Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γυρίζουν το… ματσάκι οι κατασκευαστικές; - Αφήνει υποσχέσεις το τρίτο τρίμηνο και το ανεκτέλεστο

Γυρίζουν το… ματσάκι οι κατασκευαστικές; - Αφήνει υποσχέσεις το τρίτο τρίμηνο και το ανεκτέλεστο
Μετά από χρόνια ο κλάδος προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και οι εισηγμένοι το καταθέτουν στα σχόλια των οικονομικών τους αποτελεσμάτων
Σχετικά Άρθρα
Υποσχέσεις αφήνει η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου 2022 των κατασκευαστικών εταιρειών, αφού εμφανίζονται θετικά σημάδια και δημιουργούνται ελπίδες για το τέταρτο τρίμηνο αλλά και το 2023.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στις εταιρείες στο πρώτο εξάμηνο, η αναθεώρηση συμβάσεων και οι νέες συμβάσεις με καλύτερα περιθώρια αφήνουν θετικό αποτύπωμα στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.
Μετά από χρόνια ο κλάδος προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και οι εισηγμένοι το καταθέτουν στα σχόλια των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.
Παράλληλα, τα έργα που αναμένονται και ήδη κάποια έχουν προχωρήσει αυξάνουν σημαντικά το ανεκτέλεστο των εταιρειών.
Για παράδειγμα το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένεται να φτάσει το επόμενο διάστημα τα 5 δισ. ευρώ, έναντι 2,7 δισ. ευρώ της Ελλάκτωρ και 2,3 δισ. ευρώ της Άβαξ.
Μέχρι και το ανεκτέλεστο της μικρής ΕΚΤΕΡ με τις νέες συμβάσεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Η εικόνα του τρίτου τριμήνου

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εμφάνισε στο τρίτο τρίμηνο κέρδη προ φόρων 85,7 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση για την κατασκευαστική δραστηριότητα αναφέρει: Στον τομέα της κατασκευής η δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει ενισχυμένη με βάση τα έργα που έχουν ήδη δημοπρατηθεί, αλλά και από την εκκίνηση νέων έργων τις επόμενες περιόδους. Το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επιλεγμένων έργων, αλλά και η προσεκτική εκτέλεση και συνεχής παρακολούθηση αναμένεται να διατηρήσουν την κερδοφορία σε υγιή επίπεδα.
Στο εννεάμηνο το προσαρμοσμένο EBITDA του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε στα 45,4 εκατ. ευρώ από 38,4 εκατ. ευρώ.
Στην Ελλάκτωρ η κατασκευαστική δραστηριότητα περιόρισε τη ζημία σε επίπεδο EBITDA στα 5,4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο από 157 εκατ. ευρώ πέρυσι και στο εννεάμηνο είχε ζημία μόλις 100 χιλ. ευρώ από 43,9 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο στο σύνολο των δραστηριοτήτων είχε EBITDA 115,9 εκατ. ευρώ από 48,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως η πώληση της Άνεμος θα μειώσει το συνολικό δανεισμό και θα εξοικονομήσει τόκους.
Η ΜΕΤΚΑ που ανακοινώθηκε χθες από τη Μυτιληναίος το spin off, έχει ανεκτέλεστο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ σε 2-3 χρόνια δε θα πρέπει να αποκλείεται η είσοδός της στο χρηματιστήριο.
Βελτιωμένο είναι το EBITDA της Άβαξ στο τρίτο τρίμηνο και ανήλθε στα 17,5 εκατ. ευρώ από 10,7 εκατ. ευρώ, ενώ με τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μειώνει το δανεισμό της.
Μέχρι το τέλος του 2022, με το υπόλοιπο των ομολογιακών δανείων να αναμένεται να διαμορφωθεί σε 270 εκατ. ευρώ τονίζει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Επιπλέον η εταιρεία αναφέρει πως τα νέα έργα περνάνε σε φάση υλοποίησης και παρουσιάζουν καλύτερους όρους κερδοφορίας.
Ήδη στο γ’ τρίμηνο του 2022 το μεικτό κέρδος του Ομίλου ανήλθε σε 12,2 εκατ. έναντι ζημιάς 3,3 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2022 και κέρδους 9,4 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.
Η Δομική Κρήτης είχε EBITDA 1,58 εκατ. ευρώ από 1,32 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο
Τέλος το τρίτο τρίμηνο της ΕΚΤΕΡ σε επίπεδο EBITDA ήταν καλύτερο από το περσινό, αλλά δεν κάλυψε την υποχώρηση του εξαμήνου.
Όμως η ρευστότητα αυξήθηκε σημαντικά και τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 11,3 εκατ. ευρώ δημιουργώντας θετικό ταμείο ξανά για την εταιρεία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης