Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύμα χιονιά με δριμύ ψύχος στην Ευρώπη - Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία

Κύμα χιονιά με δριμύ ψύχος στην Ευρώπη - Πέφτει κατακόρυφα η θερμοκρασία
Κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και παγετό στη Βρετανία

Ο χειμώνας αναμένεται να δείξει τα «δόντια» του τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, την ώρα που το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευτεί στα ύψη και η θέρμανση είναι έως και απαγορευτική για κάποιους.
Από απόψε, μια ψυχρή αέρια μάζα από την Αρκτική θα αρχίσει να εξαπλώνεται από βορρά προς νότο στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία πρώτα, ενώ σταδιακά θα εξαπλώνεται στην υπόλοιπη δυτική και κεντρική Ευρώπη το Σαββατοκύριακο. Οι θερμοκρασίες θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από τις κανονικές, οι πιο κρύες για τη φετινή χειμερινή περίοδο μέχρι στιγμής.
Πολύ χιόνι προβλέπεται για τις Άλπεις ενώ σημαντικές βροχοπτώσεις αναμένονται νοτιότερα, καθώς αρκετά συστήματα θα διασχίσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και παγετό στη Βρετανία

Ειδικά στην Αγγλία αναμένονται χιονοπτώσεις και παγετός στο Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά της χώρας, με την Μετεωρολογική Υπηρεσία να έχει εκδώσει κίτρινη προειδοποίηση για την Κυριακή έως το πρωί της Δευτέρας. Υπάρχουν μάλιστα εκτιμήσεις ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και στους -15 βαθμούς Κελσίου στη Σκωτία.
Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αγγλίας έχει εκδώσει αρκετές κίτρινες προειδοποιήσεις για χιόνι και πάγο, οι οποίες είναι σε ισχύ για περιοχές της Σκωτίας, της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Νοτιοδυτικής Αγγλίας.

Προειδοποιήσεις της Met Office για την Κυριακή, στην Αγγλία

«Xιόνι μπορεί να πιέσει σε περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής Αγγλίας, οδηγώντας σε κίνδυνο διακοπής των ταξιδιών ειδικά το πρωί της Δευτέρας», ανέφερε η υπηρεσία. Προειδοποιούν επίσης ότι το ψυχρό κύμα μπορεί να συνεχιστεί για παραπάνω από μια εβδομάδα.

Επιπλέον, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε προειδοποίηση επιπέδου 3 για κρύο καιρό που καλύπτει την Αγγλία μέχρι τη Δευτέρα - και λέει ότι τα ευάλωτα άτομα πρέπει να θερμαίνουν τα σπίτια τους τουλάχιστον στους 18 βαθμούς Κελσίου, να φορούν επιπλέον ρούχα και να τρώνε ζεστό φαγητό για να προστατευτούν.

Παγωνιά και στη Γερμανία

Σε ορισμένα μέρη στη Γερμανία το θερμόμετρο δεν θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς το Σαββατοκύριακο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. 
Η Ζακλίν Κερν της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι από τη μία «περιοχές  χαμηλής πίεσης πάνω από τη βόρεια Ευρώπη, με πολύ κρύο αέρα στο βορρά τον οδηγούν στη Γερμανία», ενώ «την ίδια στιγμή έχουμε μια περιοχή χαμηλής πίεσης πάνω από την Ιβηρική χερσόνησο που θα μετακινηθεί αργά στη Μεσόγειο». Το Σαββατοκύριακο, αυτές οι αέριες μάζες θα συγκρούστουν: Ο κρύος αέρας από τα βόρεια και ο υγρός, πιο ήπιος αέρας από τα νότια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σχετικά έντονη βροχόπτωση - αλλά επειδή ο κρύος αέρας αναμιγνύεται μαζί του, χιονίζει. Ο υγρός αέρας από την περιοχή της Μεσογείου πιθανότατα μεταφέρεται κυρίως στη νότια και ανατολική Γερμανία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερος υγρός αέρας στο Αμβούργο και επομένως λιγότερες χιονοπτώσεις από ό,τι στη Βαυαρία ή τη Σαξονία.
Η ίδια σημείωσε πως δεν είναι ασυνήθιστη η θερμοκρασία αυτή για τον χειμώνα γενικά, ούτε για τον Δεκέμβριο.
Αν και δεν μπορούν ακόμα να γίνουν αξιόπιστες εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία του χειμώνα, τα μοντέλα της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα μπορούσαν να είναι κατά  0,2 έως 1 βαθμό ψυχρότεροι από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης