecan/Zvecane, όταν η περίπολος δέχθηκε επίθεση από ένοπλους σε πυροβολισμούς με αυτοκίνητο.
«Ο αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά και το περιπολικό υπέστη σοβαρές ζημιές. Στο σημείο μετέβησαν αρμόδια αστυνομικά τμήματα, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Κέντρο Οικογενειακής Ιατρικής για ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε η αστυνομία.
Την ίδια ώρα, δημοσιογράφοι του BIRN δέχθηκαν επίθεση το πρωί της Παρασκευής από ένα μασκοφόρο στο Mitrovica North, κοντά στην Τεχνική Σχολή, καθώς πήγαιναν στο δρόμο τους
Το περιστατικό σημειώθηκε την ώρα που το αυτοκίνητο της ομάδας του BIRN πλησίασε στη διασταύρωση κοντά στο σχολείο, ενώ ομάδα μασκοφόρων εθεάθη να παρατηρεί την άκρη του δρόμου.
Ο δράστης χτύπησε το αυτοκίνητο με γροθιές ενώ βαριά αντικείμενα εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση του αυτοκινήτου από μασκοφόρους.
Η Ένωση Δημοσιογράφων του Κοσσυφοπεδίου, AJK, καταδίκασε την Παρασκευή 9/12 την επίθεση και εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που αναφέρουν από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
«Η AJK καταδικάζει την επίθεση και απαιτεί από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να παρέχει τις απαραίτητες συνθήκες για τους δημοσιογράφους που κάνουν ρεπορτάζ από αυτό το μέρος της χώρας», ανέφερε η AJK.
Μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, τον Ιούνιο του 1999 η σερβική αστυνομία και στρατός αποσύρθηκαν από το Κοσσυφοπέδιο και σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «μετά την αποχώρηση θα επιτραπεί σε συμφωνημένο αριθμό γιουγκοσλάβων και σερβικών στρατιωτικών και αστυνομικών να επιστρέψουν στο Κοσσυφοπέδιο», για να εκτελέσουν ορισμένες λειτουργίες .
Ο Πέτκοβιτς είπε στα ΜΜΕ στο Βελιγράδι ότι «περίπου 300 με 350 αστυνομικοί, εκατό περιπολικοί αστυνομικοί με αλεξίσφαιρα γιλέκα και εκατό μέλη της ROSU [πρώην αστυνομική μονάδα] με μακριές κάννες και πλήρη στρατιωτικό εξοπλισμό, τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια γύρω στις 20:30 από την κατεύθυνση της Νότιας Μιτρόβιτσα».
Πρόσθεσε ότι «ανάπτυξαν και κυριολεκτικά κατέλαβαν και απέκλεισαν ολόκληρη την πόλη της Kosovska Mitrovica για να εγκατασταθούν τελικά στους μικτούς οικισμούς που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Kosovska Mitrovica».
petkovic-pasjane01-e1670570586502-1280x720.jpg
Αφού οι Σέρβοι από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου αποσύρθηκαν συλλογικά από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου στις αρχές Νοεμβρίου – ως συνέχεια της πολυετούς διαμάχης για τις πινακίδες κυκλοφορίας – η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αλλάξει βουλευτές, η EULEX αυξάνει την παρουσία τους στο πεδίο και η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να οργανώσει τοπικές εκλογές σε τέσσερις δήμους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που κατοικούνται κυρίως από Σέρβους, οι οποίοι έχουν ήδη προκαλέσει επεισόδια .
Attack-BIRN-Mitrovica-north.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης