Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν την οικονομική κρίση – Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος σε δάνεια και κεφάλαια

Fitch: Οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αντέχουν την οικονομική κρίση – Διαχειρίσιμος ο αντίκτυπος σε δάνεια και κεφάλαια
Σχόλιο της Fitch Ratings για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι περισσότερες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουν την οικονομική επιβράδυνση το 2023 και τον αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναμένει μια ήπια επιδείνωση στους δείκτες των NPEs το 2023, καθώς σημαντικό μέρος του δανεισμού αποτελείται από στεγαστικά δάνεια που έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας επιβράδυνσης σε πολλές χώρες, ενώ παράλληλα το πλαίσιο για τη χορήγηση των εν λόγω δανείων έχει αυστηροποιηθεί μετά από προηγούμενες κρίσεις.
Αναμένονται επίσης τα πακέτα στήριξης τόσο ανά χώρα όσο και για ολόκληρη την ΕΕ, να αμβλύνουν τον αντίκτυπο της ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες με αποδυναμωμένα οικονομικά στοιχεία λόγω της πανδημίας ή στους τομείς που είναι πιο ευάλωτοι σε υψηλότερα ενεργειακά κόστη και επιτόκια. Η αγορά στα εμπορικά ακίνητα θα επηρεαστεί επίσης, καθώς η οικονομική επιβράδυνση αποδυναμώνει τη ζήτηση και αυξάνει τις κενές θέσεις. Η αύξηση των ενοικίων, ακόμη και αν υποβοηθηθεί από την αναπροσαρμογή που συνδέεται με τον πληθωρισμό, θα αμφισβητηθεί από ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν υψηλότερα έξοδα και πιο προσεκτικούς ενοικιαστές λιανικής, υπογραμμίζει η Fitch.
Ως εκ τούτου, αναμένεται οι υψηλότεροι δείκτες NPEs να επιβαρύνουν μέτρια τα κέρδη των τραπεζών το 4ο τρίμηνο 2022 και το 2023. Οι περισσότερες τράπεζες στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα υψηλότερα επιτόκια το επόμενο έτος, εκτός από τη Γαλλία όπου αναμένεται προσωρινή πίεση. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός θα προσθέσει πιέσεις στο κόστος και θα μειώσει τα οφέλη από την αύξηση των επιτοκίων.
Η αυξημένη μακροοικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα ενδέχεται να είναι ευνοϊκή για τις εμπορικές δραστηριότητες το 2023, αλλά θα συνεχίσει να πιέζει τις δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και επενδυτικής τραπεζικής για τουλάχιστον τα επόμενα δύο τρίμηνα. Οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης παραμένουν κίνδυνος για την κερδοφορία των τραπεζών το 2023.
Η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα παραμείνει υγιής το 2023, αν υπάρχουν κίνδυνοι λόγω του ασθενέστερου οικονομικού περιβάλλοντος και των επιπέδων κεφαλαίου που μειώνονται.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης