Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άτονες κινήσεις με σημάδια κόπωσης το ΧΑ +0,04% στις 924 μον. - Άλμα 105% σε 10 ημέρες στην Attica Group

Άτονες κινήσεις με σημάδια κόπωσης το ΧΑ +0,04% στις 924 μον. - Άλμα 105% σε 10 ημέρες στην Attica Group
Οι επενδυτές δεν πρέπει να ποντάρουν σε νέα κέρδη, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις καθώς τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, νομισματική σύσφιξη, γεωπολιτικά...
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας στις 924 μονάδες, με εμφανή σημάδια κόπωσης ειδικότερα στις τράπεζες, με μεικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips, ενώ απογοητευτικός ήταν ο τζίρος για μια ακόμη συνεδρίαση.
Οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να μην ποντάρουν σε νέα κέρδη, κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πωλήσεις καθώς τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν, ενεργειακή κρίση, υψηλός πληθωρισμός, νομισματική σύσφιξη, γεωπολιτική κρίση...
Ωστόσο, πέντε συνεδριάσεις απέμειναν για τη λήξη του έτους και δεν αποκλείονται οι τελευταίες ωραιοποιήσεις σε μετοχές και δείκτες.  
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 924 μονάδες, στα υψηλά 8μήνου, ενώ δεν κατάφερε να προσεγγίσει την πρώτη αντίσταση των 930 μονάδων για να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι 950 μονάδες, ενώ οι 900 μονάδες παραμένουν το ψυχολογικό και τεχνικό σημείο στήριξης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται για μια ακόμη συνεδρίαση η Attica Group με συνολικά κέρδη 105% σε δέκα συνεχόμενες συνεδριάσεις και έβδομο limit up.
Η τιμή έχει εκτοξευτεί στα 1,9650 ευρώ από 0,9540 ευρώ ( 8/12) μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε μεταξύ MIG και STRIX, θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το τίμημα δίνει αποτίμηση 560 εκατ. ευρώ με τη μετοχή να έχει ακόμη περιθώρια ανόδου 32%
Από την άλλη, η Marfin Investment Group έχει μέλλον αρκεί να σχεδιάσει τις κινήσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει το μήνυμα στην αγορά ότι προετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα και βεβαίως να αποκτήσει ξανά πιστοληπτική ικανότητα ώστε να δανείζεται από το τραπεζικό σύστημα…
Το 2023 θα είναι μια χρονιά επανασχεδιασμού της Marfin Investment Group προσβλέποντας στο μέλλον…
Aναλυτικά, στις τράπεζες, ήπια ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +0,99%, Eurobank +0,67% και Εθνική +0,56% ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank -0,10%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά έκλεισαν Viohalco +1,23%, ΔΕΗ +1,22%....ενώ υποχωρησαν ΟΠΑΠ -1,6%, Coca Cola -1,2%...
Στην αγορά ομολόγων, επανήλθαν οι πωλήσεις,
με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 4,48%, το ιταλικό 10ετές στο 4,49% και το γερμανικό 10ετές στο 2,37%.

Στο επίκεντρο πληθωρισμός και επιτόκια


Οι αποφάσεις των Κεντρικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα να συνεχίσουν τη νομισματική σύσφιξη και το 2023 δημιουργώντας έναν υφεσιακό κύκλο σε παγκόσμια κλίμακα προκάλεσαν απότομη πτώση των μετοχών και αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων καθώς υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι ο χρόνος της πολυαναμενόμενης αλλαγής νομισματικής πολιτικής δεν θα είναι απλός.
Κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, Goldman Sachs... προειδοποιούν ότι οι μετοχές θα αντιμετωπίζουν νέα πτώση κατά το α΄ εξάμηνο του 2023, καθώς τα εταιρικά κέρδη υποκύπτουν στην ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν σταθερά επιθετικές στη σύσφιξη.
Το δεύτερο εξάμηνο θα σηματοδοτήσει την ανάκαμψη μόλις η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, λένε - αλλά είναι πιθανό να είναι μια υποτονική ανάκαμψη που θα εξακολουθεί να αφήνει τις μετοχές μόνο μέτρια υψηλότερα από ότι στο τέλος του 2022.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Με οριακή άνοδο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,06% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,03%.
Περί τις 11:30, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στην Eurobank +1,53%...αλλά και σε επιλεγμένους μη τραπεζικούς τίτλους, όπως ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,84% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,53%.
Λίγο μετά τις 16:30, με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με Alpha Bank πλησίον στο -1% αλλά και σε Coca Cola, ΟΠΑΠ πάνω από -1,5% .. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,26% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,33%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,04% στις 924 μονάδες έχοντας υψηλό στις 928,80 μονάδες και χαμηλό τις 920,81 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 21,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,6 εκατ. ευρώ και όγκου 6,59 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,05 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 99 χιλ. τεμάχια αξίας 1,28  εκατ. ευρώ.
Η MIG 5,5 εκατ. τεμάχια αξίας 244 χιλ. ευρώ..

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 924 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950, οι 973 μονάδες (υψηλό έτους) και οι 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων  και ακολουθούν οι 885, η ζώνη των 870 – 862 μονάδων (συμπίπτουν οι ΚΜΟ των 200 ημερών), οι 850 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 640 μονάδες, στην πρώτη ζώνη αντίστασης των  640 - 650 μονάδων και ακολουθούν οι 670, οι 690, οι 700 και οι 752 μονάδες (υψηλό έτους).
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 620 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 600 μονάδων, οι 585 - 580 μονάδες και οι 550 μονάδες.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,48% - Το spread με την Ιταλία στις -1 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22/12  στην αγορά ομολόγων, με το κλίμα να είναι αρνητικό, μετά τις αποφάσεις των Κεντρικών Τραπεζών την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να προχώρησαν σε μείωση των αυξήσεων των επιτοκίων αλλά τόνισαν ότι θα συνεχίζουν τη σύσφιξη για περισσότερο χρόνο από ότι αρχικά αναμενόταν προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός και παρά τα θετικά σημάδια αποκλιμάκωσης.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ενημέρωσε ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων  καθώς  δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,48%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,49% και το γερμανικό 10ετές στο 2,37%.
Πωλήσεις και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,67% και το 2ετές στο 4,26% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται πέριξ των 200 μονάδες βάσης , έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία βρίσκονται στο στόχαστρο των κερδοσκόπων.
Η Ελλάδα αποτελεί μια ακραία προβληματική περίπτωση συντηρεί μη βιώσιμο χρέος, τα ελλείμματα επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η συνταγή που ακολουθείται οδηγεί την Ελλάδα σε οικονομικό αδιέξοδο.
Παράλληλα το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται καθώς δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές του 2023… οι αγορές παίζουν το σενάριο του οικονομικού και πολιτικού αδιεξόδου.

Υπάρχει μέλλον στην MIG με αύξηση κεφαλαίου 80-100 εκατ μια νέα Holding δημιουργείται – Προς δημόσια πρόταση στην Attica Group

Υπάρχει μέλλον στην MIG την Marfin Investment Group;
Η απάντηση είναι ναι υπάρχει μέλλον… η Πειραιώς μέσω της Strix Holding θα μπορούσε να μετατρέψει σε μετοχές το ομόλογο να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της MIG και ακολούθως να έκλεινε η εταιρία…
Δεν ακολουθήθηκε αυτή η στρατηγική
Η Strix Holding απέκτησε τον πλήρη έλεγχο της Attica Group και με αυτόν τον τρόπο η Marfin Investment Group θα αποπληρώσει δάνεια 443 εκατ ευρώ
Αξίζει να αναφερθεί ότι με βάση το deal η Attica Group που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα αποτιμήθηκε 560 εκατ πολύ πάνω από τα 400 εκατ που ήταν οι εκτιμήσεις στο πρόσφατο παρελθόν…
Η Πειραιώς με αυτόν τον τρόπο μετατρέπει τα 443 εκατ δάνειο από δυνητικό πρόβλημα σε μη πρόβλημα και ολοκληρώνει την υποχρέωση της στον SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών να μειώσει την δανειακή της εξάρτηση από την Marfin Investment Group
Η απομίμηση 560 εκατ για την Attica Group που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα σημαίνει 2,59 με 2,60 ευρώ ανά μετοχή 2,59 ευρώ Χ 215,8 εκατ μετοχές = 560 εκατ ευρώ.
Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή 1,9650 ευρώ υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου 32% έως τα 2,59 ευρώ…
Η άνοδος της μετοχής της Attica Group θα πρέπει να αποδοθεί πέραν της απομίμησης στα 560 εκατ και στο σενάριο υποβολής δημόσιας πρότασης…. ένα σενάριο που με βάση τα χρηματιστηριακά δεδομένα είναι πολύ πιθανό….
Ποιο το μέλλον της Marfin Investment Group;
Η Marfin Investment Group απομένει μόνο με τις δραστηριότητες στην Σερβία και Κροατία που είναι μεν κερδοφόρες αλλά αποτελούν πολύ μικρό αντικείμενο…
Θα χρειαστεί νέα αύξηση 80-100 εκατ για να αναγεννηθεί ως εταιρία συμμετοχών η Marfin Investment Group;
Η Marfin Investment Group αποεπένδυσε από όλες τις μεγάλες συμμετοχές της, ότι έχτισε ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος πουλήθηκε τελικά αποτέλεσμα του μεγάλου δανεισμού της MIG.
To ερώτημα είναι τι θα απογίνει η Marfin Investment Group;
Ένα σενάριο που κυκλοφορεί είναι να υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 80 με 100 εκατ ώστε να ξαναχτίσει ένα νέο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών με άλλους όρους σε σχέση με το παρελθόν…
Σε αυτό το καλό σενάριο η Marfin Investment Group θα συνεχίσει να υπάρχει ως εταιρία συμμετοχών…
Η Πειραιώς με ποσοστό 31% θα μπορούσε να συμμετάσχει ολικώς με ποσοστό 31%, θα μπορούσε να μην συμμετάσχει και να υποστεί dilution – αραίωση ή θα μπορούσε να συμμετάσχει μερικώς.
Σήμερα η MIG αποτιμάται 939,5 εκατ Χ 0,045 ευρώ = 42,3 εκατ και υπό το πρίσμα μιας αύξησης κεφαλαίου και με σχεδιαζόμενες εξαγορές με πολύ ελεγχόμενο δανεισμό θα μπορούσε να φθάσει η αξία της στα 200 εκατ…
Για την ιστορία η αξία των μετοχών της Πειραιώς στην MIG είναι σήμερα 13 εκατ ένα αδιάφορο ποσό για τα δεδομένα της Πειραιώς…
Κατά την άποψη μας το ποσοστό της Πειραιώς πρέπει να μειωθεί στο 5% με 10% ή να αποχωρήσει από την MIG άπαξ και πλέον δεν έχει κανένα άμεσο συμφέρον από την MIG αφού ο δανεισμός της Πειραιώς στην MIG εφόσον προχωρήσει το deal της Strix Holding… είναι μηδενικός…
Συμπέρασμα
Η Attica Group έχει ακόμη περιθώρια ανόδου 44% στην μετοχή της…
Η Πειραιώς με 560 εκατ αποτιμάει πολύ πιο ορθολογικά την Attica Group.
Η Marfin Investment Group έχει μέλλον αρκεί να σχεδιάσει τις κινήσεις της με τέτοιο τρόπο ώστε να περάσει το μήνυμα στην αγορά ότι προετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα και βεβαίως να αποκτήσει ξανά πιστοληπτική ικανότητα ώστε να δανείζεται από το τραπεζικό σύστημα…
Το 2023 θα είναι μια χρονιά επανασχεδιασμού της Marfin Investment Group προσβλέποντας στο μέλλον…

Το colpo grossο αναξιοπιστίας της Ellington: Πήρε 22 εκατ από την Attica bank, έκανε ΑΜΚ στην RINOA και απέκτησε το 8,08%

Τελικά το μεγάλο αμερικανικό fund Ellington έχει βάλει ένα ευρώ στην Attica bank;

Το bankingnews εδώ και πολύ καιρό έχει αποκαλύψει ότι το Ellignton δεν έχει επενδύσει άμεσα ούτε ένα ευρώ στην Attica bank πρόκειται για ένα colpo grosso αναξιοπιστίας…
Δεν είναι στρατηγικός επενδυτής, είναι ένας επενδυτής που εν γνώσει όλων… τους έχει ξεγελάσει για να μην αναφέρουμε εξαπατήσει…
Θέτουμε το ερώτημα…
Το αμερικανικό fund Ellington γιατί χρειάστηκε να δημιουργήσει την RINOA μια εταιρία χωρίς αντικείμενο στην Κύπρο και γιατί ακολούθως δημιουργήθηκε η Ellignton solutions που επίσης έχουμε αναφέρει ότι δεν έχει καμία νομική σχέση με την αμερικανική Ellignton…
Το ερώτημα είναι το εξής…
Ερωτούμε το αμερικανικό fund Ellington μήπως έκδωσε ομολογιακό δάνειο 22 εκατ πριν την αύξηση κεφαλαίου της Attica bank ύψους 240 εκατ και το οποίο κάλυψε ολοσχερώς και εξολοκλήρου η Attica bank;
Δηλαδή η Attica bank απέκτησε ομόλογο της Ellington…
Εν συνεχεία η Ellington πραγματοποίησε αύξηση κεφαλαίου 22 εκατ στην κυπριακή RINOA με τα κεφάλαια της Attica bank και με αυτά τα 22 εκατ συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank…
Οπότε η Ellington δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ, το 8,08% που κατέχει στην Attica bank η RINOA είναι κεφάλαια της Attica bank…
Αυτό είναι το ερώτημα μας, μπορεί να απαντήσει η σημερινή διοίκηση της Attica bank τι ακριβώς συμβαίνει και μπορεί να απαντήσει η Ellington και RINOA τι ακριβώς ισχύει;
Εάν το ερώτημα που θέτουμε, με το οποίο ευθέως υποστηρίζουμε ότι το Ellington δεν έχει βάλλει ούτε ένα ευρώ, τότε όλο το σκηνικό όπως έχει παρουσιαστεί είναι απάτη.
Πως θα επενδύσει στην νέα αύξηση κεφαλαίου των 473 εκατ το 8,08% το Ellington – RINOA τα 38 εκατ ευρώ;
Θα εκδώσει νέο ομόλογο;
Ερωτούμε την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιτρέπεται να χρηματοδοτεί η Attica bank την αύξηση κεφαλαίου της;
H άποψη μας ξεκάθαρη δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής Ellington είναι παραμύθια, είναι όλο μια κατασκευασμένη απάτη… και εμείς εδώ στην Ακτή Ελεφαντοστού συγνώμη στην Ελλάδα θέλαμε να γράψουμε τα αποδεχόμαστε όλα…
Επίσης μπορεί να αποκαλύψει η Attica bank οι πραγματικές ζημιές από την διαδικασία παραπλάνησης που ακολουθήθηκε με τις τιτλοποιήσεις NPEs είναι 635 εκατ ζημία ή τελικά η ζημιά ξεπερνάει μαζί με όλα τα NPEs τα 800 εκατ ευρώ;

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 22/12 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, μετά και την χθεσινή άνοδο στην Wall Street, απόρροια και των καλύτερων των αναμενομένων  στοιχείων  για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, καταναλωτική εμπιστοσύνη αναρριχήθηκε σε υψηλά εννέα μηνών, στο 108,3 τον Δεκέμβριο από 101,4 , στην πρώτη του ανοδική κίνηση τους τελευταίους τρεις μήνες που αντικατοπτρίζει τη μεγαλύτερη αισιοδοξία των πολιτών για τις θέσεις εργασίας και την οικονομία, αλλά και βρίσκοντας ώθηση από τη μείωση της τιμής της βενζίνης.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,46%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,7%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,19%, ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +1,29% ενώ ο δείκτης Shanhgai έκλεισε στην Κίνα στο -0,46%.

Πτώση στις ευρωαγορές - Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street

Πτωτικά κινούνται σήμερα 22/12 στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ για το γ' τρίμηνο 2022 στο 3,2%, από την αρχική μέτρηση του 2,9%.
Η αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκε επίσης ανοδικά σε τριμηνιαία βάση, φθάνοντας στο 4,4%.
Η τελευταία αναθεώρηση δίνει την εικόνα μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με σταθερά βραδύτερο ρυθμό σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά δεν βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης.
Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα εταιρειών τόσο του τεχνολογικού κλάδου όσο και εταιρειών λιανικής.
Επίσης, σε ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί συρρικνώθηκε η οικονομία της Μ.Βρετανίας, το γ' τρίμηνο του 2022, μειώθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση, έναντι προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για μείωση κατά 0,2%, ενώ την ίδια στιγμή και οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν πολύ κακές επιδόσεις, καθώς μειώθηκαν κατά 2,5% σε τριμηνιαία βάση (η εκτίμηση ήταν για 0,5%), ενώ ο κυρίαρχος τομέας υπηρεσιών αναπτύχθηκε κατά 0,1% το γ' τρίμηνο.
Ισχυρή πτώση καταγράφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Ιανουαρίου στο -4,3% στα 93,50 ευρώ.
Άνοδος καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,90% στα 82,90 δολ.το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,88% στα 78,98 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,90%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,90%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,35% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,10%.
Στη Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -1,3%, ο S&P 500 στο -1,7%, ο Nasdaq στο -2,3% και το ETF GREC στο -1,19%( 26,95 δολ. )

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης κινήθηκαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,7510 ευρώ, με άνοδο +0,56%, με όγκο 515 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0090 ευρώ, με πτώση -0,10% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4240 ευρώ, με άνοδο +0,99%, με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,78 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,05 ευρώ, με άνοδο +0,67%, με όγκο 5,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,9 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,70 ευρώ, με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 759 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0700 ευρώ, με πτώση -0,28% με όγκο 129 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 105 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,05 ευρώ, με άνοδο +0,31% και κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean +1,31%, Viohalco +1,23%, ΔΕΗ....
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΟΠΑΠ, Coca Cola, ΕΛΠΕ....
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,27 ευρώ, με πτώση -1,2% και κεφαλαιοποίηση στα 8,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,80 ευρώ, με άνοδο +0,34% και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,62 ευρώ, με άνοδο +1,22% και αποτίμηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7120 ευρώ, με πτώση -0,47% και κεφαλαιοποίηση 397 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,94 ευρώ με πτώση -1,6% και αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,24 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,33 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,56 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 19,84 ευρώ, με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,63 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6120 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 606 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0444 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 42 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,48%  - Το spread με την Γερμανία στις 211 μ.β.

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 22/12 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,48% και το 10ετές ιταλικό 4,49% με το μεταξύ τους spread στις -1 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 211 μονάδες βάσης από 212 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 110 μονάδες βάσης…

Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 22/12 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 22 Δεκεμβρίου του 2022 στο 4,49%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/12/2022 στο 2,37%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,88% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,38% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,49% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,17%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης