Η Ελλάδα συμμορφώθηκε με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αποφυγή νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού
Στο πλαίσιο αυτό, θα είναι απαραίτητο αρνητικό τεστ 48 ωρών πριν την αναχώρηση και χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Κίνα.
Αναμένεται σχετική ανακοίνωση από το υπουργείο Υγείας.
Η απόφαση της ΕΕ για τις πτήσεις από και προς την Κίνα
Ισχυρή σύσταση για τεστ 48 ωρών και χρήση μάσκας αποφάσισε για τους ταξιδιώτες από την Κίνα ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, η συνεδρίαση του οποίου διήρκεσε πολλές ώρες και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης (4/1/2023).
Ένα ακόμη μέτρο που συζητήθηκε και πολλές χώρες της ΕΕ εφαρμόζουν ήδη, είναι η ανάλυση των λυμάτων από τα αεροσκάφη, ώστε να εκτιμάται το ποσοστό των κρουσμάτων κατ' αναλογία.
Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ δεν αποφασίζει, αλλά εισηγείται στις κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες και θα αποφασίσουν πώς θα λειτουργήσουν και ποια μέτρα θα λάβουν.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της σουηδικής προεδρίας αναφέρει:
Τα κράτη μέλη συμφωνούν:
- να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
- να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
- ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
- τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
- έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
- συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.
ΠΟΥ: Τα στοιχεία που δίνει η Κίνα δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση
Τα δεδομένα της Κίνας για την Covid-19 δεν δίνουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα και δεν αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των νοσηλειών και των θανάτων από τη νόσο, δήλωσε χθες (4/1/2023) ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Το σχόλιο έγινε καθώς η υπηρεσία του ΟΗΕ ετοιμάζεται να συναντηθεί ξανά σήμερα (5/1/2023) με Κινέζους επιστήμονες στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ενημέρωσης μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση της Covid-19.
«Πιστεύουμε ότι οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τον πραγματικό αντίκτυπο της νόσου όσον αφορά τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, ιδιαίτερα όσον αφορά τους θανάτους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, Mike Ryan.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, επανέλαβε ότι ο Οργανισμός «ανησυχεί» για την αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 στην Κίνα και προέτρεψε ξανά το Πεκίνο να παρέχει γρήγορα και τακτικά στοιχεία για τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και τους θανάτους στη χώρα.
«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, τακτικά, αξιόπιστα δεδομένα για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη ιογενή αλληλουχία σε πραγματικό χρόνο», είπε.
«Ο ΠΟΥ ανησυχεί για τον κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή στην Κίνα και έχει επαναλάβει τη σημασία του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία από την εισαγωγή στο νοσοκομείο, τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών