Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υποκρισία Zelensky: Έκκληση σε Putin να αποσύρει το στρατό του, εάν πιστεύει στην ειρήνη με σφοδρά πυρά στο Donetsk

Υποκρισία Zelensky: Έκκληση σε Putin να αποσύρει το στρατό του, εάν πιστεύει στην ειρήνη με σφοδρά πυρά στο Donetsk
Αυτός που μας έφερε τον πόλεμο, πρέπει να τον πάρει πίσω είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Σχετικά Άρθρα
(upd) Να αποσύρει τα στρατεύματα του τα Χριστούγεννα, εάν όντως πιστεύει στην ειρήνη κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, o Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, τη στιγμή πάντως οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στο στρατιωτικό μέτωπο στα ανατολικά της Ουκρανίας, στο Donbass.
Στο αίτημα αυτό απάντησε το Κρεμλίνο υποστηρίζοντας πως η έκκληση αυτή είναι εκτός κάθε συζήτησης και ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος, με την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Κανένα θέμα αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία

Δεν υπάρχει απολύτως κανένα θέμα αποχώρησης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov απαντώντας επί της ουσίας στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky, ο οποίος είχε καλέσει τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin να αποσύρει το ρωσικό στρατό έως τα Χριστούγεννα προκειμένου να αποδείξει εάν θέλει ή όχι ειρήνη.
«Είναι εκτός συζήτησης αυτή η έκκληση» είπε ο Peskov, ο οποίος υποστήριξε ότι για να υπάρξει ειρήνη θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι νέες πραγματικότητες που έχουν διαμορφωθεί όλο αυτό το διάστημα.
«Αυτές οι νέες πραγματικότητες δείχνουν ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έχει νέες περιοχές.
Αυτές οι περιοχές προσαρτήθηκαν, κατόπιν των δημοψηφισμάτων που έγιναν εκεί» είπε ο Peskov, επισημαίνοντας ότι εάν δεν ληφθεί υπόψη η νέα αυτή πραγματικότητα, είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε ειρηνική διευθέτηση».

Να αποχωρήσετε τα Χριστούγεννα

Σε μήνυμα του στη Σύνοδο της G7 ο Zelensky κάλεσε τη Ρωσία τουλάχιστον να προσπαθήσει να αποδείξει πως είναι ικανή να εγκαταλείψει τις επιθέσεις της όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.
«Αυτή είναι η στιγμή για τους φυσιολογικούς ανθρώπους να σκέφτονται την ειρήνη, και όχι την επίθεση.
Εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από την Ουκρανία, θα εξασφαλίσει μια μόνιμη κατάπαυση των εχθροπραξιών» είπε ο Zelensky, αναφέροντας πως η απάντηση των Ρώσων σε αυτήν την έκκληση του, θα έδειχνε τι πραγματικά θέλουν οι Ρώσοι, ειρήνη ή πόλεμο.
«Αυτός που μας έφερε τον πόλεμο, αυτός είναι που πρέπει να τον πάρει πίσω» υποστήριξε ο Zelensky.

Αλλά και αίτημα για νέα όπλα στη G7

Την ίδια στιγμή πάντως ο Zelenksy ζήτησε να δοθούν στη χώρα του σύγχρονα άρματα μάχης, πυροβολικό, βλήματα και πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, ενώ αιτήθηκε βοήθειας έτσι ώστε η Ουκρανία να εξασφαλίσει άλλα δύο δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Από την πλευρά της η G7 διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί για να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ουκρανίας, εστιάζοντας σε πρώτη φάση στα αντιαεροπορικά συστήματα.
Αυτό αναφέρεται στο ανακοινωθέν των ηγετών της G7 που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη Βρετανία.
Οι ηγέτες των επτά χωρών τόνισαν επίσης ότι η «ανεύθυνη πυρηνική ρητορική» της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων θα έχει σοβαρές συνέπειες.
«Θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τις προσπάθειες για να ανταποκριθούμε στις κατεπείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας σε στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Προελαύνουν οι Ρώσοι στο Donbass

Η έκκληση Zelensky θα πέσει στο κενό καθώς την ίδια στιγμή οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να καταγράφουν κέρδη στο στρατιωτικό μέτωπο.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε πως έχει περικυκλώσει την πόλη Marinka στο Donetsk, έχοντας αποκόψει τις γραμμές εφοδιασμού των ουκρανικών δυνάμεων που μάχονται στο κέντρο της πόλης.
«Στην Marinka οι μάχες συνεχίζονται.
Ο εχθρός αντιστέκεται.
Η πόλη έχει περικυκλωθεί, οι μάχες γίνονται στο κέντρο της πόλης» ανέφερε σε μήνυμά του στο Telegram ο Vitaly Kiselev, επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin είχε αναφέρει πως η κατεύθυνση της Marinka ήταν από τις πιο σημαντικές για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων.
Μάλιστα και ο Pushilin είχε παραδεχθεί πως οι Ουκρανοί έχουν ισχυρές οχυρώσεις και αμυντικές θέσεις στην πόλη, αν και είχε αναφέρει πως σταδιακά ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της απελευθερώνεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί στο Donetsk

Την ίδια στιγμή ο Pushilin ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί των Ουκρανών στο Donetsk τις τελευταίες ημέρες είναι οι σφοδρότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας.
«Το Donetsk δεν έχει βομβαρδιστεί ποτέ όπως συμβαίνει σήμερα.
Ούτε το 2014 ούτε το 2015.
Ο εχθρός συνεχώς, κάθε ημέρα, δύο ή και τρεις φορές την ημέρα, χτυπά τις πλατείες σε διαφορετικές ώρες, σε διαφορετικά μέρη» είπε ο Pushilin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης