Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

«Σκάνδαλο Bitcoin»: Όταν ο μεγιστάνας Peter Thiel της PayPal παραπλανούσε τους επενδυτές για τη φούσκα των κρυπτονομισμάτων

«Σκάνδαλο Bitcoin»: Όταν ο μεγιστάνας Peter Thiel της PayPal παραπλανούσε τους επενδυτές για τη φούσκα των κρυπτονομισμάτων
O δισεκατομμυριούχος Peter Thiel έκανε προβλέψεις πως το Bitcoin θα άγγιζε τις 100.000 δολ. και πούλαγε…
Σχετικά Άρθρα
Το Founders Fund, η εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που συνιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Peter Thiel, έκλεισε σχεδόν όλο το οκταετές «στοίχημά» της στα κρυπτονομίσματα λίγο πριν η αγορά αρχίσει να καταρρέει το 2022, παράγοντας αποδόσεις περίπου 1,8 δισ.
Το επενδυτικό ταμείο με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έκανε την πρώτη του επένδυση σε bitcoin στις αρχές του 2014 και συνέχισε να επενδύει μεγάλα ποσά.
Περίπου τα δύο τρίτα της συνολικής επένδυσής της χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά bitcoin, είπαν άνθρωποι κοντά στο fund.
Το Founders Fund πούλησε τη συντριπτική πλειονότητα του χαρτοφυλακίου κρυπτονομισμάτων του έως τα τέλη Μαρτίου 2022 - προτού η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων καταρρεύσει τον Μάιο του περασμένου έτους, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους κοντά στο fund.
Το fund δεν έχει επί του παρόντος σημαντική έκθεση σε κρυπτονομίσματα, σύμφωνα με τους Financial Times.
Ο Thiel, υποστηρικτής των Ρεπουμπλικανών υποψηφίων και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump, ήταν ένας από τους πρώτους κύριους επενδυτές που αγόρασαν μεγάλα ποσά bitcoin και στη συνέχεια ήταν έντονα ανοδικοί για το ψηφιακό νόμισμα.

Χειραγώγηση...

Τον Απρίλιο του 2022, την ίδια περίπου περίοδο που το Founders Fund πούλησε τα περισσότερα από τα κρυπτονομίσματα του, ο Thiel δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του bitcoin.
Μάλιστα, σε συνέδριο για τα κρυπτονομίσματα στο Μαϊάμι είχε πει ότι διανύουμε τις τελευταίες ημέρες των fiat νομισμάτων, ενώ προέβλεψε πως η τιμή του Bitcoin θα άγγιζε τα 100.000 δολ. (σ.σ. τότε το Bitcoin άξιζε περίπου 44.000 δολ.)
Ο Thiel είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon και Το αφεντικό της BlackRock, Larry Fink, «πρέπει να διαθέσουν μερικά από τα χρήματά τους στο bitcoin», προσθέτοντας: «Πρέπει να τους απωθήσουμε».
Υπενθυμίζεται πως η αγορά ψηφιακών περιουσιακών τελεί σε σταδιακή κατάρρευση από τον Μάιο του περασμένου έτους, με εταιρείες υψηλού προφίλ όπως οι Terraform Labs, Celsius, Voyager και Three Arrows Capital, FTX να έχουν χρεοκοπήσει.
Μέχρι τον Δεκέμβριο, το bitcoin είχε χάσει περίπου τα τρία τέταρτα της αξίας του από την κορύφωσή του και περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια είχαν εξαφανιστεί…
Αρκετοί επενδυτές της Silicon Valley έχουν επενδύσει σε ψηφιακά νομίσματα τα τελευταία χρόνια - αν και οι περισσότεροι αγοράζουν μετοχές εταιρειών, και όχι token.
Μερικές εξαιρέσεις σε αυτό περιλαμβάνουν την κρυπτογράφηση A16z - τον βραχίονα κρυπτογράφησης της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών Andreessen Horowitz - η οποία συγκέντρωσε ένα κεφάλαιο 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι και επίσης επενδύει απευθείας σε νομίσματα.
Ομοίως, η Paradigm, μια εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών κρυπτογράφησης που ιδρύθηκε το 2018 από τον συνιδρυτή της Coinbase, Fred Ehrsam και τον πρώην συνεργάτη της Sequoia Capital, Matt Huang, συγκέντρωσε ένα ταμείο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021.
Το 2017, ο Dimon της JPMorgan αποκάλεσε το bitcoin «απάτη»...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης