Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνταγματικό Δικαστήριο Kαρλσρούης: Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση του ESM

Συνταγματικό Δικαστήριο Kαρλσρούης: Ανοίγει ο δρόμος για τη μεταρρύθμιση του ESM
Με δύο σημαντικές αποφάσεις το Συνταγματικό Δικαστήριο ανοίγει το δρόμο σε δύο κρίσιμους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς: την αναθεώρηση του ESM σήμερα και προ ημερών το Ταμείο Ανάκαμψης…
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη σύστασή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM, το ταμείο δανειoδότησης κρατών-μελών της ευρωζώνης που είχε συγκροτηθεί το 2013, την περίοδο δηλαδή της ευρωκρίσης για να βοηθήσει χώρες με σοβαρό πρόβλημα χρέους όπως η Ελλάδα, συνεχίζει να απασχολεί τη γερμανική συνταγματική δικαιοσύνη.
Οι δικαστές του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρσλρούης με νέα απόφασή τους σήμερα απέρριψαν προσφυγή επτά βουλευτών Φιλελευθέρων, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι παραβιάστηκαν δικαιώματά τους κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αλλαγών στον νόμο για τον ESM, μπλοκάροντας έτσι την ολοκλήρωση της επικύρωσης του σχετικού νόμου στη Γερμανία.

Ξεμπλοκάρει ο δρόμος προς τον Σταϊνμάιερ

O επικαιροποιημένος νόμος θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί με πλειοψηφία δύο τρίτων στα δύο σώματα του γερμανικού κοινοβουλίου, την Bundestag και την Bundesrat, διατείνονται στην προσφυγή τους οι βουλευτές του FDP, χωρίς όμως ουσιαστικά να αμφισβητούν τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM.
Οι δικαστές της Καρλσρούης έκριναν ότι οι προσφεύγοντες δεν εξήγησαν επαρκώς σε τι συνίσταται η παραβίαση των δικαιωμάτων τους, αλλά ούτε και τη μεταβίβαση κυριαρχικών εξουσιών στον ESM ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με την απόφαση της Καρσλρούης ανοίγει πλέον και τυπικά ο δρόμος για την υπογραφή του επικαιροποιημένου νόμου από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, διαδικασία που είχε ανασταλεί εξαιτίας της προσφυγής αυτής το 2021.

Δεύτερη σημαντική απόφαση ευρωπαϊκής φύσης εντός μιας εβδομάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική απόφαση ευρωπαϊκού χαρακτήρα του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα.
Πριν από λίγες μέρες χαρακτήρισε επίσης απόλυτα συμβατή με το γερμανικό Σύνταγμα τη συμμετοχή της Γερμανίας στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις συνέπειες της πανδημίας ύψους περίπου 800 δις ευρώ.
Κατά του Ταμείου Ανάκαμψης είχε ασκηθεί και το 2021 αίτηση για λήψη ασφαλιστικών μέτρων στο Δικαστήριο της Καρλσρούης, η οποία όμως και τότε είχε απορριφθεί.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για ανάληψη νέων χρεών από την ΕΕ, με κράτη-μέλη όπως η Γερμανία να αναλαμβάνουν μεγάλο βάρος χρηματοδότησής του από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης