Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Fitch: Επικίνδυνα και τα stablecoins, έχουν «μολυνθεί» από την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων

Fitch: Επικίνδυνα και τα stablecoins, έχουν «μολυνθεί» από την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων
Ούτε τα stablecoins είναι τελικά ασφαλή, σύμφωνα και με τη Fitch Ratings
Η ασφάλεια των stablecoins (κατηγορία κρυπτονομισμάτων που επιχειρούν να προσφέρουν σταθερότητα στις τιμές τους και υποστηρίζονται από ένα απόθεμα ενός περιουσιακού στοιχείου) για τους επενδυτές τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, καθώς φαίνεται να έχουν «μολυνθεί» από τη γενικότερη κατάρρευση στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων, σχολιάζει σε σημείωμά της η Fitch Ratings.
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η συνολική κεφαλαιοποίηση των stablecoins έχει συρρικνωθεί σημαντικά μετά την πτώση του Terra τον Μάιο 2022, από 189 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου σε 144 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η χρεοκοπία του δεύτερου μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου, του FTX, ακολουθούμενη από την παύση των αναλήψεων της Binance τον Δεκέμβριο, οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα εξαγοράς stablecoin και επεισοδιακή αποδέσμευση των σταθερών USDT της Tether και BUSD της Binance.
Τα τρία κύρια stablecoins, Tether (USDT), Circle (USDC) και Binance (BUSD) παραμένουν ισχυρά, με συνδυασμένη αξία άνω των 127 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ στα τέλη του 2022, που αποτελούν σχεδόν το 90% του κλάδου.
Image
«Πιστεύουμε ότι οι ανησυχίες της αγοράς και η πίεση από τις ρυθμιστικές αρχές έχουν οδηγήσει σε πιο συντηρητική στάση και βελτίωση της διαφάνειας. Τα αποθεματικά για τα κυρίαρχα stablecoins περιλαμβάνουν όλο και περισσότερο βραχυπρόθεσμα ομόλογα των ΗΠΑ και μετρητά.
Ωστόσο, η αστάθεια των τιμών των USDT και BUSD εξακολουθεί να είναι υψηλή σε σύγκριση με τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς. Αυτό αντικατοπτρίζει παρατεταμένους κινδύνους σχετικά με τις πρακτικές διακράτησης και τη διαφάνεια, καθώς και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.
Εν τω μεταξύ, οι χρεοκοπίες των FTX και Celsius έχουν εντείνει τα ερωτήματα σχετικά με τα νόμιμα δικαιώματα των κατόχων ψηφιακών διακριτικών», σχολιάζει η Fitch.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης