Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η γαλακτοβιομηχανία ρίχνει τις τιμές έως και 10% από τις αρχές Φεβρουαρίου – Τι λένε στο BN στελέχη της αγοράς

Η γαλακτοβιομηχανία ρίχνει τις τιμές έως και 10% από τις αρχές Φεβρουαρίου – Τι λένε στο BN στελέχη της αγοράς
Οι καταναλωτές μετά από δύο χρόνια συνεχών αυξήσεων πολύ σύντομα θα βλέπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ νέες τιμές
Σχετικά Άρθρα
Κλείνει ο κύκλος των ανατιμήσεων στη γαλακτοβιομηχανία η οποία να σημειωθεί προετοιμάζεται να δώσει χαμηλότερες λιανικές τιμές στα προϊόντα της από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Οι καταναλωτές μετά από δύο χρόνια συνεχών αυξήσεων πολύ σύντομα θα βλέπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ νέες τιμές με πτώση έως 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Υψηλόβαθμος στέλεχος ισχυρής γαλακτοβιομηχανίας λέει στο BN ότι η τάση αποκλιμάκωσης των τιμών στο γάλα, είναι ευρωπαϊκό φαινόμενο, σημειώνοντας ως παράδειγμα τον Ολλανδικό Συνεταιρισμός Κτηνοτρόφων Friesland με ιστορία από το 1871 προχωρά σε μείωση της τιμής κατά 2,5 λεπτών το λίτρο. Η κίνηση του προεξοφλεί ότι η ευρωπαϊκή αγορά των τιμών θα εισέλθει σε καθοδική τροχιά.
Η μείωση της τιμής αγοράς της πρώτης ύλης προς τον παραγωγό αγελαδινού γάλακτος υποχωρεί στα 60 λεπτά.
Το ίδιο υπογραμμίζει ότι δεν μπορούν να κρατηθούν οι τιμές της πρώτης ύλης στα τρέχουσες τιμές.
Επιπλέον τα αποθέματα σε ποσότητες αγελαδινού γάλακτος είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ η ζήτηση από την πλευρά της κατανάλωσης εμφανίζει κάμψη σε διψήφιο ποσοστό.
Τα θετικά μηνύματα της ευρωπαϊκής αγοράς έχουν φτάσει ήδη στην εγχώρια που είναι έτοιμη να βάλει νέες τιμές.
Το αγελαδινό γάλα στην εγχώρια αγορά από τα 38- 40 λεπτά εκτινάχθηκε στα 60 λεπτά.
Όμως με το καλημέρα της νέας χρονιά η τιμή του παραγωγού υποχωρεί κάτω από τα 60 λεπτά. Οι εκτιμήσεις προσδιορίζουν ότι η τιμή του αγελαδινού γάλακτος θα κινηθεί προς τη περιοχή των 50 λεπτών.

Σημάδια αποκλιμάκωσης

Το στέλεχος της γαλακτοβιομηχανίας εκτιμά ότι η καθοδική τάση της τιμής της πρώτης ύλης του πρόβειου γάλακτος όπως και του κατσικίσιου θα εμφανίσουν σημάδια αποκλιμάκωσης από τις αρχές Απριλίου, διότι η ελληνική αγορά έχει πιο αργά αντανακλαστικά στις μεταβολές κα προς τις δύο κατευθύνσεις.
Σήμερα το επώνυμο γάλα του ενός λίτρου κοστίζει από 1,30 έως 1,94 ευρώ ενώ το προϊόν PL παρουσιάζει τιμή κάτω του 1 ευρώ.
Η αγορά των γαλακτοκομικών ως αξία στα ράφια των σούπερ μάρκετ ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αποτελεί βασικό κλάδο, ο οποίος διαμορφώνει τάση για το σύνολο της αγοράς.
Η υποχώρηση της τιμής της πρώτης ύλης είναι και αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης στα προϊόντα του κλάδου.
Πάντως ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων κ Παύλο Σατόλιας απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τις τιμές του γάλακτος το 2023 αλλά σημείωσε ότι αν η αγορά εμφανίσει νέα δεδομένα θα προσαρμοστεί και ο Συνεταιρισμός.
Ο πρόεδρος κ Σαπόλιας προσδιόρισε ότι σημερινή τιμή παραγωγού για το αιγοπρόβειο γάλα είναι στο 1,60 ευρώ από 1 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 60% σε ένα χρόνο.
Τόνισε ότι το υψηλό κόστος προέρχεται από τις τροφές των ζώων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Γενικότερα η βιομηχανία τροφίμων κάνει εκτιμήσεις συμφέρουσες προς το καταναλωτή κάνοντας λόγο για ξεφούσκωμα των τιμών στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης