Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Υποχώρηση στις τιμές κατοικιών, για πρώτη φορά σε 10 χρόνια

Γερμανία: Υποχώρηση στις τιμές κατοικιών, για πρώτη φορά σε 10 χρόνια
Για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια πέφτουν οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία
Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία τον Δεκέμβριο 2022, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία ανόδου.
Ειδικότερα, ο δείκτης EPX της Europace σημείωσε την πρώτη του πτώση τον Δεκέμβριο από το 2009, υποδεικνύοντας ότι οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,8% τον συγκεκριμένο μήνα.
Η πτώση των τιμών των κατοικιών υπογραμμίζει πόσο έχει αλλάξει η κατάσταση στη γερμανική αγορά ακινήτων μετά την αλλαγή πλεύσης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία έχει προχωρήσει σε μια σειρά επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων για να δαμάσει τον πληθωρισμό που «καίει» την Ευρωζώνη και βρίσκεται κατά πολύ εκτός του στόχου του 2%. Έτσι αντέστρεψε την πολιτική των πολύ χαμηλών, ή ακόμα και αρνητικών, επιτοκίων που διατηρούσε για δέκα χρόνια.
Η αλλαγή της πολιτικής της ΕΚΤ διπλασίασε ή και τριπλασίασε το κόστος των στεγαστικών δανείων, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να μην δελεάζονται από την αγορά κατοικιών. Αυτό υποδεικνύουν τα στοιχεία για τα νέα δάνεια με στόχο την αγορά κατοικίας στη Γερμανία, τα οποία μειώθηκαν κατά 30% τους τέσσερις μήνες μετά την απόφαση, τον περασμένο Ιούλιο, για αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ.
Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια άλλες τρεις φορές, ανεβάζοντας κεντρικό επιτόκιο διευκόλυνσης (deposit facility rate) στο 2% επί του παρόντος από -0,5% πριν από το καλοκαίρι.
Η κατάσταση αντικατοπτρίζεται επίσης στον γερμανικό δείκτη χρηματοδότησης ακινήτων, ο οποίος υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση το 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης