Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Να σπάσουν το αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία το 2023 θέλουν Putin, Zelensky

Guardian: Να σπάσουν το αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία το 2023 θέλουν Putin, Zelensky
Για πόλεμο μεγάλης διάρκειας προετοιμάζονται Ρωσία και Ουκρανία καθώς μέχρι στιγμής τα μέτωπα φαίνονται στάσιμα
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα λεπτό σημείο βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς τη στιγμή που φαίνεται πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν «κολλήσει» χωρίς να υπάρχει κάποια ραγδαία εξέλιξη ή ανατροπή, οι πρόεδροι της Ρωσίας, Vladimir Putin και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky φέρονται να αναζητούν τρόπους για το πώς μπορούν να σπάσουν το σημερινό αδιέξοδο.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα – ανάλυση της η βρετανική εφημερίδα The Guardian, η οποία υποστηρίζει πως υπάρχει ελάχιστη πρόοδος στα διάφορα πολεμικά μέτωπα στο ουκρανικό έδαφος και ενώ η ρωσική πολεμική μηχανή φαίνεται να μη διαθέτει μια επιθετική στρατιωτική δυναμική.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στο δεύτερο ημερολογιακό έτος του, αλλά και σε ένα αρκετά λεπτό σημείο.
Έξι εβδομάδες μετά την απελευθέρωση της Kherson, δεν έχει καταγραφεί ιδιαίτερη κινητικότητα στις γραμμές του μετώπου.
Δεν υπάρχει ακόμη κανένα σημάδι για μια πλήρη, νέα αντεπίθεση από τους Ουκρανούς, τους οποίους δεν βοηθά ούτε ο καιρός, με τις θερμοκρασίες να είναι οριακά πάνω από το μηδέν και με το λασπώδες έδαφος να μην ευνοεί τους στρατιωτικούς ελιγμούς» υποστηρίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ουκρανών στρατιωτικών, οι οποίοι υποστηρίζουν πως «η κατάσταση είναι απλά κολλημένη».

Οι στόχοι του Zelensky

Πρόκειται για μια εκτίμηση – κατά τον Guardian – που δεν βοηθά το Κίεβο, το οποίο πρέπει επειγόντως να διατηρήσει τη δυναμική του ενόψει της άνοιξης.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η πολιτική ηγεσία και των δύο κρατών διατυπώνει ξεκάθαρα την επιθυμία της να προσπαθήσει να άρει το σημερινό αδιέξοδο, βάζοντας νέους στόχους για το νέο έτος.
«Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Volodymyr Zelensk εστίασε, όπως ήταν αναμενόμενο, στον μακροπρόθεσμο στόχο της νίκης στον πόλεμο.
Δύο φορές αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Μελιτόπολης, η κατάληψη της οποίας θα απέκοπτε τη χερσαία γέφυρα με την οποία εφοδιάζεται η Κριμαία.
Ο Zelensky είπε ότι «τα εγγόνια μας θα μπορούν στο μέλλον να τρώνε καρπούζια στην πρόσφατη απελευθερωμένη Kherson και κεράσια στη Μελιτόπολη».
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δείξει πως στόχος της είναι να είναι τακτικά ευέλικτη, να ανιχνεύει τις αδυναμίες της Ρωσίας στα διάφορα μέτωπα και να αναζητά να σπάσει τις γραμμές της.
Αλλά οι άλλες περιοχές όπου η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει, όπως κοντά στην Kreminna και προς το Svatove στο βόρειο Luhansk, δεν είναι σημαντικά στρατηγικές.
Ενώ στο Donbass, γύρω από το Bakhmut, η Ουκρανία είναι σε θέση άμυνας, δεχόμενοι τους βομβαρδισμούς των Ρώσων, οι δυνάμεις των οποίων καταγράφουν κέρδη στην πρώτη γραμμή» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Τι θέλει ο Putin

Όσον αφορά τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, αυτός υποστήριξε ότι στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι να προστατεύσει «το λαό μας στα ιστορικά μας εδάφη στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπονοώντας ότι απώτερη επιδίωξη του είναι να καταλάβει ολόκληρες τις περιοχές αυτές, κάτι που ενδεχομένως και να εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Bakhmut συνεχίστηκαν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
Παρόλο αυτά, όπως λέει ο Guardian, «η πρόοδος των ρωσικών δυνάμεων στο Bakhmut είναι αργή έως ελάχιστη, κάτι που δείχνει ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ».
Το δημοσίευμα μάλιστα επικαλείται τις δηλώσεις του επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Kyrylo Budanov, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ρωσία από την εκτόξευση 60.000 βλημάτων την ημέρα τον Αύγουστο, έφτασε στις 19.000 με 20.000, κάτι που δείχνει γιατί η Ρωσία ήταν τόσο πρόθυμη να προμηθευτεί όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
«Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής προσπάθειας της Μόσχας αφορά τον ανελέητο βομβαρδισμό των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σε πόλεις – κλειδιά.
Ωστόσο υπάρχουν κι άλλα σημάδια που δείχνουν ότι η Ρωσία χάνει τη δύναμή της: Η Μόσχα εκτόξευσε περίπου 20 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Ο αριθμός είναι σημαντικός, αλλά δεν συγκρίνεται με τους 80 – 100 πυραύλους που εκτόξευε κάποιες μέρες του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, εκτοξεύθηκαν 69 πύραυλοι εναντίον ουκρανικών στόχων σε μία ημέρα.
Την ίδια ώρα η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας φαίνεται να βελτιώνεται, ιδίως κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed.
Την Κυριακή, η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι κατέρριψε και τα 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που σηκώθηκαν από τα μεσάνυχτα, ενώ στο Κίεβο μόνο ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και δύσκολα προβλέψιμη, αλλά η επίθεση της Μόσχας στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας δεν έχει αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Ουκρανών» τονίζει ο Guardian.

Πόλεμος μεγάλης διάρκειας

Σύμφωνα με τον Guardian, ο ίδιος ο Putin υποστήριξε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μεγάλο σε διάρκεια πόλεμο.
Περίπου οι μισοί από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύθηκαν τους προηγούμενους μήνες δεν έχουν ακόμη βρεθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ενώ και η Ουκρανία προειδοποιεί ότι μια νέα επιστράτευση θα μπορούσε να ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες.
Ακόμα όμως και εάν τα αποθέματα πυρομαχικών της Ρωσίας μειώνονται, η Ουκρανία θα δυσκολευτεί να κερδίσει εδάφη σε τυχόν μελλοντικές αντεπιθέσεις, ειδικά αν ο αντίπαλός της αναπτύξει αποτελεσματικά τις δυνάμεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης