Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Έλεγχος στα αποθέματα των φαρμακαποθηκών - Ανάκληση αδειών λειτουργίας αν δεν το πράξουν

Πλεύρης για ελλείψεις φαρμάκων: Έλεγχος στα αποθέματα των φαρμακαποθηκών - Ανάκληση αδειών λειτουργίας αν δεν το πράξουν
Οι φαρμακαποθήκες απαγορεύεται να εξάγουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, ενώ θα πρέπει να τα διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά

Να δηλώσουν όλες οι φαρμακαποθήκες της χώρας τα αποθέματα που διαθέτουν απο τα φάρμακα της αγοράς που βρίσκονται σε έλλειψη, ζήτησε από τον Ε.Ο.Φ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, οι φαρμακαποθήκες απαγορεύεται να εξάγουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη, ενώ θα πρέπει να τα διατεθούν χωρίς καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. 
Ο υπουργός ανέφερε πως σε περίπτωση που οι φαρμακαποθήκες δεν το πράξουν ή δηλώσουν ψευδείς ποσότητες, εκτός από τις ποινικές κυρώσεις, θα κινηθούν τάχιστα και οι διαδικασίες για άμεση ανάκληση της άδειας λειτουργιας τους.

Σε απόγνωση οι ασθενείς στην Ελλάδα: 156 ελλείψεις σε φάρμακα λόγω των παράλληλων εξαγωγών σε άλλες χώρες

όπως έγραφε ρεπορτάζ του BN από το καλοκαίρι του 2022

Την έντονη τους δυσαρέσκεια αλλά και απόγνωση εκφράζουν ασθενείς από τις δεκάδες ελλείψεις σε φάρμακα που καταγράφονται στην ελληνική αγορά.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν γιατροί και φαρμακοποιοί περί τα 156 φάρμακα βρίσκονται επί μήνες σε έλλειψη στα φαρμακεία λόγω των παράλληλων εξαγωγών σε άλλες χώρες και ως αποτέλεσμα οι ασθενείς αδυνατούν να βρουν τις αγωγές που λαμβάνουν.

Οι ελλείψεις μάλιστα σημειώνονται σε βασικά φάρμακα για την πίεση, αντικαταθλιπτικά κλπ.
Η μέθοδος μεν μπορεί να είναι νόμιμη, αλλά πόσο λογικό είναι να δημιουργείται αυτό το χάος στο κοινό; διερωτόμαστε.
Ως αποτέλεσμα οι γιατροί αναγκάζονται να αλλάξουν την αγωγή που είχαν προτείνει αρχικά, με άλλα παρεμφερή φάρμακα καθώς και τα γενόσημα των πρώτων… είναι προϊόν προς εξαφάνιση.
Αυτό που αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φαρμακοποιοί, «το πρόβλημα της έλλειψης είναι γνωστό, αλλά ακολουθείται ευρέως ως μέθοδος επειδή τα φάρμακα στην Ελλάδα είναι φθηνά και τα εξάγουν ακριβότερα στο εξωτερικό για να πολλαπλασιάσουν το κέρδος».
Επιπροσθέτως όπως τονίζουν, «Είναι αναγκαίο να παρθούν μόνιμα μέτρα για το διαφαινόμενο πρόβλημα και όχι μόνο προσωρινά για μήνες όπως ο Αύγουστος που εκ των πραγμάτων, οι φαρμακευτικές είναι κλειστές λόγω αδειών».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης