Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θα φτάσει τα 4.000 δολάρια ο χρυσός το 2023; - Ποιες προϋποθέσεις θα πυροδοτήσουν το πρωτοφανές ράλι

Θα φτάσει τα 4.000 δολάρια ο χρυσός το 2023; - Ποιες προϋποθέσεις θα πυροδοτήσουν το πρωτοφανές ράλι
Οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια "καλή στρατηγική" ενόψει του 2023
Οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 4.000 δολάρια ανά ουγγιά το 2023, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και οι φόβοι για ύφεση διατηρούν τις αγορές ασταθείς, δήλωσε ο Juerg Kiener, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής επενδύσεων της Swiss Asia Capital. 
Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα μπορούσε να φτάσει μεταξύ 2.500 και 4.000 δολαρίων κάποια στιγμή το επόμενο έτος, δήλωσε ο Kiener, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η αγορά χρυσού να δει μια σημαντική κίνηση.
"Δεν θα είναι μόνο 10% ή 20%", αλλά μια κίνηση που θα "κάνει πραγματικά νέα υψηλά", ανέφερε.
Ο Kiener εξήγησε ότι πολλές οικονομίες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν "μια μικρή ύφεση" το πρώτο τρίμηνο, γεγονός που θα οδηγήσει πολλές κεντρικές τράπεζες να επιβραδύνουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων τους και να καταστήσουν τον χρυσό άμεσα πιο ελκυστικό.
Είπε επίσης ότι ο χρυσός είναι το μόνο περιουσιακό στοιχείο που κατέχει κάθε κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 400 τόνους χρυσού κατά το τρίτο τρίμηνο, διπλασιάζοντας σχεδόν το προηγούμενο ρεκόρ των 241 τόνων κατά την ίδια περίοδο του 2018.
"Από τη δεκαετία του 2000, η μέση απόδοση του χρυσού σε οποιοδήποτε νόμισμα είναι κάπου μεταξύ 8% και 10% ετησίως.
Αυτό δεν το έχετε πετύχει στην αγορά ομολόγων.
Δεν το έχετε επιτύχει αυτό στην αγορά μετοχών", ανέφερε.
Ο Kiener δήλωσε επίσης ότι οι επενδυτές θα στραφούν στον χρυσό με τον πληθωρισμό να παραμένει υψηλός σε πολλά μέρη του κόσμου.
"Ο χρυσός είναι μια πολύ καλή αντιστάθμιση του πληθωρισμού, μια μεγάλη προστασία κατά τη διάρκεια του στασιμοπληθωρισμού και μια εξαιρετική προσθήκη σε ένα χαρτοφυλάκιο".

Διαφωνίες

Παρά την έντονη ζήτηση για χρυσό, ο Kenny Polcari, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής αγοράς της Slatestone Wealth, διαφώνησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν το επόμενο έτος. 
"Δεν έχω στόχο τιμής 4.000 δολαρίων, αν και θα ήθελα πολύ να τον δω να πηγαίνει εκεί", δήλωσε.
Ο Polcari υποστήριξε ότι οι τιμές του χρυσού θα δουν κάποια υποχώρηση και αντίσταση στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.
Οι τιμές θα καθοριστούν από το πώς θα ανταποκριθεί ο πληθωρισμός στις αυξήσεις των επιτοκίων παγκοσμίως, είπε.
"Μου αρέσει ο χρυσός. Πάντα μου άρεσε ο χρυσός", δήλωσε.
"Ο χρυσός πρέπει να αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου σας. Νομίζω ότι θα πάει καλύτερα, αλλά δεν έχω στόχο τιμής 4.000 δολαρίων".

Η Κίνα είναι μεγάλος αγοραστής

Όταν ρωτήθηκε αν η προσφορά είναι χαμηλή λόγω της υψηλής ζήτησης, ο Kiener της Swiss Asia Capital δήλωσε ότι "πάντα υπάρχει προσφορά, αλλά ίσως όχι στην τιμή που θέλετε".
Όμως οι υψηλές τιμές δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τους αγοραστές στην Κίνα, οι οποίοι πληρώνουν πριμοδότηση για το πολύτιμο μέταλλο, είπε.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι πρόσθεσε χρυσό αξίας περίπου 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αποθέματά της, ανεβάζοντας τη σωρευτική αξία σε περίπου 112 δισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το Reuters.
"Η Ασία υπήρξε μεγάλος αγοραστής.
Και αν κοιτάξετε το σύνολο του εμπορίου, ουσιαστικά ο χρυσός φεύγει από τη Δύση και πηγαίνει στην Ασία", πρόσθεσε. 

Συμβουλές για τους επενδυτές 

Ο Nikhil Kamath, συνιδρυτής της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Ινδίας, Zerodha, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να διαθέσουν το 10% έως 20% του χαρτοφυλακίου τους σε χρυσό, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μια "καλή στρατηγική" ενόψει του 2023.
"Ο χρυσός είναι επίσης παραδοσιακά αντιστρόφως ανάλογος με τον πληθωρισμό και αποτελεί ένα καλό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού", δήλωσε ο Kamath.
"Αν κοιτάξετε πόσος χρυσός απαιτείται για να αγοράσετε ένα μέσο σπίτι στη δεκαετία του '70, πιθανότατα χρειάζεστε την ίδια ή μικρότερη ποσότητα χρυσού σήμερα απ' ό,τι στη δεκαετία του '70, ή τη δεκαετία του '80, ή τη δεκαετία του '90", πρόσθεσε. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης