Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας για κατά της επισιτιστικής κρίσης - Δωρεάν σιτάρι σε φτωχά κράτη της Αφρικής

Συμμαχία Ρωσίας και Τουρκίας για κατά της επισιτιστικής κρίσης  - Δωρεάν σιτάρι σε φτωχά κράτη της Αφρικής
Η Δύση εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών σιτηρών στα δικά της κράτη και όχι σε άπορες χώρες της Αφρικής, καταγγέλλει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin
O Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Ρώσος ομόλογός του Vladimir Putin είναι αποφασισμένοι να προσφέρουν τρόφιμα σε χώρες που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.
Νωρίτερα, ο ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη δυνατότητα αποστολής δωρεάν ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων στις χώρες της Αφρικής που λιμοκτονούν
O Putin επεσήμανε στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι η Δύση εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών σιτηρών στα δικά της κράτη και όχι σε άπορες χώρες της Αφρικής.
Δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να προμηθεύσει δωρεάν στις φτωχότερες χώρες ολόκληρο τον όγκο σιτηρών που προοριζόταν για αυτές στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά.
«Συζητήσαμε ξανά αυτό το θέμα με τον κ. Putin, είναι επίσης αποφασισμένος
Το 44% με 46% τοις εκατό των τροφίμων πηγαίνει στην Ευρώπη .
Ο κ. Putin μου λέει:
«Θα δώσω το σιτάρι δωρεάν. Και το προμηθεύετε σε φτωχές αφρικανικές χώρες.
«Είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε αυτά τα προϊόντα σε φτωχές αφρικανικές χώρες μέσω του διαδρόμου των σιτηρών», είπε ο Erdogan σε μια συνάντηση στην Αττάλεια .
Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Ουκρανίας και του ΟΗΕ , περιλαμβάνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τρία λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού .
Η σύμβαση έληγε στις 18 Νοεμβρίου, αλλά έλαβε αυτόματη παράταση για 120 ημέρες ελλείψει αντιρρήσεων από τα μέρη.
Η ίδια η συμφωνία είναι αναπόσπαστο μέρος της συμφωνίας πακέτου, η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει την απεμπλοκή των ρωσικών εξαγωγών τροφίμων και λιπασμάτων - η Μόσχα σημείωσε ότι αυτό ακριβώς δεν εκπληρώθηκε.
Παράλληλα, υπήρξαν διαβεβαιώσεις από τον ΟΗΕ ότι θα αρθούν οι περιορισμοί για τα ρωσικά αγαθά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης