Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο - Εκτός ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η Καϊλή, που συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία

Σκάνδαλο διαφθοράς συγκλονίζει το Ευρωκοινοβούλιο - Εκτός ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ η Καϊλή, που συνελήφθη από τη βελγική αστυνομία
Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς και ενδεχομένως έχει δεχτεί χρήματα ή δώρα από το Κατάρ προκειμένου να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική
(upd 3) Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τη βόμβα μεγατόνων που έσκασε στο Ευρωκοινοβούλιο και αφορά στη δωροληψία ευρωβουλευτών από το Κατάρ για επηρεασμό της πολιτικής της ΕΕ.
Μετά τις έρευνες της βελγικής αστυνομίας στο σπίτι της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, Εύας Καϊλή τέθηκε εκτός του κόμματός της ενώ συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως και ο σύζυγός της. 
Η σύλληψή της έγινε μετά την απολογία της.
«Η βελγική αστυνομία συνέλαβε την Ελληνίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή, μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες το βράδυ της Παρασκευής (9/12/2022), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην υπόθεση.
Αξίζει να σημειωθεί πως οι βελγικές αρχές σφράγισαν και το γραφείο της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.
«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Ελέγχεται για διαφθορά η Καϊλή 

Η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς και ενδεχομένως έχει δεχτεί χρήματα ή δώρα από το Κατάρ προκειμένου να επηρεάσει την ευρωπαϊκή πολιτική.
Όπως γράφει η βελγική εφημερίδα έγινε έφοδος στο σπίτι της Ελληνίδας πολιτικού.
Και οι δύο ανακρίθηκαν από τη βελγική αστυνομία.
Η Εύα Καϊλή είναι μία από τους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο μόνος τρόπος να συλληφθεί ένας ευρωβουλευτής που προστατεύεται από την ασυλία του είναι να συλληφθεί επ' αυτοφώρω.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir το πρωί και στη συνέχεια καθ' όλη τη διάρκεια της Παρασκευής (9/12/2022) πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες και τέσσερα άτομα, που θεωρούνται ύποπτα, συνελήφθησαν για ανάκριση από ερευνητές με επικεφαλής τον ανακριτή Michel Claise.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο Luca Visentini, νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D Pier-Antonio Panzeri, καθώς και ο F.G., πρώην κοινοβουλευτικός συνεργάτης του κ. Panzeri, τώρα υπάλληλος της ομάδας S&D και σύντροφος της Εύας Καϊλή, η οποία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των ερευνητών, όπως έμαθαν η Le Soir και η Knack.
Οι Βέλγοι ερευνητές υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταβάλλοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.
Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις, η αστυνομία κατέσχεσε «περίπου 600.000 ευρώ σε μετρητά», καθώς και «εξοπλισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητά τηλέφωνα» των οποίων το περιεχόμενο θα εξεταστεί.
«Αυτή η επιχείρηση στόχευε ιδιαίτερα βοηθούς βουλευτών που εργάζονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας πρώην ευρωβουλευτής», τόνισε η εισαγγελία.
le_soir.JPG

Όταν η Καϊλή στήριζε ...Κατάρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη ομιλία της η κ. Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο για το Κατάρ και τη διοργάνωση του Μουντιάλ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς είχε εξάρει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε η διοργάνωση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την είχε αδειάσει κάνοντας λόγο για άποψη που δεν εκφράζει τις προτεραιότητες παράταξης.
«Έχουμε άλλη τοποθέτηση για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εργασιακών συνθηκών», σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Η κ. Καϊλή παρείχε απλόχερη στήριξη στο Κατάρ και μάλιστα στον απόηχο του μπαράζ διαμαρτυριών και αντιδράσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο και των αποκαλύψεων για θανάτους μεταναστών εργαζόμενων στα κατασκευαστικά έργα.
Τότε η κ. Καϊλή είχε ψέξει τους ευρωβουλευτές ότι κάνουν επιθέσεις εις βάρος του Κατάρ σημειώνοντας «ωστόσο, κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους.
Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά.
Ωστόσο πάλι παίρνουν το φυσικό αέριό τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Την 1η Νοεμβρίου, όπως αναφέρθηκε στο Twitter, η Εύα Καϊλή είχε συναντηθεί με τον κ. Al Marri, υπουργό Εργασίας του Κατάρ με την αναφορά «Η ευρωβουλευτής χαιρετίζει τη δέσμευση του Κατάρ να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 και εύχεται καλή επιτυχία στο τουρνουά».

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές: Μηδενική ανοχή στη διαφθορά – Να γίνει ενδελεχή έρευνα και αποκαλύψεις

Η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχτεί τη διαφθορά, αντιδρώντας σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης σχετικά με την βελγική έρευνα για καταγγελίες διαφθοράς, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Le Soir και Knack.
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο Όμιλος S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, εμείς δεν θα σχολιάσει δημόσια τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες.
Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών για τυχόν φακέλους και ψηφοφορίες στην Ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδιαίτερα την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις», αναφέρει η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών.


ΚΚΕ: Φυτώριο διαφθοράς η ΕΕ

«Οι έρευνες για διαφθορά σε στελέχη του ευρωκοινοβουλίου, ανάμεσα τους και η αντιπρόεδρος Ε. Καϊλή, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, φέρνουν στο προσκήνιο τους δεσμούς «αίματος» της ΕΕ και των θεσμών της, μέσω και των διαφόρων επισήμων κι ανεπίσημων λόμπι, με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του.
«Θυμίζουμε ότι πρόσφατα το ίδιο το ευρωκοινοβούλιο, με ένα ψήφισμα-παρωδία, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα, νομιμοποιούσε τη βαρβαρότητα σε βάρος των εργατών στα κάτεργα του Μουντιάλ του Κατάρ.
Πρόκειται για την ίδια βαρβαρότητα που η κυρία Καϊλή χαρακτήριζε «πρωτοπορία στα εργασιακά δικαιώματα»!» προσθέτει το σχόλιο του κόμματος και καταλήγει:
«Οι ανταγωνισμοί διαφόρων μεγάλων συμφερόντων κι ομίλων για τον έλεγχο της διοργάνωσης, τα χιλιάδες θεσμοθετημένα λόμπι στο ευρωκοινοβούλιο, η ίδια η ΕΕ των μονοπωλίων αποτελούν «φυτώρια» διαφθοράς και συνιστούν κανονικότητα ενός σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που δεν παίρνει γιατρειά.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης