Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Οι «μεγα-απειλές» θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας - Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή και απροσδόκητα επίπεδα αβεβαιότητας

Roubini: Οι «μεγα-απειλές» θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον μας -  Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή και απροσδόκητα επίπεδα αβεβαιότητας
Για βαλκανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μιλά ο Roubini
Σχετικά Άρθρα

Στις δυσοίωνες εκτιμήσεις του για το μέλλον εμμένει ο διάσημο οικονομολόγος, Nouriel Roubini, προειδοποιώντας πως μία σειρά αλληλένδετες «μεγα-απειλές (megathreats)» θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξή μας.
Όπως αναφέρει σε άρθρο του στο Project Syndicate, ενώ μερικές από αυτές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό, άλλες είναι νέες.

Πληθωρισμός

'Οπως εξηγεί, ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός της περιόδου προ της πανδημίας, έχει δώσει τη θέση του στον υπερβολικά υψηλό σημερινό πληθωρισμό.
Η στασιμότητα – διαρκώς χαμηλή ανάπτυξη λόγω της αδύναμης συνολικής ζήτησης – έχει εξελιχθεί σε στασιμοπληθωρισμό, καθώς οι αρνητικές διαταραχές της συνολικής προσφοράς έχουν συνδυαστεί με τις επιπτώσεις των χαλαρών νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών.
Εκεί που κάποτε τα επιτόκια ήταν πολύ χαμηλά –ή ακόμα και αρνητικά– τώρα αυξάνονται γρήγορα, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και δημιουργώντας τον κίνδυνο διαδοχικών κρίσεων χρέους.
Η εποχή της υπερ-παγκοσμιοποίησης, του ελεύθερου εμπορίου, των υπεράκτιων αλυσίδων εφοδιασμού και των αλυσίδων ανεφοδιασμού έχει παραδοθεί σε μια νέα εποχή αποπαγκοσμιοποίησης, προστατευτισμού, αναζωογόνησης (ή «υποστηρίξεως φίλων»), ασφαλούς εμπορίου και περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Βαλκανοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας

Επιπλέον, σημειώνει ο Roubini, οι νέες γεωπολιτικές απειλές αυξάνουν τον κίνδυνο ψυχρών και θερμών πολέμων και βαλκανοποιούν περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία.
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο έντονες και με πολύ ταχύτερο ρυθμό από ό,τι περίμεναν πολλοί.
Οι πανδημίες, επίσης, είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές, λοιμώδεις και δαπανηρές.
Οι πρόοδοι στην τεχνητή νοημοσύνη, τη μηχανική μάθηση, τη ρομποτική και τον αυτοματισμό απειλούν να δημιουργήσουν περισσότερη ανισότητα, μόνιμη τεχνολογική ανεργία και πιο θανατηφόρα όπλα με τα οποία θα διώκονται οι αντισυμβατικοί πόλεμοι.
Όλα αυτά τα προβλήματα πυροδοτούν μια αντίδραση κατά του δημοκρατικού καπιταλισμού και ενδυναμώνουν λαϊκιστές, αυταρχικούς και μιλιταριστές εξτρεμιστές τόσο από τη δεξιά όσο και από την αριστερά.
«Αυτό που εγώ ονόμασα μεγα-απειλές, άλλοι το ονόμασαν «πολυ-κρίση» – λέξη την οποία οι Financial Times ονόμασαν πρόσφατα το τσιτάτο της χρονιάς.
Από την πλευρά της, η Kristalina Georgieva, διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κάνει λόγο για «συρροή καταστροφών».
Η παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε πέρυσι, αντιμετωπίζει «ίσως τη μεγαλύτερη δοκιμασία της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ομοίως, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Lawrence Henry Summers, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζουμε τις πιο έντονες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Και στην τελευταία Έκθεση Παγκόσμιων Κινδύνων – που κυκλοφόρησε λίγο πριν συγκεντρωθούν οι ελίτ στο Νταβός αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τη «συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» – το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί για «μια μοναδική, αβέβαιη και ταραχώδη δεκαετία που θα έρθει».
Έτσι, όποια και αν είναι η προτιμώμενη ορολογία κάποιου, υπάρχει ευρέως διαδεδομένη συμφωνία ότι αντιμετωπίζουμε πρωτοφανή, ασυνήθιστα και απροσδόκητα επίπεδα αβεβαιότητας.
Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να περιμένουμε περισσότερη αστάθεια, υψηλότερους κινδύνους, πιο έντονες συγκρούσεις και συχνότερες περιβαλλοντικές καταστροφές.

Το μαγικό βουνό

Στο μεγάλο του μυθιστόρημα του μεσοπολέμου, Το μαγικό βουνό , ο Thomas Mann απεικονίζει το πνευματικό και πολιτιστικό κλίμα –και την τρέλα– που οδήγησε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αν και ο Mann ξεκίνησε το χειρόγραφό του πριν από τον πόλεμο, δεν το τελείωσε παρά το 1924 και η καθυστέρηση είχε σημαντικό αντίκτυπο στο τελικό προϊόν.
Η ιστορία του εκτυλίσσεται σε ένα σανατόριο που εμπνεύστηκε από ένα σανατόριο που είχε επισκεφτεί στο Νταβός, την ίδια τοποθεσία στην κορυφή του βουνού (το ξενοδοχείο Schatzalp) όπου διεξάγονται τώρα γκαλά που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης